Contractul cu Bechtel pentru Autostrada Transilvania va fi reziliat luni

Ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură, Dan Şova, a declarat, joi, că luni va fi reziliat contractul cu compania americană Bechtel privind construcţia autostrăzii Transilvania, tot atunci urmând să fie anunţată şi suma pe care o mai are de achitat statul către constructor.
Economica.net - J, 23 mai 2013, 08:54
Contractul cu Bechtel pentru Autostrada Transilvania va fi reziliat luni

„Luni se încheie cu totul”, a spus Şova, după un eveniment organizat de Camera de Comerţ Româno-Britanică, răspunzând unei întrebări.

El a arătat că în prezent sunt discutate ultimele detalii privind rezilierea acordului şi că suma despăgubirilor către Bechtel a fost deja stabilită, urmând să fie comunicată oficial luni.

La eveniment, ministrul a afirmat că singura posibilitate pentru continuarea proiectului este parteneriatul public privat sau concesiunea, adăugând că probabil va fi utilizată a doua variantă.

Oficialul a adăugat că a discutat cu 4-5 companii de construcţii mari la nivel internaţional interesate să participe la acest proiect, iar după încheierea contractului cu Bechtel va fi realizat un nou studiu de trafic, care să ilustreze situaţia actuală pe respectivul traseu.

„Avem cinci părţi din autostradă neterminate. Trebuie să le licităm şi să le construim în acelaşi timp, pentru că nimeni nu va fi interesat doar de o singură parte. Asta va fi o mare problemă, să construim în acelaşi timp cele cinci părţi”, a mai spus ministrul.

La 12 mai Şova a afirmat că încheierea contractului cu Bechtel este „o chestiune de zile” şi că suma pe care o mai are de plătit statul român „va fi o surpriză plăcută”.

Proiectul autostrăzii Braşov-Borş, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat în 2003 şi început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro încheiat cu Bechtel, care trebuia executat până cel târziu în 2012. Contractul a fost atribuit fără licitaţie şi fără un preţ ferm, ci doar pe baza unor aşa numite „preţuri-ţintă”.

Pe fondul disputelor politice iniţiate de partidele care s-au succedat la guvernare şi fără bani alocaţi de la buget, proiectul de 415 kilometri a fost derulat într-un ritm lent, iar până în prezent au fost executaţi doar 52 de kilometri. Nota de plata a statului român a fost de peste un miliard de euro, ceea ce face din autostrada Transilvania una dintre cele mai defavorabile afaceri pentru statul român de dupa 1990 încoace. 

Te-ar mai putea interesa și
Premieră: Soarele a fost prima sursă de energie electrică a Uniunii Europene, luna trecută
Premieră: Soarele a fost prima sursă de energie electrică a Uniunii Europene, luna trecută
Energia solară a devenit pentru prima data, în iunie, prima sursă de electricitate din Uniunea Europeană, depășind energia nucleară și eoliană, în timp ce contribuția cărbunelui a scăzut......
Zi decisivă pentru partidul lui Bolojan. Congresul extraordinar al PNL se reuneşte, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, pentru alegerea noii conduceri
Zi decisivă pentru partidul lui Bolojan. Congresul extraordinar al PNL se reuneşte, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, ...
Congresul extraordinar al PNL se reuneşte, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, pentru alegerea noii conduceri a partidului, ...
Metroul de Otopeni: Cârtițele Sf Maria și Sf Ana au săpat împreună peste jumătate de kilometru de tunel
Metroul de Otopeni: Cârtițele Sf Maria și Sf Ana au săpat împreună peste jumătate de kilometru de tunel
Lucrările de șantier pentru viitoarea Magistrală 6 de metrou înregistrează progrese vizibile, anunță joi cei de la ...
Bolt Business raportează o creștere de 66% a cifrei de afaceri în ultimul an
Bolt Business raportează o creștere de 66% a cifrei de afaceri în ultimul an
Bolt Business raportează o creștere de 66% a cifrei de afaceri, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În linie ...