Şova: Nu am pârghii legale pentru a interveni la comisia ce atribuie contractele pe Coridorul IV

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional, Dan Şova, a explicat, luni seară, că nu are pârghii legale pentru a interveni în cazul comisiei care atribuie contractele pentru cele patru tronsoane de pe Coridorul IV, în condiţiile în care doar tronsonul Timişoara - Lugoj a fost atribuit, însă acest lucru este contestat, iar trei loturi pe tronsonul Lugoj - Deva stau în aşteptare.
Economica.net - mar, 23 apr. 2013, 07:04
Şova: Nu am pârghii legale pentru a interveni la comisia ce atribuie contractele pe Coridorul IV

„Acolo este o comisie numită de fostul ministru (al Transporturilor – n.r.) Anca Boagiu în timpul d-nei Drăghia (fost director general al CNADNR – n.r.), în activitatea căreia nu se poate interveni. Acolo au fost patru tronsoane şi s-a atribuit un tronson: Timişoara – Lugoj, iar trei stau în aşteptare. Lugoj – Deva, loturile 2,3 şi 4, stau în aşteptare”, a afirmat Şova, la Realitatea TV.

El a explicat că această comisie a atribuit la licitaţie, pe 21 august 2012, un singur contract pe tronsonul Timişoara – Lugoj unei firme situată pe locul II, iar firma aflată pe primul loc a făcut contestaţie. Această contestaţie a fost admisă, însă firma respectivă a rămas în continuare exclusă, prin hotărâre judecătorească, deoarece nu îndeplinea unele condiţii formale ale acelei licitaţii.

„Abia pe 18 aprilie 2013 s-a comunicat hotărârea definitivă a Curţii de Apel. Asta a fost joi, 18 aprilie, iar vineri, 19 aprilie, deja s-a întrunit comisia, dau din nou lămuriri şi vor da o nouă atribuire, conform îndrumărilor date de instanţă. Principiul pe care noi îl agreăm este să dai celui de pe locul I. Contractele trebuie atribuite celui care dă preţul cel mai mic şi îşi asumă soluţia tehnică, care este universală”, a adăugat ministrul delegat.

În ceea ce priveşte celelalte trei loturi de pe tronsonul Lugoj – Deva, acestea nu au fost atribuite niciodată.

„Loturile 2, 3 şi 4 de pe Lugoj – Deva nu au fost niciodată atribuite, deci se află în fază de judecare. Nu-mi dau seama ce se întâmplă acolo, dar vreau să înţelegeţi că, legal, nimeni nu poate interveni în activitatea comisiei: nici eu, nici premierul, nici preşedintele României. Dacă cineva ar interveni în activitatea acestei comisii, DLAF şi Comisia Europeană şi-ar pune problema fraudei. Ei (membrii comisiei – n.r.) nu au avut niciun rezultat. Din 21 august anul trecut stau. Această comisie refuză să atribuie celui de pe locul I, nici nu ştiu cine-i pe locul I. Refuză de opt luni să facă ceva. Există o prevedere în Ordonanţa de urgenţă nr. 34 privind achiziţiile publice care spune că trebuie să te pronunţi în 20 de zile şi se poate prelungi termenul o dată, fără să mai spună cât. Au trecut alea 20 de zile şi au mai luat un termen şi stau în termenul ăla. Din punct de vedere legal, nu am ce face”, a arătat Şova.

Ministrul delegat a precizat că singurul lucru pe care îl poate face în privinţa acestei comisii este ca, după desemnarea unei firme şi încheierea procedurii, să ceară un control, pentru a vedea ce s-a făcut timp de opt luni.

Potrivit acestuia, asupra comisiei are competenţă Unitatea Centrală de Verificare a Achiziţiilor Publice, din Ministerul Finanţelor Publice. Şova a adăugat că unii membri ai comisiei sunt angajaţi ai Ministerului Transporturilor, iar unii salariaţi ai CNADNR.

„Dacă noi intervenim acolo, Dumnezeii de la UCVAP, de la Unitatea Centrală de Verificare a Achiziţiilor din Ministerul de Finanţe a doua zi fac scrisoare la Bruxelles şi spun că interferăm în activitatea comisiei şi că suntem suspecţi că vrem să influenţăm şi să facem nu ştiu ce fraude. Situaţia aceasta mi se pare absolut hilară, o cunoaşte foarte bine şi premierul. Şi premierul este foarte supărat. Se cunoaşte situaţia şi la Bruxelles şi la DLAF şi toată lumea spune că trebuie să lăsăm comisia să-şi facă treaba”, a menţionat Dan Şova.

El a admis că va deconta politic faptul că pe coridorul IV nu se construieşte niciun tronson de autostradă, deoarece multă lume nu va înţelege că nu poate face nimic legal împotriva acestei comisii.

„Politic, în primul rând am să decontez eu această situaţie, pentru că lumea nu va înţelege că nu pot face ceva legal împotriva acestei comisii. Doamna Boagiu şi cu domnul Nazare şi cu domnul Berceanu ne-au lăsat moştenire nu numai această comisie, ci şi Programul Operaţional Sectorial suspendat, pentru că DLAF a constatat o suspiciune de fraudă de 700 de milioane de euro. De asta este suspendat”, a mai spus Şova.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...