Nici ministrul Şova nu mai ştie când începe Autostrada Comarnic-Braşov. Următorul termen e „anul acesta”

Ministrul Transporturilor nu mai dă niciun termen pentru semnarea contractului cu Aktor-Vinci şi începerea lucrărilor la autostrada Comarnic-Braşov şi spune că s-a săturat de întrebările legate de acest proiect. Acum, data începerii proiectului este "anul acesta".
Economica.net - mar, 27 mai 2014, 21:03
Nici ministrul Şova nu mai ştie când începe Autostrada Comarnic-Braşov. Următorul termen e

Ministrul Transporturilor, Dan Şova, se declară exasperat de întrebările jurnaliştilor referitoare la data la care se va semna contractul cu Aktor – Vici, concernul care a câştigat licitaţia pentru construcţia autostrăzii Comarnic-Braşov. După mai multe termene anunţate ca fiind cele de start pentru proiect, prin care  aprilie 2014 , iunie 2014, toamna lui 2014, acum Şova nici măcar nu mai anunţă termenul. Foloseşte doar generalul „anul acesta”. „M-aţi înnebunit cu întrebarea asta, doar întrebarea asta mi se pune. N-am ce să mai răspund la ea. Anul acesta se semnează contractul”, a declarat ministrul Şova.

Licitaţia pentru construcţia în parteneriat public-privat a autostrăzii Comarnic-Braşov, parte din autostrada Bucureşti-Braşov, a fost adjudecată în decembrie 2013 de concernul Vistrada Nord , din care fac parte francezii de la Aktor, grecii de la Vinci şi austriecii de la Strabag.

În ianuarie, Şova a anunţat că există interes al BERD şi BEI pentru a finanţa construcţia autostrăzii. Peste două luni, acelaşi Şova a precizat că negocierile s-au făcut cu finanţatorii la masă, spre deosebire de episodul 2010, când acelaşi concern a câştigat licitaţia pentru acest tronson de autostradă, dar nu a găsit finanţare pentru începerea construcţiei.

ECONOMICA.NET a solicitat companiei Aktor să ne precizeze stadiul negocierilor cu potenţialii finanţatori ai proiectului, dar şi termenul estimativ al începerii lucrărilor, însă grecii au ales să nu răspundă.

Nici BERD nici  BEI nu au comentat cu privire la evoluţia negocierilor cu Aktor-Vinci, singura informaţie cu privire la aceste negocieri venind tot de la Şova, care, în aprilie, a declarat că băncile europene ar vrea ca statul să-şi asume mai multe riscuri. Şova nu a detaliat, dar se poate presupune că finanţatorii au cerut ca statul să-şi asume obligaţia de a aloca fonduri de la buget dacă încasările din taxa pe autostradă ale constructorilor nu sunt suficiente pentru amortizarea investiţiei.

Şova a mai spus atunci că tarifele de utilizare a autostrăzii Comarnic – Braşov vor fi cele mai mici din Uniunea Europeană, acestea ţinând cont de puterea de cumpărare a cetăţenilor români.

Nivelul tarifelor va fi de 5,7 lei fără TVA, 7 lei cu TVA pentru un autoturism, pentru toţi cei 60 km, de la intrarea pe podul Breaza şi până la ieşirea în Cristian. Pentru distanţe mai mici, tarifele sunt reduse, în funcţie de numărul de km parcurşi pe autostradă. De exemplu, pentru distanţa Comarnic – Sinaia tariful va fi de 2,8 lei fără TVA, respectiv 3,5 lei cu TVA pentru un autoturism.

”Acestea sunt cele mai mici tarife de autostradă din UE, modul de stabilire a acestora ţinând cont de realităţile concrete din România, respectiv de puterea de cumpărare a cetăţenilor români”, scria Dan Şova pe blog-ul său.

Potrivit acestuia, autostrada Comarnic – Braşov va avea 60 de kilometri lungime, din care 53,215 kilometri de autostradă propriu-zis şi încă aproximativ şapte kilometri legăturile (tot în regim de autostradă) spre localităţile pe lângă care trece, respectiv Sinaia, Buşteni, Predeal şi Râşnov.

Autostrada va începe la intersecţia între DN1 şi DJ 101R (podul dinspre Breaza) şi se va termina la Cristian, unde se va asigura legătura atât spre Ghimbav, cât şi spre DN73, în apropierea Centurii Braşovului.

Autostrada va avea 3 ieşiri, respectiv între Sinaia şi Buşteni, la Predeal şi la Râşnov, 19 viaducte, în lungime totală de 2,964 km, 15 poduri, în lungime totală de 135 de metri, şi aproximativ 20 km de tuneluri, câte 9,77 km de tunel pe fiecare parte: 2,9 km la Sinaia, 3,11 km la Buşteni şi 3,7 km la Predeal.
Din cei aproximativ 60 km de autostradă, aproximativ 40 km (adică partea fără tuneluri) au un cost total de 1.070 milioane euro, iar cei aproximativ 20 km de tuneluri (9,77 km pe fiecare parte) au un cost total de 396,368 milioane euro. În cazul tunelelor, de exemplu, standardul de cost pentru tunel autostradă de munte este 27 milioane Euro/km (fără TVA), iar în urma negocierilor, preţul obţinut este de 20 milioane Euro/km (fără TVA), adică mai puţin cu 7 milioane euro pe km.

Reprezentanţii consorţiului Vistrada Nord, compus din companiile Vinci, Strabag şi Aktor, au parafat cu autorităţile române un Memoradum privind finalizarea calendarului şi a restului măsurilor în ceea ce priveşte atribuirea contractului de concesiune de lucrări publice referitor la proiectarea, construirea, finanţarea, operarea şi întreţinerea Autostrăzii Bucureşti – Braşov, tronsonul Comarnic – Braşov.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...