Şova: Preţul deszăpezirii unui kilometru de drum într-o lună de iarnă în România este de 370 de euro

Preţul deszăpezirii unui kilometru de drum într-o lună de iarnă în România este de 370 de euro, a declarat, vineri, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova.
Economica.net - vin, 22 nov. 2013, 10:54
Şova: Preţul deszăpezirii unui kilometru de drum într-o lună de iarnă în România este de 370 de euro

‘Preţul kilometrului de deszăpezire pe luna de iarnă în România este de 370 de euro. Anul trecut, totalul plăţilor către firmele de deszăpezire a fost de 27 de milioane de euro. Împărţiţi şi dumneavoastră la 17.000 de kilometri de drumuri şi vedeţi cât vă dă’, le-a spus Şova ziariştilor, după ce a prezentat proiectul de buget al DPIIS pentru 2014 în comisiile de specialitate, reunite, ale Parlamentului.

Ministrul a precizat că, pentru patru luni de iarnă, s-au plătit 1.550 de euro pentru deszăpezirea unui kilometru de drum, iar informaţia potrivit căreia în România se plăteşte mai mult pentru deszăpezire comparativ cu alte ţări nu este adevărată.

În ceea ce priveşte situaţia contractelor pentru deszăpezire încheiate pentru iarna 2013 – 2014, este acoperit 96% din teritoriul naţional, fiind câteva probleme în judeţele Bacău şi Vrancea.

”În legătură cu situaţia contractelor pentru deszăpezire, alaltăieri seară era acoperit 96% din teritoriul naţional. Aseară am vorbit şi am înţeles că a rămas o problemă în continuare la Bacău, cu un tronson de drum naţional neacoperit, şi cu trei tronsoane la Focşani. S-au făcut la Bacău şi la Focşani cinci licitaţii. Nu vrea să vină nimeni. Nici la încredinţare directă nu vrea nimeni să preia aceste luni şi o să acoperim cu utilajele CNADNR’, a explicat şeful DPIIS.

Potrivit Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România /CNADNR/, costul real al deszăpezirii unui kilometru de drum în România pe durata celor patru luni de iarnă 2012 – 2013 a fost de 1.588 euro.

”(…) pentru iarna 2012 – 2013 bugetul total alocat pentru activitatea de deszăpezire a fost de 47.595.632 euro, din care plăţile efective către firmele contractante au însumat 27.960.126 euro. Aprovizionarea şi transportul materialelor necesare până la bazele de deszăpezire (150.000 tone nisip şi 244.000 tone sare) au costat 13.905.76 euro, iar cheltuielile pentru deszăpezirea cu autoutilaje proprii (reparaţii, piese de schimb, carburanţi, lubrefianţi, anvelope, acumulatori etc) au fost de 2.692.251 euro”, a precizat compania, pe 19 noiembrie.

Alte cheltuieli privind activitatea de iarnă pentru circa 400 locaţii – DRDP, SDN şi baze de deszăpezire, puncte de sprijin (utilităţi, combustibil pentru încălzire, informări operative etc) au fost în valoare de 1.324.503 euro în timp ce aprovizionarea şi montare/demontare panouri parazăpezi a costat 828.836 euro. Repararea degradărilor cu mixtură stocabilă a însumat 884.151 euro.

CNADNR a adăugat că sarea ce va fi folosită ca material antiderapant în perioada de iarnă 2013 – 2014 a fost achiziţionată exclusiv de la Compania Naţională a Sării, printr-un contract încheiat cu SALROM, în valoare de aproximativ 80 milioane lei (fără TVA).

Reţea naţională rutieră are aproximativ 17.600 de kilometri.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia, informează AFP....
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...