1EUR = 4.8347 RON | Bucureşti 33 º

Companii

Şova: Desfiinţăm contractul cu Bechtel. Nu mai avem bani

Ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură a declarat că are în vedere desfiinţarea contractului cu compania americană Bechtel pentru Autostrada Transilvania.

07 feb, 2013 | Realitatea TV

Acest proiect ar urma să coste sume pe care statul român "nu le are şi nu şi le poate permite", a spus ministrul Dan Şova, în emisiunea "Jocuri de putere" de la postul Realitatea TV.

"Autostrada de la Borş la Braşov, ţinând cont şi de continuarea ei cu autostradă Braşov-Bucureşti, este un proiect extrem de important. Problema sunt costurile acestui proiect. Am cheltuit 1,3 miliarde de euro, până în acest moment, şi avem singurul tronson funcţional de la Turda la Gilău de 52 km şi încă 40% din tronsonul Suplacu de Barcău - Borş, nefuncţional, pentru că nu există nod rutier. Ori să plăteşti 1,3 miliarde pentru 52 de km de autostradă, în condiţiile în care această autostradă trebuie să aibă 420 km, fireşte că se ajunge la nişte cifre astronomice... În mod evident, sistemul de finanţare al acestei autostrăzi, şi anume fonduri de la bugetul de stat, nu poate continua. Trebuie s-o spun cu tot regretul, dar intenţia mea fermă este de a propune companiei Bechtel încetarea completă a relaţiilor contractuale cu plata datoriilor acumulate la zi, care se ridică undeva la 50 de milioane de euro, din anul 2012. Voi propune rezilierea acestui contract şi vreau să vă spun că mă doare că trebuie să fac asta. Dar pentru lucrările care mai trebuiesc făcute pentru Turda-Gilău mai sunt 25 de milioane de plătit. Pentru datoriile Suplacu de Barcău - Borş sunt încă 25. Sunt 50 de milioane de euro pe care statul român le-a bugetat. Dar, ca să terminăm numai tronsonul Suplacu de Barcău - Borş, ar trebui să mai plătim încă 250 de milioane de euro. Atâta costă, în acest moment, terminarea tronsonului Suplacu de Barcău - Borş. S-ar ajunge la nişte cifre astronomice. Inutil să spun că pe tronsonul Braşov - Sighişoara nu s-a făcut absolut nimic. Acest proiect ar urma să coste sume pe care statul român nu le are şi nu şi le poate permite", a spus Dan Şova, la Realitatea TV.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO