Şova spune că din acciza la carburanţi se pot construi 697 de kilometri de autostradă

Din acciza suplimentară la carburanţi se pot construi 697 de kilometri de autostradă, a declarat, marţi, ministrul Transporturilor, Dan Şova, la un workshop desfăşurat în cadrul conferinţei Infrastructure Business Summit, organizată de Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR) .
Economica.net - mar, 08 apr. 2014, 13:00
Şova spune că din acciza la carburanţi se pot construi 697 de kilometri de autostradă

‘S-a născut din partea jurnaliştilor sau din partea societăţii civile, din partea colegilor din Parlament, întrebarea legitimă referitoare la ce se va finanţa din acciză. În primul rând aş lămuri faptul că se vor construi autostrăzi şi acum aş vrea să pun la dispoziţia dumneavoastră să vedeţi cei 697 de kilometri, la care ne-am gândit noi într-o primă variantă că ar putea fi finanţaţi din acciză’, a precizat ministrul citat.

Dan Şova a arătat că Guvernul, împreună cu Parlamentul, vor stabili în fiecare an care vor fi proiectele finanţate.

Astfel, din acciză se poate realiza Autostrada Alexandria – Craiova – 140 de km, Autostrada Craiova – Calafat – 85 km, Târgu Mureş-Târgu Neamţ – 211 km, Gilau-Suplacu de Barcău – 101 km, Bucureşti – Giurgiu – 60 km, Paşcani- Suceava Siret – 100 km.

Acciza pentru benzină şi motorină a crescut cu 7 eurocenţi de la 1 aprilie. În prezent, acciza reprezintă 30% din preţul final la benzină şi 26% la motorină.

Premierul Victor Ponta a explicat, la începutul săptămânii trecute, că acciza la carburanţi va aduce venituri anuale la bugetul de stat de 2,4 miliarde de lei, echivalentul a 600 milioane de euro, dar şi că o parte din bani va merge pentru cofinanţarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii, aprobate de Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, în data de 2 aprilie 2014, Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă prin care se restituie transportatorilor licenţiaţi în UE care efectuează transport rutier de mărfuri cu autovehicule cu o greutate brută maximă autorizată de cel puţin 7,5 tone suma de 4 eurocenţi din acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe litrul de combustibil. Ordonanţa a avut în vedere faptul că sectorul transporturilor de bunuri poate influenţa pe orizontală evoluţia preţurilor în întreaga economie naţională, potrivit sursei citate.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...