Şova: Un nou referendum este imposibil. Singura posibilitate teoretică e o nouă suspendare

Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Dan Şova, a declarat, miercuri, la RFI, că Parlamentul va fi "obligat" să respecte decizia CC privind referendumul, chiar dacă ar fi o "enormitate", el apreciind că un nou referndum nu poate fi organizat, dar că teoretic este posibilă o nouă suspendare.
Economica.net - mie, 15 aug. 2012, 08:22
Şova: Un nou referendum este imposibil. Singura posibilitate teoretică e o nouă suspendare

Dan Şova declară că „Parlamentul are o singură opţiune, aceea de a respecta şi aplica decizia Curţii Constituţionale, care indiferent de rezultatul ei, în mod evident, va nemulţumi una dintre părţi”.

„Dar nu există altă cale de urmat, decât respectarea deciziei Curţii Constituţionale”, subliniază el.

Dan Şova precizează că „Parlamentul este obligat”, pentru că, dacă nu respectă deciziile Curţii, înseamnă că România se plasează în afara statului de drept.

„Parlamentul este obligat, suntem un stat de drept. Dacă nu respectăm deciziile Curţii, înseamnă că ne plasăm în afara statului de drept, chiar dacă nu ne convine acest lucru şi chiar dacă afirm şi susţin că am fi primul stat din UE aflat într-o situaţie comică, adică am avea un preşedinte pus prin hotărâre judecătorească împotriva voinţei cetăţenilor. Dar şi aşa fiind, dacă magistraţii constituţionali în înţelepciunea lor vor decide că este posibilă o asemenea enormitate, va trebui s-o respectăm”, afirmă Şova.

Întrebat dacă ia în calcul organizarea unui nou referendum, aşa cum sugerau recent unii colegi din USL, Dan Şova a răspuns: „Un nou referendum nici nu este posibil, întrucât Constituţia este foarte clară: referendumul se organizează în 30 de zile de la suspendare. Deci, e un termen de decădere, un nou referendum nu poate fi organizat. Singurul lucru care este posibil în cazul, Doamne fereşte şi nedorit de noi, pe care eu personal, nu mi-l pot imagina în acest moment, juridic vorbind, nu-mi pot imagina şi constituţional, întoarcerea domnului Băsescu, dar dacă ea se va întâmpla şi domnia sa va înţelege în continuare să încalce Constituţia, singura posibilitate este reluarea unei proceduri de suspendare. Dar nu m-aş hazarda să discut atât de departe”.

Dan Şova e convins că decizia CC va fi „favorabilă votului dat de români”.

„Eu aş vrea să văd întâi decizia CC, în privinţa căreia convingerea mea este că va fi favorabilă votului dat de români. Este imposibil să ignori 7,4 milioane de români, care i-au spus domnului Traian Băsescu să plece acasă, pentru că atunci, fireşte, democraţia ar avea un înţeles destul de limitat pentru cineva. Toţi românii ar înţelege că, indiferent ce votează, decid judecătorii Curţii cine-i preşedinte în România. Şi asta ar fi o interpretare care nu cred că ar sprijini nici ea statul de drept”, conchide ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul.

Te-ar mai putea interesa și
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, pentru că nu aplică în mod corect regulile......
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Pe măsură ce sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, tot mai mulți dintre noi ne îndreptăm atenția către ...
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Producţia anuală de boabe de cacao a Ecuadorului ar urma să atingă pragul de 500.000 de tone în următorii doi ani, ...
Startup-ul Telerenta, platformă pentru închirierea dispozitivelor, adaugă noi categorii de produse, precum foto şi video, electrocasnice şi IT. ”Estimăm că până la finalul lunii mai vom depăşi 400 de produse ce pot fi închiriate”
Startup-ul Telerenta, platformă pentru închirierea dispozitivelor, adaugă noi categorii de produse, precum foto şi video, ...
Startup-ul românesc de tehnologie, Telerenta, care operează singura platformă de închiriere de echipamente electronice ...