S&P Global prognozează o contracţie de 8,5% a economiei Rusiei, în 2022

Agenţia de evaluare financiară S&P Global şi-a redus luni estimările privind evoluţia economiei ruseşti în acest an cu peste 11 puncte procentuale, până la o contracţie de 8,5%, în timp ce prognozele pentru Polonia şi Turcia au fost reduse cu mai mult de un punct procentual, din cauza efectelor războiului din Ucraina, transmite Reuters.
AGERPRES - mar, 29 mart. 2022, 10:06
S&P Global prognozează o contracţie de 8,5% a economiei Rusiei, în 2022

Referindu-se la perspectivele economice pentru pieţele emergente în trimestrul al doilea, S&P Global spune că scenariul său de bază este acela că „războiul va avea cel mai grav impact asupra pieţelor de materii prime, lanţurilor de aprovizionare, încrederii investitorilor şi consumatorilor în primul şi al doilea trimestru din 2022”. Efectele se vor estompa, dar vor persista pentru restul anului şi dincolo, a adăugat S&P Global.

Potrivit agenţiei de evaluare, ţările din Europa emergentă sunt cele mai expuse la războiul din Ucraina, prin intermediul schimburilor comerciale, financiare şi al diminuării încrederii, în timp ce mulţi importatori de energie sunt afectaţi şi de creşterea preţurilor, scrie Agerpres.

În cazul Poloniei, S&P Global şi-a revizuit estimările de creştere cu 1,4 puncte procentuale, până la un avans de 3,6%, iar pentru Turcia cu 1,3 puncte procentuale, până la 2,4%. Prognozele referitoare la evoluţia PIB-ului Rusiei au fost reduse până la o contracţie de 8,5%, faţă de estimările anterioare care arătau o creştere de 2,7%.

„O combinaţie de sancţiuni financiare, comerciale şi tehnologice nu a fost impusă niciodată până acum unei economii mari şi integrate global, aşa că nu avem un precedent pentru a putea prognoza cât de mare va fi impactul”, susţin analiştii de la S&P.

Cu privire la Polonia, analiştii S&P susţin că dacă exporturile acesteia în Rusia vor scădea la 3% din total, de la 5% înainte de anexarea peninsulei Crimeea în 2014, sectorul manufacturier ar suferi de pe urma perturbării lanţurilor de aprovizionare şi diminuării cererii din Europa. Agenţia de evaluare şi-a majorat estimările de inflaţie pentru Polonia până la 8,9% în 2022, de la 5,4% anterior.

În cazul Turciei, revizuirea prognozelor de creştere se datorează diminuării perspectivelor comerciale şi încetinirii vânzărilor cu amănuntul.

„Creşterea preţurilor la alimente şi energie, precum şi deprecierea monedei, vor înrăutăţi prognoza de inflaţie şi aşa sumbră”, subliniază S&P, care pentru acest an estimează că inflaţia în Turcia va ajunge la 55%.

Te-ar mai putea interesa și
Chimcomplex va da afară aproape 400 de angajați
Chimcomplex va da afară aproape 400 de angajați
Chimcomplex va începe un program de disponibilizare colectivă care vizează 396 de angajaţi ai societăţii, informează compania printr-un comunicat transmis luni Bursei de la Bucureşti,......
Viktor Orban: Europa s-a împușcat în picior când a impus sancțiuni împotriva Rusiei
Viktor Orban: Europa s-a împușcat în picior când a impus sancțiuni împotriva Rusiei
Ungaria ar trebui să se pregătească pentru un război prelungit în Ucraina vecină, a declarat luni prim-ministrul Viktor ...
Primăria Capitalei vinde patru cabinete medicale prin licitație cu strigare
Primăria Capitalei vinde patru cabinete medicale prin licitație cu strigare
Primăria Capitalei vinde patru cabinete medicale prin licitaţie publică deschisă cu strigare, anunţă viceprimarul Stelian ...
Maia Sandu: Nu avem garanția că Gazprom va repecta contractul de furnizare către Moldovagaz
Maia Sandu: Nu avem garanția că Gazprom va repecta contractul de furnizare către Moldovagaz
Autorităţile de la Chişinău nu au certitudinea că furnizorul energetic rus Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz, ...