Spania: Guvernul salvează Bankia, a patra mare bancă a ţării

Spania a preluat Bankia, a patra mare instituţie de credit a ţării, încercând să risipească temerile referitoare la capacitatea statului de a stabiliza sectorul financiar, la patru ani după ce sectorul a fost puternic lovit de prăbuşirea pieţei imobiliare, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 10 mai 2012, 07:32
Spania: Guvernul salvează Bankia, a patra mare bancă a ţării

Statul va prelua o participaţie indirectă de 45% la Bankia în urma preluării controlului asupra companiei-mamă a băncii, BFA, prin conversia unui împrumut de 4,5 miliarde de euro acordat anterior, a anunţat banca centrală.

Ministerul Economiei s-a angajat să facă tot posibilul pentru a stabiliza Bankia, care are o expunere de peste 30 de miliarde de euro pe credite acordate constructorilor, precum şi faţă de active imobiliare preluate de la datornici.

Potrivit aşteptărilor, statul va asigura Bankia fonduri suplimentare de până la zece miliarde de euro. Unii analişti consideră că instituţia de credit ar putea avea nevoie de mai mulţi bani.

Dacă solvenţa Spaniei va fi pusă sub semnul întrebării de costurile prea ridicate ale unei salvări a sectorului bancar şi ţara va avea nevoie de ajutor financiar, supravieţuirea zonei euro ar putea fi pusă sub semnul întrebării, notează Reuters.

De la începutul crizei financiare, Spania a intervenit pentru salvarea a şapte bănci mici, însă Bankia este de departe cea mai mare de până acum şi vine în urma unor alte planuri de reformă a sectorului.

Acestea includ transferul unor active toxice de la unele bănci şi impunerea unor rezerve suplimentare de 35 de miliarde de euro pentru creditele acordate constructorilor, peste provizioanele de 54 miliarde de euro formate deja de bănci.

Randamentul obligaţiunilor Spaniei a urcat miercuri la cel mai ridicat nivel de la sfârşitul lunii noiembrie, până la 6,07%, aproape de niveluri considerate nesustenabile pe termen lung.

Băncile din Spania au expunere de 300 de miliarde de euro faţă de sectorul financiar, incluzând proprietăţi preluate dela datornici. Valoarea expunerii este echivalentă cu 30% din PIB.

Analiştii estimează că datoria publică a Spaniei ar rămâne sub 100% din PIB, în linie cu cele ale Franţei şi Germaniei, chair dacă statul ar injecta în sectorul bancar în totalitate fondurile, estimate la 40-50 de miliarde de euro, de care băncile au nevoie pentru a se proteja împotriva unor eventuale pierderi.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...