Spania a reintrat în recesiune în primul trimestru

Spania a reintrat în recesiune în primul trimestru, la doi ani după revenirea la creştere economică, a declarat marţi guvernatorul băncii centrale spaniole, Miguel Fernandez Ordonez, care a confirmat că declinul de 0,3% din ultimele trei luni ale anului trecut a continuat la începutul lui 2012.
Economica.net - mar, 17 apr. 2012, 13:57
Spania a reintrat în recesiune în primul trimestru

„Agravarea crizei datoriilor, începând din vara trecută, a întrerupt revenirea fragilă a economiei”, a afirmat Ordonez într-un discurs, transmite AFP.

După contracţia din ultimul trimestru din 2011, tendinţa negativă a continuat în primele luni din acest an, ceea ce înseamnă că economia spaniolă se află din nou în recesiune, a adăugat guvernatorul.

Două trimestre consecutive de contracţie a PIB indică intrarea ţării în recesiune.

Datele preliminare referitoare la evoluţia economiei spaniole în primul trimestru vor fi publicate la sfârşitul lunii aprilie.

„Aşa cum s-a întâmplat în 2008 şi 2009, principala slăbiciune a economiei Spaniei este cererea internă”, a subliniat Ordonez. Piaţa internă este afectată de nivelul foarte ridicat al şomajului, de circa 23%.

După o creştere economică de numai 0,7% în 2011, guvernul de la Madrid anticipează pentru acest an o contracţie a PIB de 1,7%, cu creştere economică negativă în primele două trimestre.

În acest context dificil, guvernul trebuie să reducă deficitul bugetar în acest an la 5,3% din PIB, de la 8,51% în 2011. Pentru 2013, ţinta deficitului bugetar este de 3%, considerată deja nerealistă de numeroşi analişti.

Spania a împrumutat marţi 3,178 miliarde de euro prin emisiuni de titluri pe termen de 12 şi 18 luni, la randamente în creştere puternică . Pentru titlurile pe termen de 12 luni randamentul obţinut a fost de 2,6% (faţă de 1,4% în 20 martie), iar pentru titlurile pe 18 luni randamentul a atins 3,1% (faţă de 1,7% în martie).

Guvernul de la Madrid urmează să efectueze joi o altă emisiune de obligaţiuni pe termen de 10 ani, prin care vrea să obţină 5,5 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
După un an record în care Netflix a adăugat 36 de milioane de abonați în 2020, cel mai popular serviciu de streaming video din lume a înregistrat o încetinire semnificativă a creșterii......
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce se întâmplă cu turiștii de acolo și ce e obligatoriu să știi dacă urmează să pleci?
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce ...
Numărul de cazuri noi de COVID 19 depistate în Grecia a crescut abrupt în ultimele zile, iar țara în care își fac ...
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, vineri seară, că 87% din noile cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 ...
Cota de piață a mașinilor electrice din statele UE a crescut cu peste 100% în trimestrul II
Cota de piață a mașinilor electrice din statele UE a crescut cu peste 100% în trimestrul II
Cota de piaţă a automobilelor electrice s-a dublat în Uniunea Europeană în al doilea trimestru al acestui an, dar rămâne ...