Spania acceptă un audit independent al sistemului său bancar

Spania a acceptat vineri să autorizeze un audit independent al sistemului său financiar, încercând să calmeze temerile pieţelor, îngrijorate că fondul de salvare al băncilor ar putea avea un efect dezastruos asupra finanţelor publice, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 11 mai 2012, 20:36
Spania acceptă un audit independent al sistemului său bancar

La reuniunea de vineri guvernul spaniol ar urma să adopte un plan care ar forţa băncile să elimine împrumuturile neperformante din sectorul imobiliar şi să le strângă în companii separate. Aceste companii nu vor avea licenţă bancară şi scopul firmelor va fi restricţionat la vânzarea acestor active. Ele vor servi ca bancă de rebuturi în primul rând, dar guvernul nu este de acord cu această expresie şi insistă că statul nu va acoperi eventualele pierderi.

De asemenea guvernul ar putea cere băncilor să-şi majoreze provizioanele pentru posibilele pierderi în cazul activelor imobiliare din portofoliile lor, cu încă 35 miliarde de euro 45 miliarde de dolari). Deja guvernul a obligat băncile să-şi majoreze provizioanele cu 53 miliarde de euro pentru creditele neperformante.

Reformarea sistemului bancar face parte din eforturile premierului spaniol Mariano Rajoy de a obţine mai mult timp de la UE pentru a atingele ţintele de deficit, au declarat surse din UE pentru Reuters.

Conform noilor estimări publicate vineri de Comisia Europeană, Spania va trebui să facă economii suplimentare majore în 2012 şi 2013 pentru a-şi îndeplini promisiunea de reducere a deficitului la 3% din PIB în 2013.

Comisia Europeană a estimat că Spania va înregistra un deficit de 6,4% din PIB în 2012 şi de 6,3% în 2013, dacă nu-şi va schimba politicile. Guvernul vrea să reducă deficitul la 5,3% din PIB anul acesta, de la 8,5% în 2011.

„Spania se află pe marginea prăpastiei, dacă nu reuşesc să se redreseze, ceea ce până acum a fost o criză naţională va degenera într-o criză sistemică pentru UE”, a declarat o sursă anonimă.

Pentru a pune capăt crizei din sistemul bancar spaniol, ce durează de patru ani, guvernul a preluat Bankia, una din cele mai mari bănci ale ţării.

Activele toxice se ridică la 184 miliarde de euro acum, dar mulţi analişti se tem că cifra este chiar mai mare, iar încercările de reformare a sistemului bancar nu au reuşit să convingă investitorii.

Fernando Jimenez Latorre, secretar în Ministerul Economiei, a anunţat vineri că ţara nu are nici o problemă cu un audit independent al activelor băncilor, ca parte a reformării sistemului bancar. O sursă anonimă a explicat că auditul reprezintă cheia reasigurării investitorilor că situaţia dificilă din sectorul bancar nu va forţa Spania să aibă soarta Irlandei, care a fost nevoită să solicite un pachet de asistenţă financiară.

Ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos, a declarat că reglementările pentru scoaterea activelor toxice din portofoliile băncilor vor fi finalizate curând. Fiecare bancă va crea un vehicul care va avea reglementările pe care guvernul le va defini în câteva săptămâni, a explicat oficialul spaniol.

Autorităţile spaniole consideră că Spania nu are nevoie de o bancă de rebuturi de tipul celei înfiinţate în Irlanda. Dar economiştii avertizează că actuala criză este atât de profundă că băncile mai slabe vor avea nevoie de o capitalizare suplimentară de aproximativ 100 miliarde de euro.

Băncile spaniole se confruntă cu un nou val de credite neperformante pe măsură ce guvernul de la Madrid implementează o serie de măsuri dure de austeritate care vor agrava problemele cu care se confruntă deja gospodăriile cu rambursarea creditelor. În plus, rata şomajului din Spania, deja cea mai mare din UE, ar urma să continue să crească, ceea ce va pune şi mai multă presiune pe consumatori şi gospodării.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus......
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare judeţ
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, ...
Metoda de plată care plasează Bucureștiul deasupra a jumătate din capitalele UE. Poate deveni numărul unic un City Card mai ușor de folosit?
Metoda de plată care plasează Bucureștiul deasupra a jumătate din capitalele UE. Poate deveni numărul unic un City Card ...
Numărul unic #7458 a fost accesat de peste 11 milioane de ori în 2023, doar pentru plata călătoriilor cu mijloacele STB ...