Spania ar putea îngheţa pensiile

Autorităţile spaniole analizează posibilitatea îngheţării pensiilor şi creşterea accelerată a vârstei de pensionare, în încercarea de a reduce cheltuieile şi a îndeplini condiţiile unui posibil program de sprijin, au declarat vineri pentru Reuters două surse bine informate.
Economica.net - sâm, 22 sept. 2012, 15:54
Spania ar putea îngheţa pensiile

Potrivit acestor surse, creşterea accelerată a vârstei de pensionare, de la 65 de ani în prezent la 67 de ani, creştere care ar urma să aibă loc pe parcursul a 15 ani, a fost deja decisă, iar în prezent se analizează posibilitatea eliminării unei prevederi conform căreia pensiile se majorează în funcţie de evoluţia inflaţiei. În bugetul pentru 2012 se prevede că pensiile vor fi majorate dacă inflaţia creşte cu 1%. În prezent, inflaţia se apropie de 3%, ceea ce înseamnă că, prin eliminarea majorării pensiilor în funcţie de inflaţie, guvernul spaniol ar economisi aproximativ 5 miliarde de euro. În următorii ani, plecând de la ipoteza unei inflaţii anuale de 2%, ajustarea ar aduce patru miliarde de euro.

‘Nu există altă cale. Anul următor trebuie să elimine legătura cu inflaţia şi să îngheţe pensiile’, a declarat economistul şef de la firma de brokeraj Intermoney, Jose Carlos Diez.

Noile măsuri ar putea fi anunţate chiar săptămâna viitoare, împreună cu proiectul de buget pe 2013, şi ar trimite un semnal puternic investitorilor că Spania este serioasă atunci când este vorba de implementarea reformelor structurale.

Toate ţările care au beneficiat de un program de sprijin (Grecia, Irlanda şi Portugalia) au fost nevoite să taie pensiile. În Grecia, tăierile au variat între 20 şi 40%, în Irlanda noii pensionari au suferit o reducere de 10% ,iar Portugalia a eliminat primele de Crăciun şi de vară.

Spania s-a angajat să-şi reducă deficitul public de la 8,9% din PIB în 2011 până la 6,3% din PIB în 2012, însă această reducere va fi dificil de obţinut în condiţiile în care economia spaniolă este în recesiun,e iar prognozele arată că pe ansamblul acestui an PIB-ul Spaniei va înregistra un recul de 1,5%.

În luna iunie, ţările din zona euro au fost de acord să acorde Spaniei un împrumut de maxim 100 miliarde de euro pentru sprijinirea sectorului bancar, însă în prezent Spania este supusă la presiuni de pieţele financiare pentru a cere un program de sprijin mai amplu.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz, care intenționează să construiască o primă centrală pe gaze în parteneriat cu firma GSP Power la Halânga, anunță că a schimbat modul de derulare a proiectelor de acest fel....
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea perioadei de rambursare
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea ...
Lichiditatea de pe piaţa bancară şi dezechilibrul dintre depozite şi credite determină băncile să găsească noi metode ...
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Joe Biden a decis ca trupele americane să rămână în Afganistan dincolo de data de 1 mai prevăzută într-un acord cu ...
UPDATED Intra Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari
UPDATED Intra Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari
Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial de azi un Ordin care schimbă regulile pe baza cărora orașele ...