1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Extern

Spania are urgent nevoie de bani.Vrea 40 de miliarde de euro de la UE

Executivul spaniol vrea să ceară Uniunii Europene 40 de miliarde de euro, pentru necesităţile de recapitalizare ale sectorului bancar naţional.

29 sep, 2012 | AGERPRES

Executivul spaniol urmează să ceară 40 de miliarde de euro din împrumutul de 100 de miliarde de euro agreat cu UE  pentru recapitalizarea băncilor, informează Agerpres. Nevoia de finanţare a Spaniei se ridică însă la un  total de 59,3 miliarde de euro, restul de bani urmând să fie obţinuţi  din vânzarea de active sau din investiţii private.

Explicaţiile au fost date de secretarul de stat pentru economie, Fernando Jiménez Latorre, care a precizat că guvernul spaniol va cere "aproximativ 40 de miliarde de euro" din suma totală agreată de Eurogrup, de maxim 100 de miliarde de euro, pentru recapitalizarea sectorului bancar spaniol.

Şapte bănci spaniole - jumătate dintre cele mai importante 14 ale ţării - au nevoie de 59,3 miliarde de euro pentru a face faţă nevoilor de capital ale sectorului , fără a se ţine cont şi de procesele de fuziuni în desfăşurare, cu care suma totală pentru recapitalizare scade la 53,7 miliarde de euro, relevă datele prezentate vineri de Banca Spaniei şi Ministerul spaniol al Economiei, potrivit rezultatelor auditului independent al companiei străine Oliver Wyman.

Cea mai mare sumă este cea care va reveni Bankia - 24,7 miliarde de euro. Celelalte entităţi bancare spaniole care au nevoie de recapitalizare sunt Catalunyabank (10,8 miliarde de euro), NCG Banco (7,17 miliarde de euro), Banco de Valencia (3,4 miliarde de euro), Banco Popular (3,2 miliarde de euro), Banco Mare Nostrum (2,2 miliarde de euro) şi entitatea care va reieşi din fuziunea Liberbank şi Caja 3 (2,1 miliarde de euro).

Cele şapte entităţi bancare spaniole care respectă necesităţile de capital sunt Santander, BBVA, Sabadell, Bankinter, Caixabank şi entitatea care va reieşi din fuziunea Unicaja şi Caja Espana-Duero.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO