Spania este în discuţii cu Germania pentru un program de salvare de 300 miliarde euro

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, se va întâlni marţi cu omologul spaniol Luis de Guindos, pe fondul temerilor că creşterea randamentelor obligaţiunilor Spaniei va obliga acest stat să ceară de la UE şi FMI un program de ajutor de 300 miliarde euro, relatează The Guardian.
Economica.net - lun, 23 iul. 2012, 16:10
Spania este în discuţii cu Germania pentru un program de salvare de 300 miliarde euro

Randamentul obligaţiunilor pe termen de 10 ani ale Spaniei a urcat luni la 7,59%, cel mai ridicat nivel de la crearea euro, iar bursa din Madrid a scăzut cu 5%, după noi informaţii negative legate de situaţia financiară a regiunilor spaniole.

Pieţele au fost agitate şi de indicii din partea politicienilor de la Berlin potrivit cărora Germania pregăteşte temrenul pentru ieşirea Greciei din zona euro.

Traderii nu au fost impresionaţi de declaraţia lui Guindos că Spania nu va fi a patra ţară din zona euro care va cere sprijin financiar, după ce Murcia a devenit duminică a doua regiune după Valencia care a anunţat că va cere sprijinul guvernului de la Madrid..

Ministrul spaniol a dezminţit categoric că un bailout (program de salvare n.r.) este iminent, dar presa spaniolă a sugerat că până la şase regiuni ar putea solicita sprijin, următoarea fiind Catalonia.

„Ceea ce a început ca un program de salvare a băncilor evoluează rapid către un posibil bailout suveran. Alături de ştirile tot mai proaste din Grecia, se obţine un mix destul de negativ, astfel că se creează condiţiile pentru o rezistenţă minimă a euro”, a declarat Jeremy Stretch, analist în domeniul valutar la CIBC.

Costul salvării Spaniei ar minimaliza programele acordate deja Greciei, Irlandei şi Portugaliei şi ar spori presiunile asupra Italiei, a treia mare economie din uniunea monetară.

Oficiali ai Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi FMI vor merge marţi la Atena pentru a cere concretizarea măsurilor de austeritate, în schimbul ajutorului financiar.

Secretarul general al Uniunii Social Creştine din Germania, Alexander Dobrindt, a provocat noi speculaţii privind ieşirea Greciei din zona euro, afirmând că guvernul condus de Antonis Samaras ar trebui să înceapă să plătească jumătate din pensii şi salarii ale angajaţilor la stat în drahme, ca parte a unei ieşi treptate din uniunea monetară. Dobrindt cere de mult timp ieşirea Greciei din zona euro.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...