1EUR = 4.8375 RON | Bucureşti 33 º

News

Spania ia în considerare toate opţiunile pentru vânzarea Catalunya Banc şi NCG Banco

Ministerul Economiei din Spania a anunţat luni că analizează toate opţiunile privind vânzarea a două bănci naţionalizate, deoarece majorarea creditelor neperformante şi volatilitatea de pe pieţele financiare readuc în discuţie modul în care poate fi rezolvată criza sistemului bancar, transmite Reuters.

24 iun, 2013 | ECONOMICA.net

Bancherii susţin că Spania trebuie să injecteze şi mai multe fonduri în unele bănci care au beneficiat anul trecut de asistenţă financiară, dacă speră să le vândă curând.

Un raport publicat recent de banca de investiţii Nomura şi compania de consultanţă McKinsey sugerează vânzarea Catalunya Banc şi NCG Banco înainte ca activele lor să se deterioreze şi mai mult, au declarat surse bancare pentru Reuters.

Guvernul de la Madrid analizează toate opţiunile privind vânzarea celor două bănci, deşi nu este ceva urgent, a declarat luni ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos. Aceasta a adăugat: 'Cumpărătorii încearcă întotdeauna să dea impresia că lucrurile valorează mai puţin decât valorează ele de fapt. Suntem convinşi că aceste entităţi sunt valoroase. Trebuie să le vindem la momentul potrivit şi procesul trebuie să fie competitiv. Avem timp cinci ani de zile să rezolvăm această problemă, nu trebuie să ne grăbim. Ştiu că există câţiva care vor să facem asta rapid', a afirmat Luis de Guindos într-un interviu acordat postului de radio COPE.

În luna iunie 2012, ţările din zona euro au fost de acord să acorde Spaniei un împrumut de 100 miliarde de euro pentru sprijinirea sectorului bancar. Până acum au fost utilizate 41 miliarde de euro dar în schimbul acestei sume băncile spaniole naţionalizate vor trebui să-şi reducă bilanţurile cu peste 60% în următorii cinci ani, să elimine mai multe mii de locuri de muncă şi să-şi reorienteze activităţile.

Catalunya Banc şi NCG Banco deţin împreună sub 10% din piaţa spaniolă şi au beneficiat de cea mai mare parte a ajutorului european.

Vineri, Fernando Restoy, adjunctul guvernatorului Băncii Centrale a Spaniei, s-a referit la o schemă de protecţie care să accelereze vânzarea celor două bănci, deşi a reafirmat punctul de vedere al autorităţilor de la Madrid, conform căruia Catalunya Banc şi NCG Banco nu au nevoie de o majorare a capitalului.

Bancherii suţin că potenţialii licitatori cer garanţii împotriva pierderilor sau majorarea capitalului, chiar dacă băncile nu mai deţin acum active toxice. Două surse anonime au declarat că licitatorii interesaţi de Catalunya Banc au identificat pierderi suplimentare de 3-4 miliarde de euro la bancă, din cauza creditelor neperformante acordate persoanelor fizice şi juridice.

În ultimii patru ani, Spania a cheltuit peste 75 miliarde de euro pentru a ajuta 14 bănci. Pentru a acoperi necesităţile suplimentare, există opţiunea accesării fondurilor de 100 miliarde de euro acordate în 2012 de UE pentru sprijinirea sectorului bancar spaniol

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO