Spania încearcă să rămână în cursa electrificării mașinilor cu ajutorul fondurilor UE pentru recuperarea după pandemie

Conștienți că trecerea accelerată la vehicule electrice pune în pericol întreaga sa industrie producătoare de mașini, Spania are în plan folosirea fondurilor UE pentru a susține tranziția uzinelor auto la noi tehnologii.
Robert Stan - joi, 06 mai 2021, 22:03
Spania încearcă să rămână în cursa electrificării mașinilor cu ajutorul fondurilor UE pentru recuperarea după pandemie

A doua cea mai mare țară europeană producătoare de automobile, în urma Germaniei, și cu un sector auto care reprezintă 10% din întreaga sa economie, Spania vrea să folosească fondurile Uniunii Europene destinate revenirii după pandemie pentru a susține companiile care au uzine pe teritoriul său în trecerea la producția de mașini electrice.

Mai puțin bogată decât Germania sau Franța, și cu o marcă națională ajunsă în portofoliul unui grup german, Spania va investi o parte importantă din fondurile de 140 de miliarde de euro care i se cuvin în scheme de suport pentru retehnologizarea uzinelor auto.

„Avem un obiectiv clar. Vrem ca Spania să rămână al doilea cel mai mare producător auto din UE în 2030, 2040 și 2050, indiferent de tehnologia existentă”, a declarat Raul Blanco, ministru în guvernul spaniol.

Conform Reuters, planul autorităților este de a folosi circa 13 miliarde de euro pentru a susține vânzările de vehicule electrice, a îmbunătăți infrastructura de încărcare și a construi o primă uzină de baterii pentru vehicule electrice. Conform lui Raul Blanco, doar pentru fabrica de baterii ar putea fi investiți 2,5 miliarde de euro.

Pentru a implica și companiile în planul guvernamental de susținere a producției și vânzărilor de mașini electrice, guvernul de la Madrid dorește ca toate investițiile să ia forma unor parteneriate public-private. Iar ecourile nu au întârziat să apară. Oficiali ai Renault și Ford – companii care au unități de producție în peninsula iberică – au declarat că monitorizează proiectele, iar grupul Volkswagen, prin divizia sa spaniolă Seat, a încheiat un parteneriat cu Ibedrola pentru a dezvolta un proiect care se va încadra în viziunea guvernului spaniol.

„Proiectul nostru este gata de a demara. Totul depinde de un angajament ferm al Comisiei Europene. Spania nu poate rata această oportunitate istorică”, a declarat președintele Seat, Wayne Griffiths.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...