Spania intră în istorie: Prima triplă CE-CM-CE şi cea mai categorică victorie într-o finală

Reprezentativa Spaniei a câştigat Campionatul European de fotbal pentru a doua oară consecutiv, după ce a învins selecţionata Italiei, scor 4-0 (2-0), duminică, în finala competiţiei de pe stadionul Olimpic din Kiev.
Economica.net - lun, 02 iul. 2012, 04:49
Spania intră în istorie: Prima triplă CE-CM-CE şi cea mai categorică victorie într-o finală

Golurile au fost marcate de David Silva ’14, Jordi Alba ’41, Fernando Torres ’84 şi Juan Mata ’88.

Spania: Casillas – Arbeloa, Pique, Ramos, Alba – Xabi Alonso, Xavi Hernandez, Busquets – Iniesta (Mata ’86), Silva (Pedro ’59), Fabregas (Torres ’75). Selecţioner: Vicente Del Bosque.

Italia: Buffon – Abate, Barzagli, Bonucci, Chiellini (Balzaretti ’21) – Pirlo, Marchisio, Montolivo (Motta ’56), De Rossi – Cassano (Di Natale ’46), Balotelli. Selecţioner: Cesare Prandelli.

Meciul a fost arbitrat de portughezul Pedro Proenca, ajutat de conaţionalii săi Bertino Cunha Miranda şi Ricardo Jorge Ferreira Santos, asistenţi suplimentari fiind Manuel Jorge Neves Moreira De Sousa şi Duarte Nuno Pereira Gomes. Rezervă a fost turcul Cüneyt Cakır, iar rezervă pentru asistenţi a fost tot un turc, Bahattin Duran.

Din minutul 62, Italia a avut un jucător mai puţin în teren, după ce Thiago Motta s-a accidentat şi nu a putut fi înlocuit, deoarece selecţionerul Cesare Prandelli făcuse toate cele trei schimbări.

La finală au asistat şi numeroase personalităţi: preşedintele UEFA, Michel Platini, preşedintele FIFA, Joseph Baltter, preşedintele CIO, Jacques Rogge, premierul italian Marion Monti şi cel spaniol Mariano Rajoy, prinţul Felipe al Spaniei sau preşedintele ucrainean Victor Ianukovici. De asemenea, au fost prezenţi şi jucătorii spanioli David Villa şi Carles Puyol, care nu au fost incluşi îl lotul pentru Campionatul European din Ucraina şi Polonia din cauza accidentărilor.

Spania a reuşit „tripla” inedită în istoria fotbalului CE-CM-CE

Reprezentativa Spaniei a câştigat Campionatul European din Ucraina şi Polonia, confirmând astfel supremaţia sa pe scena fotbalistică internaţională şi reuşind tripla istorică: Euro-2008, Cupa Mondială-2010 şi Euro-2012.

La Roja a egalat Republica Federală Germană, singura naţiune care a jucat trei finale consecutive, într-un interval de patru ani, între 1972 şi 1976.

Spania are acum în palmares trei titluri euroopene, după cele din 1964 şi 2008.

Italia, titrată în 1968, a suferit a doua înfrângere în finală, după cea din faţa Franţei, în 2000.

Spania este singura naţiune care reuşeşte să-şi păstreze titlul cucerit la ediţia anterioară a CE.

Spania a mai jucat cu Italia la acest Euro-2012 şi în faza grupelor, când scorul a fost 0-0.

Spaniolii şi italienii îşi împart trofeele din 2006, când Italia a câştigat Cupa Mondială. Spania a câştigat, la rândul său, Euro-2008, Euro-2012 şi CM-2010

Următoarea ediţie a Euro va avea loc în 2016, în Franţa, cu 24 de echipe.

Spania – Italia, scor 4-0, cea mai mare diferenţă de goluri din istoria finalelor CE

Selecţionata Spaniei a învins reprezentativa Italiei, scor 4-0, reuşind să obţină cea mai mare diferenţă de scor în istoria finalelor Campionatelor Europene, recordul fiind deţinut până acum de Germania, care a învins, în 1972, URSS, scor 3-0.

Recordul Germaniei dura de 40 de ani şi nici măcar nu fusese egalat. Atunci au marcat Gerd Muller de două ori şi Herbert Wimmer.

Parcursul campioanei Spania la Euro-2012

Parcursul naţionalei Spaniei la Campionatul European din Polonia şi Ucraina, competiţie la care ibericii au câştigat titlul continental pentru a doua oară consecutiv:

Primul tur (grupa C)

10 iunie, la Gdansk: Spania – Italia 1-1 (goluri Fabregas ’64 / Di Natale ’61)

14 iunie, la Gdansk: Spania – Irlanda 4-0 (Torres ‘4, ’70, Silva ’49, Fabregas ’83)

18 iunie, la Gdansk: Croaţia – Spania 0-1 (Navas ’88).

Clasament final grupa C: 1. Spania – 7 puncte, 2. Italia – 5 puncte, 3. Croaţia – 4 puncte, 4. Irlanda – 0 puncte.

Sferturile de finală

23 iunie, la Doneţk: Spania – Franţa 2-0 (Xabi Alonso ’19, ’90+1 penalti)

Semifinale

27 iunie, la Donekţ: Spania – Portugalia 0-0, 4-2 după loviturile de departajare

Finală

1 iulie, la Kiev: Spania – Italia 4-0 (Silva ’14, Jordi Alba ’41, Torres ’84, Juan Mata ’88).

Buffon: Este greu să pierzi, dar am pierdut în faţa unei echipe de valoare inestimabilă

Portarul şi căpitanul reprezentativei Italiei, Gianluigi Buffon, a declarat, duminică seară, că este foarte greu să pierzi o finală de Campionat European, dar italienii au pierdut în faţa Spaniei, o echipă de o valoare inestimabilă, informează AFP.

„Contra Spaniei acceptăm mult mai senin să pierdem. A fost o aventură frumosă. În finală este greu să pierzi, trebuie să câştigi, dar am jucat contra unei echipe de o valoare inestimabilă. Mulţumesc italienilor care ne-au susţinutl”, a spus Buffon.

Presa spaniolă: „Gracias, gracias, gracias! „; mass media italiană: „Lacrimi amare”

Presa spaniolă este euforică după finala Euro-2012, câştigată de naţionala Spaniei în faţa Italiei, scor 4-0, mulţumindu-le elevilor lui Vicente Del Bosque şi subliniind succesul istoric al acestora, în timp ce mass-media italiană este resemnată şi scrie despre „lacrimile amare” ale eşecului.

„¡Gracias, gracias, gracias!”, a scris cotidianul Marca, adăugând: „La Roja învinge Italia şi face istorie, completând tripla istorică Euro-CM-Euro, cu golurile lui Silva, Jordi Alba, Torres şi Mata. Echipa lui Vicente Del Bosque a fost infinit superioară rivalei sale”.

„¡Tricampioni!”, a titrat şi As, care precizează că Spania a devenit prima naţională din istorie care obţine trei mari trofee consecutiv şi „şi-a ridicat stilul la nivelul de legendă”.

„Spania, campioana Europei!”, a notat Sport. „Naţionala spaniolă câştigă cu o superioritate clară în faţa unei neputincioase Italii şi intră în istoria fotbalului”, adaugă jurnalul sportiv.

„Campioni, campioni, campioni!”, a titrat şi Mundo Deportivo, în timp ce El Mundo a scris: „Campioni de legendă! Spania care a schimbat fotbalul”.

„Spania este o legendă a fotbalului mondial”, a notat cotidianul ABC, iar La Vanguardia a titrat: „Spania reuşeşte imposibilul”.

De cealaltă parte, presa italiană subliniază succesul istoric al Spaniei, dar şi tristeţea Italiei.

„Lacrimi amare”, a notat Gazzetta dello Sport, iar Datasport a scris: „Spania de vis, Italia umilită”.

„Spania, triplă istorică. Italia adio”, a titrat Corriere della Sera.

La Repubblica a notat că Spania a intrat în istorie, dar a mulţumit jucătorilor lui Cesare Prandelli pentru parcursul la Euro-2012.

„Italia, sfârşitul unui vis”, a scris şi Corriere dello Sport.

Reprezentativa Spaniei a câştigat Campionatul European pentru a doua oară consecutiv, după ce a învins selecţionata Italiei, scor 4-0 (2-0), duminică, în finala de pe stadionul Olimpic din Kiev.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...