Spania: Manifestaţiile împotriva măsurilor de austeritate se înmulţesc

Manifestaţiile, spontane sau la apelul sindicatelor, se multiplică în Spania, împotriva noului plan de austeritate care va impune sacrificii importante ţării prin creşterea TVA-ului şi care îi va afecta pe funcţionari, privaţi de prima de Crăciun, relatează AFP.
Economica.net - mar, 17 iul. 2012, 08:32
Spania: Manifestaţiile împotriva măsurilor de austeritate se înmulţesc

Fără să aştepte ziua de proteste organizată joi de către sindicate, spaniolii au ieşit în stradă cu miile sau în grupuri mici, zi şi noapte, după ce Guvernul a anunţat pe 11 iulie că are un plan de economisire a sumei de 65 de miliarde de euro, provocând numulţumirea întregii ţări.

„Aceste măsuri vor ruina Spania. Nu consumăm, nu mai cumpărărm. Trebuie să ieşim în stradă, nu putem să rămânem pasivi”, a declarat Angeles Carrasco, o funcţionară la nivel regional, în vârstă de 57 de ani, care manifesta la Madrid luni dimineaţa.

Între protestatari se află şi reprezentanţi ai unor profesii care nu participă de obicei la asemenea mitinguri, şi anume poliţişti fără însemne, care se află acum în faţa cordoanelor forţelor antirevoltă, pompieri cu casca pe cap, vedete ale unui marş-surpriză în Madrid duminică seara, strigând „Este un jaf, dar pe cale să fie comis”.

Alături de ei manifestează infirmiere, profesori, angajaţi ai administraţiilor sau cetăţeni obişnuiţi, alertaţi prin intermediul reţelelor sociale, venţi cu toţii să îţi manifesteze simpatia, fără pancarte, purtând o simplă banderolă pe care se putea citi „Împreună, noi putem”.

Cuvântul-cheie, care face furori începând de duminică încoace în Spania, pe Twitter, este #graciasfuncionarios (mulţumimfuncţionari). Acesta a antrenat un val de mesaje de susţinere, ca de exemplu „mulţumimfuncţionari pentru educaţie, îngrijiri (medicale), apărare, ajutor, curăţenie, conducere, SERVIRE”.

După ce au plecat în noaptea de duminică spre luni de lângă Congresul Deputaţilor, transformat în adăpost în spatele barajelor poliţiştilor, aproximativ 1.000 de manifestanţi s-au mobilizat, luni, către Parlament.

„Este intolerabil. Problemele statului nu provin de la funcţionari. Este nedrept şi ruşinos”, şi-a exprimat indignarea Miguel Contreras, un infirmier, în vârstă de 28 de ani, venit din regiunea Castilla La Mancha, în centrul Spaniei.

„Există spitale goale şi uzine care nu servesc la nimic, pentru că ei fac concedieri. Speranţa este slabă, dar să stai acasă este ca şi cum i-ai ajuta să facă ceea ce vor”, a adăugat el.

În paralel, în timpul pauzei de cafea, funcţionarii din cadrul administraţiilor din centrul Madridului erau chemaţi, de către sindicate de această dată, să profite de jumătatea de oră liberă pentru a ocupa trotuarele.

În urma unei tăieri salariale de 5% decisă în 2010 de către Guvernul socialist, funcţia publică este din nou vizată de către Guvernul de dreapta. Anularea primei de Crăciun, echivalentă cu cel puţin un salariu, reprezintă o scădere cu 7% a salariului anual.

„Salariile funcţionarilor sunt deja prea mici. Cei aproximativ 1.000 de euro, cât este prima de Crăciun, sunt folosiţi pentru înlocuirea unor lucruri în casă, cumpărarea de cadouri”, spune Angeles Carrasco.

Măsura se adaugă unei creşteri de TVA, care va atinge 21%, şi unei scăderi a indemnizaţiei de şomaj de la 60% la 50%, pentru o perioadă de şase luni. Obiectivul acestor măsuri este să răspundă exigenţelor Bruxelles-ului şi Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi să reducă deficitul public al Spaniei la 6,3% anul acesta, la 4,5% în 2013 şi la 2,8% în 2014.

Însă, odată cu această răsturnare de situaţie, spaniolii se confruntă cu o scădere şi mai mare a puterii lor de cumpărare, iar speranţa ieşirii din această situaţie se îndepărtează, în contextul în care ţara, aflată în recesiune, înregistrează o rată a şomajului-record de aproape 25%.

Ignacio Fernandez Toxo, secretarul general al Sindicatului CCOO, a ameninţat luni cu o nouă grevă generală, „inevitabilă” în opinia sa, în cazul în care Guvernul menţine aceste măsuri.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...