Spania: Măsuri urgente pentru prevenirea evacuării datornicilor din locuinţe, după o sinucidere

Premierul spaniol Mariano Rajoy a promis adoptarea urgentă de măsuri pentru a împiedica evacuarea datornicilor din locuinţe după ce o femeie din Baracaldo (Ţara Bascilor) s-a sinucis la sosirea executorului judecătoresc, fiind al doilea incident de acest gen, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 12 nov. 2012, 20:26
Spania: Măsuri urgente pentru prevenirea evacuării datornicilor din locuinţe, după o sinucidere

O comisie girată atât de putere, cât şi de opoziţie, se va reuni luni la Madrid pentru a pregăti un plan de reducere a numărului evacuărilor, Rajoy încercând să aducă sub control nemulţumirea tot mai evidentă a populaţiei privind executarea silită a persoanelor care rămân în urmă la plata creditelor ipotecare.

Politicienii vor pune la punct un moratoriu temporar pe evacuările din locuinţe şi măsuri de stimulare pentru a determina băncile să renegocieze împrumuturile şi să găsească soluţii pentru a evita astfel de situaţii, a afirmat Rajoy.

„Vom apăra cele mai vulnerabile familii afectate de evacuări şi vom acţiona cu seriozitate, sensibilitate şi omenie”, a declarat Rajoy săptămâna trecută, descriind stiuaţia unor spanioli drept „teribilă şi inumană”.

Amaia Egana, din Baracaldo, s-a aruncat vineri pe fereastră la sosirea executorilor judecătoreşti care urmau să o evacueze şi să schimbe încuietorile locuinţei. Incidentul reprezintă cea de-a doua sinucidere provocată de valul de evacuări din Spania. Datoria familiei Egana a crescut de la 164.000 euro la 213.000 euro din cauza apariţiei unor comisioane şi dobânzi mai mari, iar locuinţa a fost scoasă la licitaţie pentru 190.000 euro, potrivit El Mundo.

Aproximativ 400.000 de familii au fost evacuate din locuinţe în Spania în ultimii 5 ani, pe fondul declinului economic care a împins şomajul la 26% şi ameninţă să declanşeze o criză financiară.

Băncile au devenit ţinta indignării populaţiei după numeroasele prescrieri de credite ipotecare, percepţia publicului înclinând tot mai mult spre acuzarea bancherilor de practici abuzive. Băncile din Spania beneficiază de o linie de finanţare de 100 miliarde euro de la Uniunea Europeană, obţinută de guvernul Rajoy pentru recapitalizarea instituţiilor de credit.

Într-un sondaj prezentat duminică în Spania, 91% dintre respondenţi susţin că băncile exploatează lipsa de competenţe juridice a clienţilor pentru a introduce clauze abuzive în contractele de credite ipotecare.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...