Spania pregăteşte noi creşteri de taxe, încălcând promisiunile din campania electorală

Guvernul spaniol pregăteşte măsuri de creştere a taxelor pentru a aduce sub control deficitul bugetar, inclusiv eliminarea unui rabat fiscal pentru proprietarii de locuinţe introdus în urmă cu şase luni de premierul Mariano Rajoy pentru a respecta o promisiune electorală, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 27 iun. 2012, 08:05
Spania pregăteşte noi creşteri de taxe, încălcând promisiunile din campania electorală

„Dacă guvernul ia în calcul eliminarea rabatului fiscal pentru deţinătorii de ipoteci? Da. Nu este prima dată când s-a făcut aşa ceva şi este o măsură care poate fi analizată, este o recomandare venită de la Uniunea Europeană şi este o recomandare înaintată în mod tradiţional Spaniei de Fondul Monetar Internaţional”, a declarat la madrid Marta Fernandez Curras, adjunctul ministrului Finanţelor.

Curras a adăugat că guvernul ar putea introduce şi o taxă de mediu şi că nu se ştie dacă sau cu cât va creşte TVA-ul.

Guvernul de la Madrid a pus în aplicare în luna decembrie, în cea de-a doua şedinţă a cabinetului după învestire, două promisiuni electorale: creşterea pensiilor şi reinstaurarea rabatului fiscal pentru proprietarii de locuinţe, eliminat de administraţia anterioară.

Executivul a încălcat deja câteva promisiuni de campanie, reducând costul concedierilor pentru angajatori şi majorând taxa pe venit.

Deficitul bugetului la nivelul guvernului central a crescut în primele cinci luni ale anului la 3,41% din PIB, faţă de 2,59% în perioada corespunzătoare a anului trecut. Pentru întregul an, Spania şi-a asumat o ţintă de deficit de 3,5% din PIB.

Un sfert din deficitul înregistrat la cinci luni a fost generat de transferurile fiscale către guvernele regionale, aflate în dificultate.

Spania a ratat anul trecut ţinta de deficit cu aproape 50%, în principal pentru că autorităţile locale nu au redus cheltuielile în mod adecvat, iar veniturile la buget au scăzut din cauza situaţiei economice dificile.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful Erste Bank, patronul austriac al BCR: „Regretăm votul de azi”. Willi Cernko cere politicienilor responsabilitate pentru a găsi „o soluție”
Șeful Erste Bank, patronul austriac al BCR: „Regretăm votul de azi”. Willi Cernko cere politicienilor responsabilitate ...
Grupul financiar austriac Erste Group, care deține Banca Comercială Română, a reacționat astăzi la decizia Guvernului Austriac la Consiliul European JAI de a împiedica accederea României și......
Statele Unite l-au eliberat pe ”Negustorul morţii” Viktor Bout în schimbul baschetbalistei Brittney Griner, condamnată în Rusia pentru posesie de droguri
Statele Unite l-au eliberat pe ”Negustorul morţii” Viktor Bout în schimbul baschetbalistei Brittney Griner, ...
Statele Unite şi Rusia au efectuat un schimb de deţinuţi, în cadrul căruia baschetbalista americană Brittney Griner, ...
Mărcile auto chinezești și-au crescut cota de piață în Rusia, ca urmare a exodului brandurilor occidentale
Mărcile auto chinezești și-au crescut cota de piață în Rusia, ca urmare a exodului brandurilor occidentale
Brandurile de autoturisme chineze au fost responsabile pentru aproape o treime din vânzările de pe piaţa auto din Rusia, ...
Încălzire electrică sau pe gaz: care este cea mai bună?
Încălzire electrică sau pe gaz: care este cea mai bună?
Când vremea este mizerabilă, nimic nu se compară cu o casă caldă și confortabilă. Dar o casă călduroasă are un ...