Spania: Reforma sectorului bancar a eliminat 25.000 de locuri de muncă

Într-un moment în care situaţia financiară a băncilor spaniole crează îngrijorări pe pieţe, sindicatele trag un semnal de alarmă asupra faptului că în trei ani sectorul a eliminat 25.000 de locuri de muncă într-o ţară în care rata şomajului atinge un nivel record, transmite AFP.
Economica.net - sâm, 09 iun. 2012, 10:24
Spania: Reforma sectorului bancar a eliminat 25.000 de locuri de muncă

Cifrele oficiale comunicate de Banca centrală a Spaniei arată că în 2011 în sectorul bancar spaniol lucrau 243.041 de persoane, faţă de 270.855 de salariaţi în 2008. De asemenea, numărul de agenţii bancare s-a redus de la 45.662 la 39.843 de unităţi.

„Situaţia este gravă şi ceea ce ne preocupă cel mai mult este că procesul nu s-a terminat, noile operaţiuni de fuziune ameninţând alte câteva mii de locuri de muncă”, a declarat secretarul general al federaţiei sindicale UGT, José Miguel Villa.

Băncile spaniole trec de trei ani printr-un vast program de restructurare care s-a tradus prin numeroase preluări şi reducerea numărului caselor de economii, de la 45 la aproape o duzină.

„A existat o supradimensionare odată cu bula imobiliară iar activitatea imobiliară nu va reveni la nivelul de altă dată”, a estimat secretarul general al federaţiei angajaţilor din serviciile financiare CCOO, José Maria Martinez Lopez.

Pe fondul unei frenezii a construcţiilor, Spania a construit începând din 2000 aproximativ 700.000 de locuinţe pe an, cât Franţa, Germania şi Anglia reunite, însă în 2008 bula speculativă s-a spart ca urmare a crizei financiare globale. În prezent sectorul bancar spaniol are de gestionat o problemă gravă a celor 184 miliarde de euro sub formă de credite cu probleme, imobile şi terenuri sechestrate.

Sistemul financiar spaniol suferă de un exces de capacităţi, care nu a fost corectat decât parţial. Vor mai trebui închise încă 8.000 de agenţii ceea ce înseamnă concedierea a aproximativ 35.000 de persoane”, au declarat economiştii BBVA Santiago Fernandez de Lis şi Jorge Sicilia.

Un alt raport al Institutului de studii bursiere (IEB) este şi mai pesimist. Potrivit IEB, sectorul bancar spaniol va trebui să închidă 10 agenţii zilnic în următorii trei ani şi să concedieze peste 41.000 de angajaţi.

Acestă perspectivă îngrijorează sindicatele, în condiţiile în care Spania are cea mai ridicată rată a şomajului din rândul ţărilor industrializate, 24,44%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Surpriză: Hidroelectrica nu scumpește energia electrică pentru populație și menține oferta actuală până în primăvară
Surpriză: Hidroelectrica nu scumpește energia electrică pentru populație și menține oferta actuală până în primăvară
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, este și furnizorul cu cele mai bune prețuri ...
Regia de Drumuri și Poduri Constanța a ieșit din insolvență, în urma finalizării planului de reorganizare
Regia de Drumuri și Poduri Constanța a ieșit din insolvență, în urma finalizării planului de reorganizare
CITR, administratorul judiciar al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța, a anunțat luni că această ...
ANCOM: Condiţiile din contractul încheiat cu un furnizor de servicii de telefonie trebuie verificate, înainte de a se solicita încetarea acestuia
ANCOM: Condiţiile din contractul încheiat cu un furnizor de servicii de telefonie trebuie verificate, înainte de a se ...
Utilizatorii sunt sfătuiţi să verifice condiţiile dintr-un contract încheiat cu un furnizor de servicii de telefonie, ...