Spania se consideră o economie prea mare pentru a beneficia de un program de salvare

Spania "nu poate face obiectul unui program de salvare" din cauza dimensiunii economiei, potrivit autorităţilor de la Madrid, care admit totuşi că tensiunile extreme cu care se confruntă îi blochează accesul pe pieţele financiare, transmite AFP.
Economica.net - mar, 05 iun. 2012, 14:24
Spania se consideră o economie prea mare pentru a beneficia de un program de salvare

Economia Spaniei este a patra ca mărime din zona euro, reprezentând 12% din PIB-ul total al regiunii, comparativ cu 6% în cazul Irlandei, Portugaliei şi Greciei luate la un loc.

Planurile de salvare a acestor ţări au constat în 85 miliarde de euro, 78 de miliarde de euro, respectiv 292 miliarde de euro, ceea ce arată că susţinerea Spaniei ar costa mult mai mult.

De când Bankia, a treia mare bancă spaniolă în funcţie de active, a cerut un sprijin financiar de 23,5 miliarde de euro, Spania se află în centrul atenţiei pieţelor financiare, investitorii fiind îngrijoraţi că ţara nu va putea să îşi respecte singură obligaţiile financiare şi va fi nevoită să ceară ajutor extern.

„Nu va fi cazul (unei astfel de cereri n.r.) între altele pentru că Spania nu poate, tehnic, să facă obiectul unei salvări”, a afirmat ministrul pentru Buget, Cristobal Montoro.

Ministrul recunoaşte amploarea turbulenţelor financiare actuale, reflectate de prima de risc a obligaţiunilor spaniole faţă de cele germane, care arată că pieţele nu sunt deschise pentru Spania.

Declaraţiile lui Montoro sunt îngrijorătoare, cu două zile înaintea unei emisiuni de obligaţiuni, în mare parte pe termen de 10 ani, prin care guvernul de la Madrid speră să atragă până la 2 miliarde de euro.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Soraya Saenz de Santamaria, a reiterat pe de altă parte un masaj optimist în faţa jurnaliştilor, afirmând că „Spania este în fruntea eforturilor de reformă ale statelor UE, care au început să fie recunoscute la nivel mondial”.

„Pentru a realiza ceea ce suntem pe cale să facem în Spania, echilibrarea bugetului, revenirea la stabilitate bugetară prin modificarea Constituţiei, însănătoşirea sectorului bancar, îmbunătăţirea relaţiilor de muncă, nu avem nevoie de un ajutor extern”, a spus Montoro.

El a arătat că Spania nu are nevoie de aşa ceva, ci de mecanisme permanente de integrare europeană.

„Înţelegem că viitorul nostru este în Europa, în euro. Trebuie să ne concentrăm clar pe faptul că instituţiile europene iau deciziile”, a continuat Montoro.

Autorităţile de la Madrid pledează pentru ca viitorul Mecanism European de Stabilitate (MES) să fie autorizat să recapitalizeze direct băncile spaniole, spre deosebire de un plan de salvare care ar pune ţara sub tutela instituţiilor internaţionale.

În acest scop, Spania este gata să cedeze o parte din suveranitate, în special în domeniul bugetar, a indicat sâmbătă premierul Mariano Rajoy, care a cerut o „autoritate bugetară europeană” care să aibă un control centralizat al finanţelor europene.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...