Criza îi pune pe spanioli la muncă. Dispar orele de siestă din magazine

Siesta, pauza de două ore de după-amiază, e pe cale să devină ultima victimă a crizei pentru retailerii spanioli. Legea care se află încă în vigoare îi obligă pe proprietarii de magazine să închidă pentru siestă.
Economica.net - lun, 23 iul. 2012, 09:19
Criza îi pune pe spanioli la muncă. Dispar orele de siestă din magazine

Siesta este una dintre tradiţiile Spaniei, iar între orele 14:00 şi 16:00 magazinele sunt închise în majoritatea regiunilor ca urmare a restricţiilor guvernamentale.

Guvernul a redactat noi reguli prin care dă voie magazinelor cu o suprafaţă de peste 300 de metri pătraţi să deschidă şi în timpul orelor de siestă, precum şi în încă două duminici sau sărbători pe an, care se adaugă la cele opt de până acum. Măsurile fac ca magazinele să fie astfel deschise cu 25% mai mult pe săptămână, scrie Bloomberg.

Sectorul de retail din Spania a fost puternic lovit de criza economică şi a înregistrat o scădere cu 23% faţă de anul 2007, iar faptul că magazinele din Spania au în acest moment cel mai scurt program de funcţionare din Europa cu siguranţă nu ajută.

Noile reguli vor trebui aprobate de fiecare regiune în parte. Până acum, doar Madridul a decis să elimine obligaţia de a închide zilnic magazinele în orele de siestă începând cu 15 iulie.

Eliminarea tuturor restricţiilor ar crea 337.580 de locuri de muncă la nivelul tuturor industriilor spaniole şi ar adăuga 17,2 miliarde de euro la produsul intern brut, potrivit unui studiu comandat de guvernul spaniol. Doar măsurile luate acum ar aduce 48.000 de locuri de muncă, într-un sector în care lucrează 1,8 milioane de oameni.

De asemenea, eliminarea obligativităţii de a închide magazinele pentru siestă a aduce un plus şi pentru cei 57 de milioane de turişti care vizitează Spania anual şi contribuie cu 10,2% din prousul intern brut.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, în regenerabile", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja....
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...