Spania va cere oficial ajutor pentru bănci la reuniunea de mâine a Eurogroup

Spania va cere oficial ajutorul zonei euro pentru recapitalizarea băncilor la o reuniune de joi a Eurogroup, a declarat miercuri un diplomat european, transmite AFP.
Economica.net - mie, 20 iun. 2012, 10:49
Spania va cere oficial ajutor pentru bănci la reuniunea de mâine a Eurogroup

„Madrid-ul va face o cerere de ajutor prin intermediul Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF) la reuniunea Eurogroup care va avea loc joi la Luxemburg”, a spus diplomatul.

Solicitarea va fi făcută după finalizarea unui audit al băncilor spaniole realizat de firmele Roland Berger (Germania) şi Oliver Wyman din Statele Unite, aşteptată până joi.

Autorităţile de la Madrid trebuie să cunoască exact necesarul de fonduri al băncilor. Miniştrii de Finanţe din zona euro au aprobat Spaniei au ajutor de până la 100 de miliarde de euro.

„Lipsa detaliilor legate de planul de susţinere a Spaniei a fost dăunătoare”, a spus diplomatul european.

Potrivit participanţilor la tranzacţiile de pe pieţele financiare, lipsa informaţiilor referitoare la situaţia băncilor spaniole a alimentat neîncrederea.

Un alt subiect care a agitat pieţele a fost cel legat de stabilirea fondului prin care va fi oferit ajutorul.

„Există o preferinţă marcantă pentru acordarea sprijinului prin Mecanismul European de Stabilitate (EMS) în rândul a numeroase state din zona euro, dar totul depinde de intrarea în vigoare a acestuia”, a afirmat un responsabil european de rang înalt.

EMS este în curs de ratificare, urmând să intre în vigoare la 9 iulie.

Primul fond, EFSF, poate fi utilizat imediat. Pieţele preferă EFSF întrucât în situaţia extremă a unei restructurări a datoriilor Spaniei, acest fond va fi inclus în aceeaşi categorie cu ceilalţi creditori. În schimb, împrumuturile ESM sunt considerate „senior”, urmând să fie rambursate cu prioritate în raport cu ceilalţi creditori, scenariu care poate întreţine temerile că investitorii privaţi vor fi defavorizaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat vineri 2.216 de decese de COVID-19, fiind a patra zi consecutiv când raportează peste 2.000 de decese zilnice asociate acestei maladii, potrivit unor surse guvernamentale......
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul ...
Un număr de 127 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru aproape ...
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Dacă nu mergeți în vacanță prin intermediul agențiilor de turism și vă cazați în apartamente sau vile, iată care ...