Spania va emite obligaţiuni pentru a finanţa băncile

Spania va emite curând noi obligaţiuni pentru a finanţa băncile care se confruntă cu probleme şi regiunile puternic îndatorate, chiar dacă costurile de creditare sunt aproape de nivelul de 7%, considerat nesustenabil pe termen lung, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 29 mai 2012, 20:54
Spania va emite obligaţiuni pentru a finanţa băncile

Decizia va înrăutăţi situaţia finanţelor publice, care sunt atent observate de investitori şi de oficialii europeni, care se tem că Spania ar putea cădea victima crizei datoriilor. Spania încearcă să convingă investitorii că nu va avea nevoie de asistenţă financiară, aşa cum s-a întâmplat în cazul Greciei, Irlandei şi Portugaliei.

Băncile spaniole şi regiunile reprezintă centrul problemelor economice cu care se confruntă Spania şi economiştii spun că speranţele ieşirii ţării din recesiune sunt slabe.

O sursă guvernamentală a declarat marţi pentru Reuters că Spania va recapitaliza probabil Bankia, care vineri a cerut 19 miliarde de euro, prin emiterea de noi obligaţiuni şi posibil prin accesarea de numerar de la Fondul de restructurare bancară.

‘Există o preferinţă clară pentru accesarea pieţelor. O altă opţiune (injectarea obligaţiunilor guvernamentale direct în Bankia) este puţin probabilă. Fondul de sprijinire a sectorului bancar (FROB) deţine lichidităţi şi poate accesa pieţele. Şi Trezoreria are un nivel ridicat de lichidităţi. Vom alege un mecanism sau altul’, a afirmat o sursă guvernamentală pentru Reuters.

Costurile de creditare pe termen mediu ale Spaniei au crescut săptămâna aceasta, randamentele pentru obligaţiunile pe zece ani ajungând la 6,47%, aproape de nivelul de 7%, considerat nesustenabil pe termen lung.

Premierul Mariano Rajoy a cerut Băncii Centrale Europene să achiziţioneze obligaţiuni guvernamentale spaniole pentru a lansa un mesaj de linişte pe pieţe. Prea spaniolă a informat că, pe fondul creşterii primei de risc spaniole, care a ajuns la 500 de puncte, premierul Rajoy critică faptul că BCE este gata să intervină numai când un stat ajunge pe marginea prăpastiei.

Dar speranţele Spaniei au fost spulberate de Ewald Nowotny, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, care a afirmat marţi că nu există discuţii privind momentul în care BCE va reîncepe achiziţionarea obligaţiunilor guvernamentale sau va acorda alte împrumuturi pe termen lung băncilor din zona euro.

Întrebat de jurnalişti cum comentează problemele cu care se confruntă sectorul bancar din Spania, Ewald Nowotny a afirmat că din păcate a crescut numărul ţărilor care se confruntă cu probleme. ‘Acesta nu afectează activitatea BCE, dar trebuie să fim conştienţi că salvarea băncilor reprezintă responsabilitatea guvernelor naţionale’, a subliniat Nowotny.

Economia spaniolă (a patra economie din zona euro) va rămâne în recesiune şi în al doilea trimestru al acestui an, potrivit celor mai recente prognoze ale Băncii Centrale a Spaniei.

Recent ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a anunţat că Produsul Intern Brut se va contracta şi în al doilea trimestru al acestui an, iar contracţia ar urma să fie similară celei înregistrată în primul trimestru. Spania a intrat în recesiune în primul trimestru al acestui an, când Produsul Intern Brut a înregistrat o contracţie de 0,3%, după o contracţie similară înregistrată în ultimele trei luni ale anului trecut.

Separat, Institutul naţional de statistică din Spania (INE) a anunţat că în luna aprilie vânzările cu amănuntul au înregistrat o scădere record de 9,8% în ritm anul, după o scădere de 3,8% în luna martie. Este pentru a 22-a lună consecutiv în care vânzările cu amănuntul au scăzut în Spania.

De asemenea, prima de risc a Spaniei, diferenţa dintre dobânda pentru bondurile germane pe 10 ani şi cele spaniole, a atins marţi dimineaţa un maxim istoric de 511 puncte de bază. Investitorii au îndoieli că prim-ministrul Mariano Rajoy va reuşi să salveze sistemul bancar spaniol fără un program de sprijin extern.

 

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...