Spania vrea să împrumute anul viitor 207,2 miliarde euro

Guvernul spaniol a stabilit pentru anul viitor o ţintă de finanţare de 207,2 miliarde euro, a anunţat luni ministerul Finanţelor de la Madrid, în timp ce premierul Mariano Rajoy ia în calcul solicitarea unui ajutor internaţional în contextul costurilor de credit prea ridicate.
Economica.net - lun, 01 oct. 2012, 13:36
Spania vrea să împrumute anul viitor 207,2 miliarde euro

Astfel, Spania ar putea apela la fondul de urgenţă al zonei euro pentru a-şi acoperi necesarul de finanţare pentru 2013, renunţând la operaţiunile pe piaţa financiară din cauza dobânzilor prea ridicate cerute de investitori.

Datoria statului iberic va ajunge la 90,5% din Produsul Intern Brut (PIB) la sfârşitul anului viitor, potrivit datelor oficiale citate de Bloomberg, guvernul urmând să absoarbă costurile salvării sectorului bancar şi a sistemului energetic, finanţarea acordată administraţiilor regionale din ţară aflate în dificultate, precum şi cheltuielile asociate cu finanţarea programelor de „bailout” ale Greciei, Irlandei şi Portugaliei.

Deficitul bugetar din acest an va fi de 7,4% din PIB, a declarat ministrul Finanţelor Cristobal Montoro într-o conferinţă de presă. Ţinta de deficit bugetar de 6,3% din PIB se va considera respectată, deoarece costul recapitalizării băncilor poate fi exclus din indicator, a precizat el.

Banca Centrală Europeană (BCE) aşteaptă o solicitare oficială de ajutor internaţional din partea guvernului de la Madrid înainte de a pune în aplicare planul de achiziţie de obligaţiuni de pe piaţa secundară în vederea reducerii dobânzilor. BCE a stabilit că nu va acţiona în absenţa unei cereri de sprijin din partea statelor aflate în dificultate care pot beneficia de acest program.

Premierul Mariano Rajoy încearcă să evite impunerea „din afară” a unor condiţii economice şi fiscale specifice acordurilor de finanţare externă care ar echivala cu cedarea parţială a suveranităţii economice către UE.

Guvernul a prezentat săptămâna trecută un plan de 43 de măsuri pentru consolidarea creşterii economice, despre care comisarul european pentru economie şi politică monetară Olli Rehn a declarat că merg dincolo de recomandările UE privind restructurarea Spaniei.

Costul de finanţare al Spaniei, măsurat prin randamentul obligaţiunilor guvernamentale cu maturitatea la 10 ani, a depăşit săptămâna trecută pragul de 6%, din cauza temerilor legate de divergenţele dintre guvernele din zona euro privind implementarea planurilor anticriză. Dobânzile au revenit vineri în scădere uşoară, pe fondul speculaţiilor din piaţă că Madridul ar fi intenţionat să solicite ajutor extern în cursul weekend-ului.

Spania intenţionează să acopere 41% din necesarul de finanţare pentru anul viitor prin vânzarea de titluri de trezorerie, respectiv 51% prin emisiuni de obligaţiuni.

Maturitatea medie a datoriilor Spainei va scădea anul viitor la aproximativ 5 ani şi 10 luni, de la circa 6 ani şi 4 luni la sfârşitul acestui an. Datoria va creşte net cu 48 miliarde euro, restul de 159,2 miliarde euro urmând să reprezinte refinanţarea titlurilor şi obligaţiunilor aflate în circulaţie care vor ajunge la scadenţă în 2013.

De la începutul acestui an, Spania a împrumutat 145,4 miliarde euro.

Sistemul bancar spaniol are nevoie de capital suplimentar de 59,3 miliarde euro pentru a acoperi pierderile cauzate de prăbuşirea pieţei imobiliare, potrivit datelor anunţate duminică de Banca Spaniei şi Ministerul Economiei. Aproximativ 40 miliarde euro din această sumă va fi acoperită prin accesarea fondului de urgenţă al zonei euro.

Bugetul pentru anul viitor include reduceri de cheltuieli şi majorări de taxe cu un efect total de 13 miliarde euro, în încercarea de a respecta ţinta de deficit bugetar asumată pentur 2013, de 4,5% din PIB.

Te-ar mai putea interesa și
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, cu alocare financiară de aproape 21 milioane de euro prin Planul Naţional de......
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme ...