Spania vrea să îşi lustruiască brandul de ţară terfelit de criză

Criza economică din Spania a distrus milioane de locuri de muncă, a devastat finanţele publice şi a scos de pe piaţă mii de companii, dar guvernul avertizează că a provocat daune de lungă durată celui mai important activ intangibil al ţării, brandul naţional, relatează Financial Times.
Economica.net - joi, 11 apr. 2013, 16:41
Spania vrea să îşi lustruiască brandul de ţară terfelit de criză

Pentru guvernul condus de Mariano Rajoy, readucerea „Marca Espana” la gloria pierdută a devenit un obiectiv important de strategie şi o preocupare constantă.

Termenul este frecvent menţionat în discursuri şi declaraţii, cel mai recent săptămâna trecută, când un judecător a decis să declare oficial că fiica cea mică a regelui Spaniei este suspectă într-un caz de deturnare de fonduri.

Ministrul de Externe Jose Manuel García-Margallo s-a grăbit să declare că ştirea este „proastă pentru Marca Espana”.

Clasamentele anuale ale brandurilor naţiunilor confirmă că lumea vede Spania mai puţin favorabil decât înainte de criză.

Spania s-a clasat anul trecut abia pe locul 19 într-un top al celor mai admirate branduri naţionale publicat de firma de consultanţă Future Brands. În 2009, la începutul crizei, Spania se afla pe poziţia a 10-a.

Un alt studiu realizat de GfK-Anholt notează că Spania, alături de Japonia, a suferit anul trecut cea mai mare scădere în clasamentul brandurilor.

În încercarea de inversare a tendinţei negative, guvernul spaniol a creat un birou special de promovare a brandului naţional şi a numit un înalt reprezentant pentru Marca Espana, care să coordoneze campania, Carlos Espinosa de los Monteros.

El s-a declarat convins de faptul că daunele produse asupra reputaţiei Spaniei au impact asupra afacerilor.

„Majoritatea directorilor spanioli care lucrează la multinaţionale sau bănci au observat să sunt priviţi cu o anumită suspiciune. Creditorii nu mai au aceeaşi încredere ca în trecut. Şi dacă vor să se extindă în Spania, se izbesc de opoziţie”, a spus oficialul.

Espinosa de los Monteros recunoaşte că Spania are probleme economice reale, dar consideră că presa străină şi unii analişti au dramatizat situaţia.

„Oamenii cred că ţara este în flăcări. De câte ori trebuie să mai auzim că Spania se va prăbuşi? Am făcut greşeli, am investit peste măsură şi am construit prea mult. Dar nu este o ţară care să devină ruda săracă a Europei”, a spus el.

Fost om de afaceri care a deţinut funcţii de conducere la Daimler-Benz, Iberia şi Inditex, Espinosa de los Monteros este îngrijorat de revenirea unor vechi clişee.

„Oamenii muncesc mult, dar clişeul este că aici totul se face mâine, iar oamenii îşi fac siesta”, a spus el.

Noua concentrare a Guvernului asupra brandului a atras şi critici, principala acuzaţie fiind că Executivul nu recunoaşte principalele motive ale deprecierii brandului, respectiv adâncirea crizei economice, o serie de scandaluri politice şi de corupţie şi performanţele slabe ale instituţiilor din ultimii ani.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...