Spark, un nou serviciu de car-sharing intră pe piața din România. Oferă exclusiv maşini electrice

Servicul de car-sharing își face încet încet loc și pe piața din România, cu o nouă companie care se pregătește să se lanseze săptămâna viitoare la București. Potrivit unei invitații de presă, Spark România se lansează oficial pe 10 iulie.
Lidia Neagu - mie, 03 iul. 2019, 18:23
Spark, un nou serviciu de car-sharing intră pe piața din România. Oferă exclusiv maşini electrice

Car sharing-ul este un serviciu de închiriere al mașinilor pe perioade scurte de timp, foarte popular în marile orașe ale lumii pentru că utilizatorii nu plătesc combustibilul sau locul de parcare. Spre deosebire de servicii de ride-sharing, precum Uber, Bolt sau Yango, în cazul Spark, utlizatorul este în același timp și șoferul mașinii.

Spark a fost înfiinţată în Lituania în 2016, de antreprenori lituanieni, după care în acționariat au intrat, în 2017, și antreprenorii bulgari. Tarifarea se face la minut, asemănător serviciilor de închiriere a trotinetelor din București. De asemenea, compania a realizat și o rețea de stații de încărcare a mașinilor, administrată de Eldrive, astfel că este posibil să vedem și la București o astfel de rețea.

Potrivit descrierii de pe pagina oficială de Facebook, Spark România se descrie ca fiind o „serviciu de transport alternativ. O aplicatie de car sharing orientată exclusiv spre mașinile electrice. Cu filiale în Vilnius și Sofia, Spark vine în România pentru a descongestiona Bucureștiul și a-l elibera de noxele poluante și zgomotele inutile din trafic”.

Directorul executiv al Spark Bulgaria, Stefan Spasov a anunțat încă de anul trecut extinderea pe piața din România, potrivit agenției de presă bulgare, Novinite.

Cum funcționează

Automobilele electrice pot fi localizate și rezervate prin intermediul aplicației mobile SPARK care se instalează pe smartphone. Pentru a deveni utilizator, trebuie să aveți permis de conducere din categoria B valabil și o experiență de cel puțin un an, precum și un card bancar.

Rezervarea este gratuită și garantează valabilitatea mașinii pentru 15 minute. După acest interval, se poate anula rezervarea sau se poate face una pentru înca 15-30 de minute, pentru un cost suplimentar.

Odată ce ați ajuns la mașină, o puteți debloca apăsând butonul „Deblocare” din aplicație. După ce ați terminat traseul dorit, lăsați cheia de contact în interiorul vehiculului și apăsați butonul „Finalizați călătoria” din aplicație pentru a bloca mașina și a termina sesiunea de închiriere.

De asemenea, compania folosește și un sistem de fidelizare a clienților. Fiecare utilizator colectează puncte eGO: fiecare kilometru condus este egal cu un punct eGO. După atingerea unui anumit nivel de puncte eGO, ele pot fi convertite în noi călătorii. Punctele eGO sunt valabile timp de 24 de luni.

Din flota companiei fac parte maşini precum Nissan Leaf, Volkswagen e-GOLF, Volkswagen e-UP, Tesla Model X, Hyundai Kona,  și Hyundai Ioniq. În funcție de tipul mașinii, călătoria poate dura între 159 și 243 de kilometri. Rămâne de văzut ce maşini vor fi disponibile la Bucureşti.

La fel ca în cazul companiilor de ride sharing, utilizatorii pot acorda un rating, care în cazul de față, este dat șoferului anterior care a folosit mașina pe o scară de la 1 la 5 stele. Sistemul de rating este conceput pentru a evalua dacă mașina a fost parcată regulamentar, dacă interiorul este curat și dacă device-urile și alte obiecte din mașină sunt prezente.

Compania a lansat și o promoție pentru cei care se înregistrează pe site şi care vor primi un voucher de 50 de lei pentru călătoriile din București.

Site-ul companiei nu prezintă tarifele pe care le va practica în România, acestea urmând să fie dezvăluite la evenimentul de lansare, care va avea loc pe 10 iulie. În Lituania, însă, o zi de închiriat costă 22 de euro. Prețul pe minut este 0,15 euro (0,29 leva) în Bulgaria și 0,17 euro în Lituania, mult sub tarifele practicate de alte companii. 

In Bulgaria, compania s-a lansat în 2017 cu doar 25 de mașini. În primele două zile peste 2.000 de persoane s-au înregistrat pe site, ceea ce a dus la blocarea acestuia, potrivit presei bulgare. În prezent Spark deține la Sofia o flotă de 400 de mașini și are peste 20.000 de utilizatori, în condițiile în care populația orașului este de circa 1,3 milioane.

Pe piața de car-sharing din România mai activează Get Pony, Caby (tot cu mașini electrice, dar la Iași) și BCR eGo, care este însă destinată propriilor angajați.

Te-ar mai putea interesa și
Tramvaie noi în București: Cum arată modelul Imperio pe care Astra îl va produce pentru Capitală FOTO
Tramvaie noi în București: Cum arată modelul Imperio pe care Astra îl va produce pentru Capitală FOTO
Astra Vagoane Călători va livra 100 de tramvaie în București, în urma contractului semnat pe 11 mai, după mai multe luni de tergiversări. În lungime de 36 de metri, acestea vor reprezenta o......
Parlamentul a respins rapoartele de activitate pe trei ani ale SRR. Conducerea a fost demisă
Parlamentul a respins rapoartele de activitate pe trei ani ale SRR. Conducerea a fost demisă
Parlamentul a respins, marţi, rapoartele de activitate ale Societăţii Române de Radiodifuziune pe anii 2017, 2018 şi ...
Parlamentul a respins rapoartele de activitate ale Televiziunii Române din perioada 2017 – 2019. Conducerea SRTV a fost demisă
Parlamentul a respins rapoartele de activitate ale Televiziunii Române din perioada 2017 – 2019. Conducerea SRTV a ...
Plenul Parlamentului a respins, marţi, rapoartele de activitate ale Societăţii Române de Televiziune pe anii 2017, 2018 ...
Profitul Penny în România a crescut cu 54% în pandemie. Retailerul anunță investiții de 1 miliard de euro în următorii opt ani
Profitul Penny în România a crescut cu 54% în pandemie. Retailerul anunță investiții de 1 miliard de euro în următorii ...
Discounterul Penny, parte a grupului german Rewe, a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 4,73 de miliarde de lei, ...