Sparking Capital a primit din partea ASF acordul de autorizare în calitate de fond și administrator de fonduri de investiții alternative

Sparking Capital obține din partea Autorității de Supraveghere Financiară din România acordul de autorizare în calitate de fond de investiții alternativ, în vederea consolidării cadrului de funcționare pe piața locală de capital, informează compania prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net.
Ion Dobreanu - joi, 28 iul. 2022, 16:28
Sparking Capital a primit din partea ASF acordul de autorizare în calitate de fond și administrator de fonduri de investiții alternative

Au fost aprobate atât solicitarea de înregistrare Sparking Capital în calitate de administrator de fonduri de investiții alternative A.F.I.A și înscrierea în registrul public al A.S.F, cât și autorizarea în calitate de fond de investiții alternative F.I.A.

Astfel, Sparking Capital este primul fond de investiții alternative cu capital de risc, care investește în companii de tehnologie, înregistrat de A.S.F în România, în baza legislației nou aprobate.

“Suntem bucuroși că am reușit să finalizăm procesul de autorizare A.S.F și să fim primul fond cu capital de risc care investește în companii de tehnologie înregistrat în România. Ne-am propus să continuăm planurile de investiții pe plan local și să contribuim în mod constant la dezvoltarea ecosistemului local de start-up-uri. Până la jumătatea anului 2023 avem ca obiectiv major 4-5 investiții noi și o proiecție de buget de peste 3,5 milioane de euro”, a declarat Vlad Panait (foto centru), Managing Partner & Founder Sparking Capital.

De la înființare până în prezent, compania a investit în start-up-uri locale de tehnologie aproximativ 3 milioane de euro, la care se adaugă 6 milioane de euro investite de co-investitori.

“Autorizarea primită din partea A.S.F România reprezintă un pas înainte pentru compania noastră și o dovadă în plus că dorim să contribuim la dezvoltarea mediului antreprenorial românesc într-un mod cât mai sustenabil. Sperăm într-o simplificare a procesului de autorizare și a legislației, în așa fel încât tot mai multe fonduri cu capital de risc să aleagă înregistrarea în România. Nu în ultimul rând, dorim să mulțumim echipei A.S.F. pentru deschidere și înțelegere, precum și partenerilor noștri de la Boanță, Gîdei și Asociații pentru suportul juridic acordat în procesul de autorizare“, a spus Cristian Negruțiu (foto stânga), Founding Partner Sparking Capital.

Misiunea Sparking Capital este aceea de a contribui la dezvoltarea ecosistemului antreprenorial local prin investiții constante, transfer de know-how și abilități, coaching și mentoring pentru echipele de fondatori, direct sau prin intermediul partenerilor, în așa fel încât să își atingă potențialul. Totodată, compania își propune ca obiectiv să ofere investitorilor câștiguri brute superioare altor clase de active.

“Ne dorim să investim în echipe de antreprenori care au dezvoltat produse cu adevărat inovatoare și să sprijinim activ expansiunea internațională a produselor software dezvoltate în România. Majoritatea companiilor în care am investit până acum oferă soluții software unor clienți din Europa, America, Asia, Africa chiar și Australia, iar investițiile de care au beneficiat au contribuit la dezvoltarea lor accelerată și la crearea a peste 130 de locuri de muncă”, a spus Vlad Sarca (foto dreapta), Partener Sparking Capital.

Din portofoliul Sparking Capital fac parte în prezent 12 start-up-uri locale, care provin din verticalele travel-tech, consumer-tech, marketing-tech, fin-tech, prop-tech, automatizari inteligente, fitness-tech, tehnologie IA de recunoaștere a vorbirii, economie circulară ș.a.m.d. Printre acestea se regăsesc Questo, Evertoys, ProductLead, Symphopay, Bright Spaces, EcoTree, Instant Spaces, Bankata, Vatis Tech, Sypher, KFactory și Hyperhuman.

Pe lângă investiții, Sparking Capital analizează și evaluează constant potențialul ecosistemului local de start-up-uri. Astfel, conform specialiștilor Sparking Capital, printre cele mai promițătoare categorii unde start-up-urile locale pot inova și se pot dezvolta în următoarea perioadă sunt securitatea cibernetică, eficientizarea și automatizarea proceselor repetitive (RPA), gaming și fin-tech.

“În România avem competențe în RPA, securitate cibernetică, gaming, crypto, fin-tech și nu numai. Abilitățile tehnice ale programatorilor sunt la nivel european, însă la costuri mai mici față de cele din vestul Europei.Toate aceste aspecte răspund la trendurile globale pe care le putem observa de o bună perioadă de timp. Eficientizarea și automatizarea proceselor repetitive (RPA) reprezintă o nevoie acută pentru companiile care își doresc creșterea productivității, amenințările cibernetice accentuate și mai mult de conflictul de la granițele României impun măsuri suplimentare de protecție, copiii sunt nativi digital de la câțiva ani, ceea ce oferă industriei de gaming perspective noi de dezvoltare, iar costurile și comisioanele bancare mari creează mediul propice dezvoltării de noi soluții fintech”, a adăugat Vlad Panait.

Sparking Capital este un fond de investiţii cu capital de risc care finanţează start-up-uri în etape timpurii ale existenţei lor și își are sediul în București. Compania face investiții de tip pre-seed și seed în companii inovatoare din verticalele consumer-tech, fintech, supply chain-tech, property-tech, marketing-tech, transformare digitală, automatizări inteligente, securitate cibernetică și sustenabilitate.

Despre fondatori

Vlad Panait are peste 20 de ani de experiență comercială internațională în cadrul unor companii multinaționale de top din diferite industrii, țări și continente, pe poziții de top management și membru în bordul de directori. Experiența corporatistă este completată de cea antreprenorială, în industria de capital de risc ca Director General și fondator al Sparking Capital.

Cristian Negruțiu are o vastă experiență obținută în diverse poziții la nivel executiv încă din anul 2000. A condus echipe mari și diverse și a dezvoltat mai multe proiecte locale și regionale, fiind responsabil pentru strategia și rezultatele diviziei sale. În prezent, își finalizează teza de doctorat cu o cercetare axată pe antreprenoriat și lanțul de aprovizionare.

Vlad Sarca, Partener Sparking Capital, este antreprenor în serie cu experiență în expansiune internațională, reușind să extindă propria companie în peste 10 țări și să facă 2 exit-uri de succes. Experiența sa practică este dublată de studii postuniversitare aprofundate la Said Business School – University of Oxford, Kellogg Business School – Northwestern University Chicago sau WHU Düsseldorf.

Te-ar mai putea interesa și
Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației
Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației
Ministrul Educației Sorin Cămpeanu a anunțat joi seară că demisionează din funcție....
FlixBus lansează cea mai lungă linie de transport din lume operată 100% cu autocare care folosesc biodiesel
FlixBus lansează cea mai lungă linie de transport din lume operată 100% cu autocare care folosesc biodiesel
După ce a testat autocare electrice și cu panouri solare, FlixBus continuă să exploreze noi tehnologii pentru a oferi ...
Lucian Bode a cerut Corpului de Control al MAI să investigheze licitația pentru cumpărarea 600 de mașini BMW
Lucian Bode a cerut Corpului de Control al MAI să investigheze licitația pentru cumpărarea 600 de mașini BMW
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru (foto), a anunţat, joi, că ministrul de Interne, Lucian Bode, a solicitat ...
Locuitorii din Botoșani vor plăti cu 20% mai mult de la 1 octombrie pentru energia termică
Locuitorii din Botoșani vor plăti cu 20% mai mult de la 1 octombrie pentru energia termică
Preţul energiei termice livrată în sistem centralizat populaţiei din municipiul Botoşani va creşte, de la 1 octombrie, ...