1EUR = 4.8744 RON | Bucureşti 19 º

News

Lista specialiştilor rari din România. Poziţiile cel mai greu de ocupat acum pe piaţă

Programatorii Dot Net, C++, şi JAVA, inginerii seniori din industria Oil&Gas, cu 5-10 ani experienţă şi inginerii specializaţi în eficientizarea proceselor de logistică portuară pe platforme maritime sunt doar câteva exemple de specialişti rari, foarte greu de găsit pe piaţa românească. Sunt atât de rari încât sunt vânaţi de la concurenţă sau din străinătate. Şi uneori, dacă sunt foarte rari, câştigă mai bine în România decât afară.

Cel mai greu de recrutat specialişti, în acest moment, pe piaţa românească sunt programatorii Dot Net, C++, JAVA şi şefii de proiecte IT, iar în sectorul industrial - guality managers, process şi sales engineers, a spus pentru ECONOMICA.NET Irina Vasile, country manager la compania internaţională de executive search Antal International Network. Antal este unul dintre jucătorii mari din executive search, la nivel mondial.

"Dificultăţile cele mai mari în recrutare apar în zona rolurilor tehnice specializate din Inginerie şi IT. Asta se datorează în primul rând ritmului rapid de modernizare a tehnologiilor şi practicilor de lucru din organizaţii, fapt ce determină apariţia unor specializări noi, nişate şi la mare căutare, în rândul angajatorilor", a spus pentru ECONOMICA.NET Larisa Condriuc, operations manager la Manpower Professional (divizia de recrutare a candidaţilor talentaţi a grupului Manpower, care este unul dintre cei mai mari jucători din piaţa de recrutare din România).


Din zona IT, web developeri cu câţiva ani de experienţă pe anumite tehnologii noi (precum Drupal, Magento), programatori Java cu experienţă de peste 3 ani în metodologia de lucru Agile şi pair programming sunt foarte greu de găsit, în acest moment, în România, ne-a spus Larisa Condriuc.
Dacă ne referim la specialiştii rari din Inginerie, cel mai greu de găsit acum pe piaţa românească sunt inginerii seniori specializaţi în mentenanţa anumitor tipuri de echipamente industriale (echipamente mari rotative din industria energetică, echipamente HVAC), ne-a mai spus Larisa Condriuc.
În categoria specialiştilor rari greu de recrutat acum, în România, intră şi inginerii seniori din industria Oil&Gas cu 5-10 ani experienţă pe platforme maritime, a adăugat ea.
Inginerii de producţie specializaţi în procese de vopsire industrială, precum şi ingineri specializaţi în eficientizarea proceselor de logistică portuară sunt, de asemenea, greu de găsit pe piaţă, a explicat pentru ECONOMICA.NET Larisa Condriuc.

 

Cât câştigă specialiştii rari


Programatorii (Dot Net, C++, JAVA) pot încasa şi 2.000 de euro pe lună, salariu fix. Salariul fix al şefilor de proiect IT poate să depăşească 3.000 de euro pe lună. La managerii de calitate din industrie, partea fixă a salariului e în jur de 2.000 de euro net pe lună. Cifrele ne-au fost comunicate de Irina Vasile şi reflectă media pieţei. Angajatorii le mai oferă specialiştilor rari şi bonusuri pe proiect, pe obiective atinse, care reprezintă partea variabilă a venitului negociat, şi care poate ajunge la 20% din salariul fix, a mai adăugat reprezentantul firmei de executive search Antal International Network.


Cât de rar e rar în România?


Cinci-şase candidaţi corespund, de obicei, exigenţelor impuse de angajatori, pentru o poziţie foarte specializată.
"Pentru unele profile nu identificam mai mult de cinci-şase candidati corespunzători cerinţelor, dintre care unii pot fi neinteresaţi de o schimbare profesională la momentul respectiv", a mai spus Larisa Condriuc.
Dacă la background-ul tehnic şi la experienţa specifică se adaugă şi cunoştinţe avansate de limbi străine (combinaţii de limbi precum: engleza şi germana, engleza şi franceza, engleza şi italiana), atunci numărul candidaţilor care corespund nevoilor şi aşteptărilor angajatorilor este şi mai mic, ne-a spus Larisa Condriuc.  
"Sunt greu de găsit pentru că sunt o combinaţie de abilităţi şi pregătire la nivel înalt, creativitate, pe lângă rezistenţă la stres, adaptabilitate, flexibilitate", a mai spus pentru ECONOMICA.NET Irina Vasile.
În aparenţă, la îndemână să îndeplineşti condiţiile antemenţionate. În realitate, 10% dintre cei specializaţi şi care lucrează într-un anumit domeniu sunt, într-adevăr, specialişti, adică performeri de top.
"Sunt (n.red. pe piaţa românească), din studiile noastre, în general, doar aproximativ 10%  - cei care întrunesc cu adevărat cele mai înalte exigenţe. Cei 10% la care m-am referit sunt candidaţii de tip A. Şi anume, cei care sunt "crema" în domeniul managementului sau al profesioniştilor cheie - cel mai greu de găsit. Urmează un eşalon de circa 40%-50% care sunt medii, adică se poate face treabă cu ei, în general, mai ales dacă obţin suportul adecvat", ne-a spus mai Irina Vasile.


Unde îi găsesc recrutorii?


"Funcţie de caz. Cei mai mulţi provin de la concurenţă sau de la firme cu profil asemănător celor care caută sa angajeze", ne explică Irina Vasile.


Dacă nu-i găseşti în ţară, împingi limitele şi îi recrutezi din străinătate.


Recrutorii ar prefera să aducă în ţară specialiştii români care lucrează în străinătate, pe salarii "româneşti", spune Irina Vasile. Nerealist, însă.
"Recrutorul român vrea specialişti (n.red. rari) din străinătate, dar pe salarii româneşti, dacă s-ar putea. Ceea ce nu mai este realist, totuşi, pentru cei mai mulţi", ne-a mai spus Irina Vasile.


Ce vor specialiştii români care sunt ofertaţi să revină în ţară


Recrutorii recunosc câteva tipologii de specialişti români rari care performează afară şi pe care îi ofertează să revină în ţară. Cea mai "prietenoasă" tipologie se referă la românii care au aşteptări rezonabile, şi revin în ţară pe mai puţini bani decât încasau afară. O tipologie mai "dificilă" descrie specialiştii români care nu sunt dispuşi să negocieze revenirea lor în ţară, şi care, în principiu, spun simplu că revin în România doar dacă li se oferă aceleaşi condiţii ca afară. Inclusiv financiare. Funcţie de raritatea lor şi de urgenţa recrutorului de a ocupa acea poziţie, candidaţii eligibili din străinătate primesc sau nu salarii cel puţin la fel de mari ca afară.

"În general, un om care a lucrat şi în străinătate, cu rezultate bune, e dispus să revină aici pe salariu mai mic decât are acum la jobul său din vestul Europei sau din alte locuri, pentru a fi "acasă", dar nici nu înţelege să primească un salariu mic, comparabil cu al cuiva care nu a acumulat experienţa sa. Este firesc", ne explică Irina Vasile.

"Ştiu că sunt valoros, deci plăteşte-mă ca în străinătate, dacă mă vrei înapoi, în ţară"

"Mulţi (n.red. specialişti rari) "uită de unde au plecat". Mulţi nu vor să investească cu adevărat, şi să jertfească mai nimic, pentru a clădi aici, în condiţiile de aici, şi cu bune şi cu rele.... ci vin cu tot felul de fumuri", spune Irina Vasile.
Laura Condriuc ne-a spus că anumiţi specialişti revin în ţară cu salarii mai mari decât în Vest.

Oficialul Manpower Professional ne mai spune că, de exemplu, specialiştii IT seniori (români), recrutaţi de la companii din străinătate, sunt remuneraţi mai bine aici decât afară.
"Avem cazuri de candidaţi care acceptă o ofertă salarială inferioară nivelului pe care l-au avut în afara ţării, dar şi situaţii de specialişti plătiţi la acelaşi nivel sau chiar mai atractiv decât în alte ţări europene (în cazul specialiştilor IT seniori)", a conchis Larisa Condriuc.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO