“Sper ca politicienii să reziste tentației de a plafona prețurile” – Zoltan Nagy Bege, ANRE. Care este pericolul

Vicepreședintele ANRE a afirmat că o reintroducere a plafonării prețurilor la energie electrică și gaze, despre care a început să se vorbească, ar avea consecințe nocive pentru țară și a spus că sunt preferabile mecanismele de susținere a consumatorilor prin compensații unei noi reglementări a prețurilor.
AGERPRES - vin, 10 sept. 2021, 12:56
“Sper ca politicienii să reziste tentației de a plafona prețurile” – Zoltan Nagy Bege, ANRE. Care este pericolul

“Din păcate, sunt șanse ca această liberalizare să nu treacă de faza de copilărire. Sunt din ce în ce mai multe voci care cer o plafonare a prețurilor, cer o reintroducere a prețurilor reglementare. Sper ca politicienii să reziste acestei tentații, pentru că există riscul de a arunca România cu ani în urmă, nu se vor face investiții, nu vom mai îndeplini nicio țintă din ce ne-am asumat”.

Declarația a fost făcută de Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), la a 12-a ediție a conferinței “Ziua Energiei Brașov”, una dintre cele mai importante evenimente din sectorul regenerabilelor.

Oficialul ANRE a mai pus că există alte soluții de a ajuta consumatorii expuși la creșterile de prețuri din ultima vreme, preferabile unei plafonări dictate administrativ.

“Există posibilitatea de a plafona pe perioade limitate prețul, este în legea concurenței. Dar aș spune că, dacă tot avem o lege a consumatorului vulnerabil, și se vorbește și despre acel mecanism suplimentar (intenția guvernului de a compensa cu până la 30-40% factura la nivelul consumului și/sau venitului mediu, suplimentar sprijinului pentru vulnerabili – n.red.), acestea sunt metode și mijloace mai eficiente de a ajuta, decât o plafonare generală a prețurilor”, a spus oficialul ANRE.

Bege a mai vorbit, în același sens, și de posibilitatea de fi compensată și factura pentru o parte din companii, pentru IMM-uri, nu doar pentru consumatorii casnici.

Oficialul ANRE a explicat că liberalizarea pieței a avut ca efect o creștere a apetitului pentru investiții în scetorul energetic, de care este atâta nevoie. “Sunt sute, mii de MW aflați în faza de autorizare, în regenerabile și gaz. Nu pot decât să sper că multe se vor realiza, pe fondul unei încrederi pentru România care pare că revine, și liberalizarea pieței a avut un rol în acest sens”, a explicat Bege, care a afirmat că niciun investitor nu se simte convortabil să investească undeva unde apoi i s-ar plafona prețul.

Piața de energie electrică pentru consumatorii casnici a fost re-liberalizată la 1 ianuarie 2021, pentru consumatorii casnici, iar piața de gaze la 1 iulie 2020, după ce prețurile fuseseră plafonate prin celebra OUG 114.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, în regenerabile", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja....
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...