Speranţa de viaţă pentru persoanele infectate cu HIV a ajuns la 50 de ani

În România, în iunie 2011 erau înregistraţi 10.642 pacienţi diagnosticaţi cu HIV şi SIDA, cu 243 mai multe cazuri decât la finele anului 2010, conform datelor oferite de Institutul Matei Balş.
Economica.net - mar, 29 nov. 2011, 12:50

Numărul persoanelor seropozitive din România este în creştere şi asta din cauza lipsei preocupării pentru prevenţie. Dintre noile cazuri depistate, 27% sunt tineri cu vârsta între 20-24 ani, iar 63% au contractat virusul în urma unui contact sexual neprotejat. Speranţa de viaţă pentru pacienţii cu HIV care urmează tratament continuu a ajuns la 50 de ani.

Tratamentul în cazul persoanelor depistate la timp cu HIV, afecţiune cândva necruţătoare, a intrat în categoria bolilor cu care astăzi se poate trăi normal mai mult timp, odată cu trecerea timpului şi a noilor descoperiri din medicină.

Din momentul descoperirii primelor tratamente pentru HIV şi până în prezent speranţa de viaţă a crescut considerabil datorită investiţiilor continue în cercetare şi dezvoltare. Astfel, o persoana seropozitivă, dacă urmează tratamentul fără întrerupere poate trăi şi până la 50 de ani din momentul depistarii virusului. Mai mult, datorită noilor tratamente, mamele depistate cu virusul HIV au doar 3% riscuri de a naşte copii seropozitivi”,  a declarat Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct ARPIM.

Tratamentul nu trebuie întrerupt

Momentan, boala nu poate fi vindecată, medicamentele doar menţin scăzut nivelul virusului. De asemenea, Cristian Lutan spune că industria farmaceutică are la nivel mondial în faza de cercetare şi dezvoltare 100 de noi medicamente, care reprezintă noi speranţe pentru pacienţi.

HIV este o afecţiune cu care se poate trăi astăzi, cu condiţia că pacienţii să fie depistaţi la timp şi ulterior să aibă acces la tratament continuu. „Întreruperea tratamentului este una dintre cele mai mari probleme. În acest mod, creşte riscul ca după o perioadă fără medicaţie acelaşi tratament să nu mai fie la fel de eficient, afectând speranţa de viaţă a bolnavului. Astfel se ajunge în eşec terapeutic, iar medicii vor fi nevoiţi să găsească o altă schemă de tratament”,  a declarat Iulian Petre, Director Executiv Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

La nivel mondial, în anul 2009, erau 33.3 milioane bolnavi seropozitivi, iar dintre aceştia 1.4 milioane erau europeni.  Se estimează că 30% din cei care au boala nu ştiu de existenţa acesteia.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
După NEPI Rockcastle, și Sonae Sierra construiește apartamente lângă mall. Dezvoltatorul are PUD pentru un ansamblu de șase etaje lângă Parklake
După NEPI Rockcastle, și Sonae Sierra construiește apartamente lângă mall. Dezvoltatorul are PUD pentru un ansamblu ...
Dezvoltatorul Sonae Sierra se pregătește de construcția ansamblului rezidențial de lângă mallul Parklake din sectorul ...
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, a anunţat luni că doreşte să investească peste un miliard ...
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Grupul TeraPlast a înregistrat un profit net de 43,3 milioane de lei în primele 9 luni ale anului, în creştere cu 41% ...