Sphera Franchise Group a înregistrat în primele trei luni ale anului vânzări în creștere cu 6,6% și EBITDA mai mare cu 271%

Sphera Franchise Group („Sphera”) a raportat în trimestrul întâi din 2021 vânzări în restaurante de 211,4 milioane de lei, cu 1,5% față de T4 2020 și cu 6,6% comparativ cu T1 2020, acestea bazându-se pe performanțele solide ale KFC România, Taco Bell România și KFC Moldova.
Ion Dobreanu - lun, 17 mai 2021, 16:59
Sphera Franchise Group a înregistrat în primele trei luni ale anului vânzări în creștere cu 6,6% și EBITDA mai mare cu 271%

Vânzările din Italia au crescut cu 2,5%, în timp ce Republica Moldova a raportat vânzări cu 19% mai mari față de T1 2020, având a doua cea mai mare cifră de afaceri înregistrată de la debutul pandemiei, determinată de o creștere cu 8% a vânzărilor cu livrare.

Ca performanța individuală, KFC România și KFC Moldova au încheiat T1 cu un EBITDA cumulat de 19,6 milioane RON și un profit net de 13,9 milioane RON, în timp ce Taco Bell România a raportat un profit din exploatarea restaurantelor de 0,1 milioane de lei, dar pierderi de 1 milion de lei. Pizza Hut România a înregistrat o pierdere netă de 3,7 milioane de lei, iar KFC Italia a avut un rezultat negative de 8 milioane de lei, ca effect al restricțiilor anti-Covid-19 severe impuse de autoritățile italiene.

Citește și:

Pizza Hut, pe de altă parte, a reușit să înregistreze cea mai mare cifră de afaceri din T2 2020 și să reducă pierderile cu 20,5%, datorită deciziei grupului de a închide locațiile neperformante, începând cu T3 2020.

În aceeași perioadă, veniturile grupului au crescut cu 6,9% față de perioada similară a anului trecut și cu 1,7% față de T4 2020. Sphera a înregistrat un EBITDA normalizat de 13,1 milioane de lei, cu 271% mai mare față de perioada similară a anului anterior, și o marjă de 6,2%.

”Primul trimestru al anului 2021 a fost cel mai bun trimestru al grupului Sphera pe piața românească de la debutul pandemiei în ceea ce privește vânzările din restaurante. Rezultatul este cu atât mai remarcabil cu cât arată o creștere a vânzarilor de peste 6% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când numai două săptămâni au fost afectate de restricții. În aceste prime trei luni ale anului curent ne-am axat pe dezvoltarea vânzărilor prin parteneriate cu agregatoarele de alimente, promoții pentru canalele de livrare și Drive Thru, precum și am continuat investițiile în dezvoltarea rețelei de magazine în România și Italia”, declară Călin Ionescu, CEO Sphera.

Vânzările obținute prin livrări de către agregatori sau prin propria capacitate au rămas la același nivel ca în T4 2020, 31% din totalul comenzilor pe toate cele trei piețe de activitate ale Grupului, iar valoarea acestora a fost de 65,9 milioane de lei.

Sphera are un serviciu propriu de livrare în România pentru KFC și Pizza Hut, în timp ce pentru Taco Bell, precum și pentru KFC în Italia și Republica Moldova, grupul livrează exclusiv prin intermediul platformelor de agregare a alimentelor precum Glovo sau UBER Eats.

”Ponderea relativ ridicată a livrărilor în totalul vânzărilor în primul trimestru al anului 2021 a fost menținută în principal din cauza vremii reci, precum și a restricțiilor asupra mesei în interior în majoritatea restaurantelor operate de grup. Pe măsură ce vremea se îmbunătățește, campania de vaccinare progresează și restricțiile la interior se ridică, ponderea vânzărilor prin livrare este de așteptat să scadă, atingând niveluri similare cu cele înregistrate în T3 2020. De altfel, Sphera, care a fost prima companie HoReCa din România care a amenajat în propriile restaurante centre de vaccinare pentru angajați și familiile lor, a oferit, în perioada 14-16 mai, și posibilitatea rapelului pentru cei care au dorit acest lucru”, declară Valentin Budes, director fiannciar Sphera.

Citește și: Sphera Franchise Group a deschis în Italia primul său restaurant KFC de tip Drive Thru din afara României (economica.net)

În perioada menționată, grupul a menținut sub control cheltuielile, care au crescut cu doar 2,5%, pe fondul unei gestionări atente a nivelului datoriei și a creșterii volumelor vânzărilor. De asemenea, cheltuielile cu salariile și beneficiile angajaților au scăzut cu 6,1% față de perioada similară a anului trecut, consecință a reducerii numărului de ore lucrate.

Totodată, Sphera Franchise Group a obținut reduceri de 1,25 milioane de lei la chiria fixă, din care 0,72 de milioane de lei au fost acordate în România, 0,52 de milioane de lei în Italia și 11.000 de lei în Republica Moldova.

Indemnizațiile de șomaj tehnic au atins în primul trimestru valoarea de 919 mii RON, din care 840 mii RON în România și 79 mii RON în Italia. La sfârșitul primului trimestru al anului 2021, Grupul avea în total 4.787 de angajați pe toate cele trei piețe în care activează. În T1 2021, aproximativ 4% dintre angajații din România și 17% dintre angajații din Italia au fost în șomaj tehnic.

În primul trimestru, Sphera Franchise Group a deschis două restaurante KFC, unul în Sfântu Gheorghe, România și unul în Lazio, Italia, acesta din urmă fiind primul magazin Drive Thru din afara României.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...