Spiegel: Economişti germani de top susţin că Grecia este pierdută

Mai multe institute economice germane de top au avertizat joi asupra încetinirii creşterii economice germane, în contextul în care ţara continuă să fie afectată de criza datoriilor din zona euro. Grecia, susţin aceştia, va fi incapabilă "să se elibereze de povara datoriilor" şi va avea nevoie de o altă reducere a datoriei, scrie Der Spiegel.
Economica.net - vin, 12 oct. 2012, 11:10
Spiegel: Economişti germani de top susţin că Grecia este pierdută

Cancelarul german Angela Merkel a sperat ca vizita sa la Atena la începutul acestei săptămâni să demonstreze solidaritatea Germaniei cu o Grecie care se luptă pentru a depăşi criza datoriilor. La doar două zile mai târziu însă, mai multe institute economice importante din Germania „au întunecat” considerabil această stare de spirit. Institutele şi-au prezent joi prognoza de toamnă, punând la îndoială faptul că Grecia ar putea să rămână parte a zonei euro.

„Noi credem că Grecia nu poate fi salvată”, a declarat Joachim Scheide de la Institutul pentru Economie Mondială din Kiel, unul din institutele economice importante însărcinate de guvernul german cu examinarea stării economiei ţării, de două ori pe an.

La rândul său, Oliver Holtemöller, de la Institutul pentru Cercetare Economică din Halle, a fost, de asemenea, pesimist, la conferinţa de presă de joi atunci când s-a prezentat evaluarea. El a declarat că este puţin probabil ca Grecia să poată vreodată să se elibereze de povara datoriilor – şi a cerut o nouă reducere a datoriei pentru această ţară.

Ideea nu este însă de natură să meargă bine. Orice nouă restructurare a datoriei Greciei i-ar implica în mod necesar pe creditorii internaţionali ai ţării mai degrabă decât să afecteze doar investitorii privaţi, aşa cum s-a întâmplat cu restructurarea de 100 de miliarde din primăvară.

Pe de altă parte, joi, ministrul german de finanţe, Wolfgang Schäuble, a respins o propunere de restructurare a datoriei făcută de Fondul Monetar Internaţional, spunând că ea nu ajută la nimic. De asemenea, miniştrii de finanţe din zona euro se opun ideii, iar Banca Centrală Europeană a declarat la rândul său că iertarea Greciei de datorie iese din discuţie.

Alternative, totuşi, sunt puţine şi disparate. Iar acest fapt, combinat cu ameninţarea altor tulburări în zona euro aduc veşti proaste pentru economia germană şi pentru economiile europene.

Concret, potrivit raportului institutelor, creşterea economică germană pentru 2012 va fi de doar 0,8% – în scădere uşoară faţă de previziunile recente – în timp ce anul viitor se va înregistra o creştere economică probabil slabă. În loc de un 2% estimat anterior, raportul publicat joi prevede o creştere de doar 1 la sută a economiei germane pentru 2013, creştere care va proveni aproape în întregime din exporturi, se indică în raport.

Însă acesta este cel mai optimist scenariu, bazat pe asumpţia potrivit căreia criza datoriilor din zona euro nu se agravează. Autorii raportului nu cred însă că ce e mai rău a trecut. „Evaluarea curentă a economiei germane se bazează pe presupunerea că situaţia din zona euro se va stabiliza treptat, iar încrederea investitorilor va reveni. Însă acest lucru nu este asigurat”, afirmă raportul.

În plus, institutele menţionate şi-au exprimat clar nemulţumirea faţă de măsurile luate până în prezent în zona euro pentru a rezolva criza în curs de desfăşurare. Analiştii au repetat o cerere făcută în rapoartele anterioare, potrivit căreia zona euro ar trebui să elaboreze un cadru pentru asigurarea unei proceduri ordonate de faliment pentru statele membre.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia, informează AFP....
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...