Spionii americani, afectaţi de austeritate conform proiectului de buget pe 2014 prezentat de Obama

Proiectul de buget pentru 2014 prezentat miercuri de Barack Obama prevede scăderi importante de cheltuieli pentru agenţiile americane de informaţii, relatează AFP.
Economica.net - joi, 11 apr. 2013, 09:27
Spionii americani, afectaţi de austeritate conform proiectului de buget pe 2014 prezentat de Obama

Preşedintele american solicită în acest proiect suma de 48,2 miliarde de dolari pentru CIA şi celelalte agenţii de informaţii, în comparaţie cu suma de 52,6 miliarde de dolari prevăzută în exerciţiul bugetar al lui 2013, potrivit Biroului Directorului Naţional pentru Informaţii (ODNI).

Pentagonul a solicitat, la rândul său, 14 miliarde de dolari pentru programele sale în domeniul informaţiilor militare, în contextul în care cheltuielile aferente exerciţiului bugetar din 2012 au fost de 21,5 miliarde de dolari. Această evoluţie reflectă o tendinţă observată începând din 2012, Pentagonul – care finanţează un anumit număr de servicii de spionaj – tăind începând din această perioadă cheltuieli în domeniul informaţiilor.

Cifrele publicate miercuri nu includ, totuşi, finanţarea unor operaţiuni în acest domeniu în cadrul Războiului din Afganistan sau alte „eventuale operaţiuni efectuate în străinătate”.

Bugetele serviciilor de informaţii sunt utilizate pentru mobilizarea unor sateliţi-spioni sau unor echipamente ultraperfecţionate, dar servesc totodată la plata a zeci de mii de angajaţi sau finanţarea unor operaţiuni paramilitare, ca de exemplu lovituri cu avioane fără pilot.

În afară de o scădere de buget luată în considerare în proiectul prezentat de Barack Obama, serviciile americane de informaţii se confruntă deja cu tăieri de buget automate, în urma impasului din Congres cu privire la problema finanţării statului federal.

Directorul Naţional al Informaţiilor americane (DNI) James Clapper şi-a exprimat recent îngrijorarea faţă de impactul acestor tăieri prevăzute asupra capacităţii agenţiilor de informaţii de a da curs misiunii lor.

Clapper, care conduce cele 16 agenţii de informaţii din ţară, inclusiv puternica Agenţie Centrală americană de Informaţii (CIA), a lansat un semnal de alarmă cu privire la proiectul Pentagonului de a trimite în şomaj parţial, timp de o zi pe săptămână, din aprilie şi până la sfârşitul lui septembrie, cei aproximativ 800.000 de angajaţi civili ai Departamentului Apărării.

Te-ar mai putea interesa și
Tetik, Banca Transilvania: Consolidarea sistemului bancar este inevitabilă; viteza pentru România nu va fi atât de rapidă ca până acum
Tetik, Banca Transilvania: Consolidarea sistemului bancar este inevitabilă; viteza pentru România nu va fi atât de rapidă ...
Consolidarea sistemului bancar din România este inevitabilă, dar viteza nu va fi atât de rapidă ca până acum, a declarat, marţi, Omer Tetik, CEO Banca Transilvania, la Conferinţa anuală......
Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţile casnice
Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţile casnice
Platforma electronică destinată beneficiarilor şi prestatorilor de activităţi casnice este funcţională şi poate fi ...
Programul „Made in România” devine „BVB Arena”
Programul „Made in România” devine „BVB Arena”
Bursa de Valori București a lansat astăzi noua ediție a programului dedicat companiilor antreprenoriale românești care, ...
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, va distribui acţionarilor dividende record în valoare de 750 de miliarde de ruble ...