Spor la stat. Aproape o treime dintre posturile vacante în primul trimestru, în ţară, au fost în sectorul bugetar

În primul trimestru din 2020 am avut 41.800 de locuri de muncă vacante la nivel naţional, faţă de 58.200 de posturi vacante în acelaşi trimestru din anul 2019, potrivit INS, citat de Agerpres. 29% dintre locurile de muncă vacante în primul trimestru din acest an - în sectorul bugetar, anunţă Agerpres. 
Economica.net - mie, 20 mai 2020, 06:36
Spor la stat. Aproape o treime dintre posturile vacante în primul trimestru, în ţară, au fost în sectorul bugetar

În primul trimestru din 2020 am avut 41.800 de locuri de muncă vacante la nivel naţional, faţă de 58.200 de posturi vacante în acelaşi trimestru din anul 2019, potrivit INS, citat de Agerpres. 

Rata locurilor de muncă vacante a fost 0,84%, în scădere cu 0,11 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent.

Potrivit INS, în trimestrul I 2020, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (1,99%), respectiv în alte activităţi de servicii (1,97%). În industria prelucrătoare s-au concentrat circa 22% din numărul total al locurilor de muncă vacante (9.200 locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 0,81%.

Sectorul bugetar a însumat aproape 29% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, câte 5.500 locuri vacante s-au regăsit atât în administraţia publică, cât şi în sănătate şi asistenţă socială, iar 1.000 locuri vacante în învăţământ.

La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cea mai mică valoare în hoteluri şi restaurante (0,16%), iar numărul total al locurilor de muncă vacante în tranzacţii imobiliare (100 locuri vacante).

Prin comparaţie cu trimestrul precedent, în marea majoritate a activităţilor economice s-au înregistrat scăderi ale celor doi indicatori.

Astfel, cea mai semnificativă scădere a ratei locurilor de muncă vacante s-a observat în hoteluri şi restaurante (-0,53 puncte procentuale), iar în ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante acesta a cunoscut cea mai relevantă diminuare în industria prelucrătoare (-1.800 locuri vacante).

La polul opus, cea mai semnificativă creştere atât a ratei, cât şi a numărului locurilor de muncă vacante s-a regăsit în administraţia publică (+0,31 puncte procentuale, respectiv 900 locuri vacante).

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, cu excepţia industriei extractive, care a înregistrat o uşoară creştere a celor doi indicatori (+0,09 puncte procentuale, respectiv 40 locuri vacante), celelalte activităţi ale economiei naţionale au înregistrat scăderi.

Astfel, cea mai semnificativă scădere a ratei locurilor de muncă vacante s-a înregistrat în alte activităţi de servicii (-0,82 puncte procentuale), iar în ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, cel mai important declin s-a observat în industria prelucrătoare (-6.000 locuri vacante). De asemenea, o altă scădere relativ semnificativă, atât în ceea ce priveşte rata, cât şi numărul locurilor de muncă vacante s-a regăsit în transport şi depozitare (-0,67 puncte procentuale, respectiv -1.800 locuri vacante).

Conform INS, în trimestrul I 2020, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori din punct de vedere al numărului locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 1 (9.800 locuri vacante). Rata locurilor de muncă vacante a avut cea mai mare valoare pentru ocupaţiile de funcţionari administrativi – grupa majoră 4 (1,19%).

Cele mai mici valori ale celor doi indicatori s-au înregistrat în ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (0,44%, respectiv 100 locuri vacante), respectiv în cele de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori – grupa majoră 1 (0,48%, respectiv 1.700 locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul precedent, pentru cei doi indicatori, s-au înregistrat doar scăderi, cea mai relevantă fiind în ocupaţiile de lucrători în domeniul serviciilor – grupa majoră 5 (-0,29 puncte procentuale, respectiv -2.300 locuri vacante).

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, la fel ca şi pentru perioada menţionată mai sus, pentru cei doi indicatori, s-au înregistrat numai scăderi, cea mai semnificativă atât în ceea ce priveşte rata, cât şi numărul locurilor de muncă vacante observându-se în ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (-0,46 puncte procentuale, respectiv -4.900 locuri vacante).

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...