SPV actualizat cu o nouă funcţionalitate – serviciul formular de contact prin care puteţi trimite reclamaţii Fiscului

Spaţiul Privat Virtual al ANAF va avea o funcţionalitate nouă - serviciul formular de contact, potrivit unui proiect de ordin al ANAF, lansat luni în dezbatere publică. Două milioane de contribuabili sunt înregistrați în Spațiul Privat Virtual (SPV), un serviciu gratuit, prin intermediul căruia se pot depune declarații sau cereri, solicita documente sau verifica situația fiscală.
Ion Dobreanu - lun, 23 mai 2022, 13:37
SPV actualizat cu o nouă funcţionalitate - serviciul formular de contact prin care puteţi trimite reclamaţii Fiscului

ANAF a lansat în transparenţă decizională un proiect de ordin privind aprobarea procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanţă între organul fiscal central şi persoanele fizice, persoanele juridice şi alte entităţi fără personalitate juridică. Iată ce noutăţi aduce proiectul de act normativ:

Serviciul „formular de contact”, o nouă funcţionalitate a SPV.

Prin SPV utilizatorii au la dispoziție serviciul „formular de contact”. Prin intermediul acestui serviciu pot fi adresate cereri de îndrumare şi asistenţă în domeniul legislaţiei fiscale și în domeniul tehnologiei informaţiei, sesizări, petiţii, reclamaţii. Răspunsurile la solicitările utilizatorilor li se comunică acestora în format electronic, se arată în proiectul de act normativ, consultat de Economica.net.

Serviciul „buletinul informativ” e deja disponibil în SPV.

Prin SPV utilizatorii au la dispoziție serviciul „buletinul informativ”, prin care ANAF le oferă informații publice cu caracter financiar sau fiscal, în scopul îndrumării acestora în îndeplinirea obligațiilor fiscale, precum și a altor informații publice, potrivit proiectului de act normativ, lansat de ANAF în transparenţă decizională luni, 23 mai.

Accesul la serviciul „buletinul informativ” se realizează prin acţionarea butonului „RSS” din platforma electronică dedicată, în aplicația informatică sau navigatorul internet al utilizatorului, buton afișat pe portalul ANAF care furnizează informațiile, se arată în proiectul de Ordin, consultat de Economica.net.

Utilizatorii serviciului „buletinul informativ” vor opta pentru categoriile de informații pe care vor vă le primească de la ANAF.

Categoriile de informaţii pe care le puteţi primi prin intermediul serviciului „buletin informativ”:

  • calendarul obligațiilor fiscale;
  • noutăți legislative;
  • campanii derulate de ANAF;
  • ghiduri fiscale;
  • comunicate de presă;
  • anunțuri privind actele administrativ-fiscale:
  • anunțuri de valorificare de bunuri din proprietatea privată a statului prin licitație;
  • anunțuri de valorificare a bunurilor sechestrate prin licitație, vânzare directă etc.;
  • anunțuri de achiziții bunuri și servicii;
  • anunțuri de angajare;
  • anunțuri de interes general.

Categoriile de informații publice, furnizate de ANAF, care pot fi comunicate prin serviciul „buletinul informativ”, sunt prevăzute în anexa nr. 3 care face parte integrantă din prezenta procedură. Anexa nr. 3 se actualizează pe măsura dezvoltării sistemului informatic prin care se asigură furnizarea serviciului „buletinul informativ”.

Modificarea opțiunilor privind categoriile de informații publice și renunțarea la serviciul „buletinul informativ” se efectuează la solicitarea utilizatorilor prin ștergerea în navigatorul internet al utilizatorului a paginii web a ANAF care furnizează informațiile. Informațiile transmise prin serviciul „buletinul informativ” au caracter informativ, nu înlocuiesc obligația utilizatorului privind cunoașterea și îndeplinirea obligațiilor fiscale și nu generează alte drepturi și obligații decât cele prevăzute de legislația fiscală, se mai arată în proiectul de Ordin al ANAF, consultat de Economica.net.

Serviciul „programare online”, disponibil deja în SPV.

Prin SPV utilizatorii au la dispoziţie serviciul „programare online”, prin intermediul căruia se pot programa online pentru a se întâlni cu un funcționar public, reiese din proiectului de Ordin citat mai sus de Economica.net.

Accesul la serviciul „programare online” se realizează prin platforma electronică dedicată, disponibilă pe portalul ANAF.

Pentru a beneficia de serviciul „programare online” utilizatorii trebuie să comunice datele de identificare, adresa de e-mail, să selecteze organul fiscal, serviciile de care vor să beneficieze, precum și data și ora disponibile în aplicația informatică.

În urma programării făcute, utilizatorul primește pe adresa de e-mail înregistrarea programării, informaţii despre data, ora și unitatea fiscală la care s-a programat, precum şi informaţiile necesare dacă vrea să renunţe la programare, reiese din proiectul de Ordin, consultat de Economica.net.

Două milioane de contribuabili sunt înregistrați în Spațiul Privat Virtual (SPV), un serviciu gratuit, disponibil 24h/24h, 7 zile/7 zile, prin intermediul căruia se pot depune declarații sau cereri, solicita documente sau verifica situația fiscală.

Reamintim că înregistrarea în SPV a devenit obligatorie, începând cu 1 martie 2022, pentru transmiterea cererilor, înscrisurilor sau a altor documente către organele fiscale, de către contribuabilii care desfăşoară activităţi economice într-o formă de activitate autorizată. Această obligativitate revine persoanelor juridice, asocierilor și altor entități fără personalitate juridică, persoanelor fizice care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent ca personae fizice autorizate, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale. Persoanele fizice sau juridice, care dețin certificate digitale calificate, pot solicita înregistrarea ca utilizatori SPV pe baza acestora, iar persoanele fizice, care nu dețin un astfel de certificat, pot solicita înregistrarea pe bază de nume de utilizator și parolă.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...