SRTv a cerut CNA acordul să transforme TVR Info în TVR News

Societatea Română de Televiziune (SRTv) a solicitat Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) aprobarea schimbării denumirii TVR Info în TVR News, noul post urmând să difuzeze în mare parte programe ale Euronews, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii CNA.
Economica.net - lun, 12 nov. 2012, 17:21
SRTv a cerut CNA acordul să transforme TVR Info în TVR News

Solicitarea SRTv privind modificarea grilei de program, a structurii şi denumirii TVR Info în TVR News va fi analizată în şedinţa de marţi a CNA.

Potrivit documentelor depuse la CNA, aproape 80% din conţinutul TVR News ar urma să fie preluat de la televiziunea paneuropeană de ştiri Euronews. Programele vor fi subtitrate în limba română, au precizat reprezentanţii CNA.

Dacă CNA va aproba solicitarea SRTv, TVR News ar urma să înceapă să emită în jurul datei de 15 noiembrie, au mai spus reprezentanţii CNA. Aceştia au precizat că pe 15 noiembrie expiră termenul aprobat de CNA, la solicitarea Televiziunii Române, de suspendare a emisiei TVR Info pentru o perioada de trei luni.

Televiziunea de ştiri TVR Info şi-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59, potrivit unei decizii luate la momentul respectiv de Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al Televiziunii Române. TVR Info şi-a suspendat emisia în contextul situaţiei financiare critice a Televiziunii Române, instituţie care se află în proces de restructurare.

Pe 2 octombrie, Claudiu Săftoiu a anunţat, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că Televiziunea Română va încheia un parteneriat cu televiziunea paneuropeană de ştiri Euronews, pentru transmiterea, în premieră în România, a postului Euronews în limba română.

Claudiu Săftoiu a mai anunţat atunci „demararea de discuţii ferme pentru lansarea canalului paneuropean Euronews în limba română, prin preluarea acestuia pe frecvenţa TVR Info”.

Potrivit comunicatului respectiv, parteneriatul media dintre TVR şi Euronews „presupune partajarea frecvenţei TVR Info cu conţinutul jurnalistic Euronews, alături de producţia de emisiuni informative asigurate de Departamentul de Ştiri al Televiziunii Române, lucru care nu va necesita angajări suplimentare de jurnalişti”.

„Parteneriatul de prestigiu TVR – Euronews reprezintă o premieră pentru serviciul de televiziune publică din România, prin afilierea Televiziunii Române la principiile şi valorile jurnalistice europene şi prin împlinirea misiunii TVR de deschidere a telespectatorului român spre realităţile şi actualitatea europeană”, se mai spunea în respectivul comunicat.

Potrivit comunicatului, Societatea Română de Televiziune este membru acţionar Euronews din 18 octombrie 2004.

„Prin contractul semnat cu Euronews, TVR primeşte versiunea internaţională a segmentului de ştiri şi permisiunea de a traduce şi difuza acest segment în limba română pe canalele sale”, se mai spune în comunicat.

Euronews este o televiziune paneuropeană de ştiri, creată în 1993, cu sediul în Lyon-Ecully, Franţa.

Euronews, una dintre cele mai importante televiziuni de ştiri din Europa, emite în momentul de faţă în 155 de ţări, programele sale fiind recepţionate în 370 de milioane de case.

Directorul de ştiri şi programe la Euronews este jurnalistul român Lucian Sârb.

Lucian Sârb declara, încă de pe 1 decembrie 2009, pentru MEDIAFAX, că există discuţii pentru extinderea Euronews în limba română. Până acum însă, lansarea versiunii române a Euronews nu s-a concretizat.

Pe de altă parte, pe 15 aprilie 2009, Philippe Cayla, preşedinte al Euronews, declara, într-o conferinţă de presă, organizată la Bucureşti, că Euronews plănuieşte extinderea canalului în limba română. Cayla a explicat că lansarea unui serviciu Euronews în limba română ar putea avea avantaje atât pentru România, cât şi pentru televiziunea europeană. Astfel, conform preşedintelui Euronews, serviciul în limba română ar putea reprezenta un avantaj pentru publicul român, pentru că ar oferi un acces mai bun la informaţiile prezentate la nivel european, dar ar putea însemna şi un avantaj pentru jurnaliştii români, care vor putea lucra în cadrul Euronews.

Philippe Cayla a făcut publică intenţia dezvoltării Euronews în limba română în contextul prezentării lui Lucian Sârb ca nou director editorial al Euronews, funcţie pe care jurnalistul român o ocupă din 4 mai 2009.

În prezent, Euronews difuzează program complet, simultan în 11 limbi – arabă, engleză, franceză, germană, italiană, portugheză, rusă, spaniolă, farsi, turcă şi ucraineană – şi are ca principali competitori CNN şi BBC World.

Recent, Euronews a deschis un birou permanent în Washington, ca parte a strategiei televiziunii Euronews de extindere la nivel internaţional. Deschiderea unui birou permanent la Washington a venit după ce Euronews şi-a deschis redacţii în Bruxelles, Londra, Doha, Cairo, Paris, Moscova şi Kiev.

Societatea Română de Televiziune este în prezent în plin proces de restructurare. Noul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune a decis, în 29 octombrie, să continue restructurarea TVR (demarată de fostul CA al televiziunii publice, condus tot de Claudiu Săftoiu) şi a aprobat documentele privind procesul de selecţie a personalului Televiziunii Române, în urma căruia vor rămâne 2.395 de locuri de muncă şi vor fi concediate 872 de persoane.

TVR are o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX în 10 august.

Conducerea TVR a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet. Creşterea economică nu se regăseşte în buzunarul oamenilor
Ciolacu: Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet. Creşterea economică nu se regăseşte în buzunarul oamenilor
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, joi seara, că deşi România are "creşterea economică cea mai mare din Europa", aceasta nu se regăseşte în buzunarele oamenilor,......
Congresul SUA aprobă un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina
Congresul SUA aprobă un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina
Senatul Statelor Unite a aprobat joi un ajutor în valoare de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, transmite ...
Preşedintele Consiliului European cere accelerarea procesului de integrare a ţărilor din Balcanii de Vest
Preşedintele Consiliului European cere accelerarea procesului de integrare a ţărilor din Balcanii de Vest
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat, joi, la Belgrad, că Uniunea Europeană (UE) doreşte să ...
Canada interzice giganţilor chinezi Huawei şi ZTE implementarea tehnologiei 5G pe teritoriul său
Canada interzice giganţilor chinezi Huawei şi ZTE implementarea tehnologiei 5G pe teritoriul său
Canada va interzice giganţilor chinezi ai telecomunicaţiilor Huawei şi ZTE să lanseze reţeaua 5G, după ani de tergiversare, ...