SSIF Broker propune BVB extinderea tranzacţiilor până la ora 23:00 pentru structurate şi ATS

 SSIF Broker (BRK) a propus Bursei de Valori Bucureşti (BVB) să prelungească programul de tranzacţionare cu patru ore şi 30 de minute, până la ora 23:00, pentru segmentul destinat produselor structurate şi pentru acţiunile de pe sistemul alternativ (ATS).
Economica.net - mie, 16 mai 2012, 10:16
SSIF Broker propune BVB extinderea tranzacţiilor până la ora 23:00 pentru structurate şi ATS

„Încercăm cu ajutorul Bursei să mărim până la ora 23:00 orarul pentru «Internaţionale» (acţiunile companiilor de pe sistemul alternativ al BVB şi produsele structurate – n.r.). Sperăm ca Bursa să prelungească orarul pentru că pentru un investitor este frustrant să vadă că după ora 18:30 (când se închide piaţa produselor structurate şi sistemul alternativ de la BVB – n.r.) pieţele externe se mişcă contrar poziţiei sale şi el ajunge să aibă o pierdere de 4% şi nu îşi poate închide poziţia. Vorbind din punctul de vedere al unui speculator pot spune că inconvenientul major este orarul de traznacţionare până la 18:30. SSIF-urile care stau până la ora 23:00 pe Sibex (când se închide bursa de la Sibiu -n.r.) au câte un om care stă până la acea oră şi cred că acel om poate sta şi pe BVB până la ora 23:00”, a declarat directorul general al SSIF Broker, Grigore Chiş, prezent miercuri la deschiderea şedinţei bursiere.

Bursa a prelungit în luna ianuarie programul de tranzacţionare pentru instrumentele structurate şi acţiunile listate pe sistemul alternativ (ATS) până la ora 18:30.

Şeful SSIF Broker a adăugat că firma de brokeraj a realizat un sondaj printre clienţii săi cu privire la lansarea unor produse structurate cu activ suport pe titluri sau indici internaţionali, iar unul dintre „ofurile” acestora a fost orarul de tranzacţionare de la BVB, prea scurt în raport cu programul burselor externe unde este cotat activul suport al unor produse structurate.

„Le-am spus de mai mult timp că am dori prelungirea orarului. Am înţeles că ar fi anumite impedimente la Depozitarul Central, legate de decontări, însă cred că se pot găsi soluţii”, a mai spus Chiş.

SSIF Broker a listat, miercuri, la BVB două produse structurate cu activ suport pe cel mai cunoscut indice american Dow Jones Industrial Average. Firma de brokeraj a lansat două certificate turbo, long (în care investitorii pot miza pe creştere -n.r.) şi short (în care investitorii pot miza pe scădere – n.r.).

„Este doar un început. Încercăm să aducem produse structurate pe indici sau acţiuni cunoscute de pe pieţele externe. Credem că putem demonstra că şi brokerii autohtoni pot aduce produse noi, deşi nu au în spate departamente întregi ale unor bănci. Probabil următorul produs va fi un deziderat mai vechi al nostru, de a lansa un produs structurat şi pe un indice românesc”, a adăugat directorul general al SSIF Broker.

Exceptând cele două certificate lansate miercuri de SSIF Broker, la BVB mai sunt listate 51 de produse structurate emise de Erste Bank şi Raiffeisen Centrobank, iar pe sistemul alternativ de tranzacţionare sunt acţiunile a 20 companii străine, majoritatea fiind aduse de firma de brokeraj Tradeville.

SSIF Broker a anunţat încă de la începutul lunii martie că vrea să lanseze produse structurate pe mai multe tipuri de active, pentru a diversifica sursele de venituri.

Certificatele turbo sunt vizate cu precădere de speculatori deoarece aceste titluri înregistrează variaţii mai mari de preţ faţă de oscilaţia cotaţiei activului suport pe care au fost emise.

Astfel, câştigul şi pierderea potenţială pe produse structurate sunt mai ridicate decât dacă ar fi tranzacţionate direct activele pe care au fost construite aceste titluri.

Cele mai tranzacţionate certificate turbo de la BVB sunt cele cu activ suport pe indicele DAX, al bursei de la Frankfurt, listate de Erste.

În acelaşi timp, la bursa de la Sibiu, cele mai lichide derivate sunt contractele futures cu activ suport pe indicele Dow Jones Industrial Average.

Astfel, certificatele turbo pe indicele Dow Jones lansate de SSIF Broker ar putea fi rapid printre cele mai vizate de speculatori.

SIF Muntenia este cel mai mare acţionar al SSIF Broker, cu o deţinere de 12,53%. În acţionariat se mai regăseşte Ioan Carţiş, cu un pachet de 8,25% din titluri, şi firma de transport Intervalco Baia Mare, cu 5,21%.

După primele două ore de tranzacţionare ale şedinţei de miercuri, acţiunile firmei de brokeraj erau în creştere cu 0,77%, la 0,0918 lei. La această cotaţie capitalizarea firmei este de 31 milioane lei (7 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...