Stada România a încheiat anul 2022 cu afaceri consolidate de peste 247 de milioane de lei, în creştere cu 37% faţă de cele din 2021

Stada România, subsidiara locală a grupului german Stada Arzneimittel AG, a avut afaceri consolidate de peste 247 milioane lei în anul 2022, cu 37% mai mari decât în anul 2021, a anunţat compania miercuri.
Cristina Şomănescu - mie, 15 mart. 2023, 10:28
Stada România a încheiat anul 2022 cu afaceri consolidate de peste 247 de milioane de lei, în creştere cu 37% faţă de cele din 2021

Grupul german Stada operează pe piaţa românească prin societăţile Stada M&D şi Stada Hemofarm.

Stada M&D a avut cifră de afaceri neauditată de 188,8 milioane lei în anul 2022, cu 32% mai mare decât cea din anul 2021. Valoarea antemenţionată include vânzările companiei Walmark SRL.

  • Amintim că Walmark a fost achiziţionată la nivel global de grupul Stada la finalul anului 2019.

Pe de o parte, creşterea afacerilor firmei Stada M&D a fost influenţată de dezvoltarea portofoliului de produse Speciality cu molecule biosimilare și generice înregistrate pe piața românească pentru noi arii terapeutice (oncologie, reumatologie, hematologie), precum și cu noi terapii inovatoare asistate de dispozitiv pentru tratamentul bolii Parkinson.

Pe de altă parte, creşterea cifrei de afaceri a firmei Stada M&D a fost influenţată de vânzările suplimentelor alimentare şi ale medicamentelor fără prescripţie medicală din portofoliul Consumer Health Care.

În România, Stada M&D operează activități de marketing și vânzări în sediul central de la București, are un hub logistic în Timișoara, iar în anul 2022 a început construcția unei fabrici de medicamente în Parcul Industrial Arieș din Turda, județul Cluj.
Proiectul de tip greenfield are o valoare de investiție de peste 50 de milioane de euro, o suprafață de 30.000 de metri pătraţi și este parțial susținut de guvern printr-un ajutor de stat în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro.
În prezent, Stada M&D are 208 angajaţi în cele trei centre operaţionale din ţara noastră. Compania va angaja peste 370 de oameni la Turda, la finalizarea construcţiei fabricii, în octombrie 2024.

Noua unitate de producție și ambalare din Turda va cuprinde inițial nouă linii tehnologice de ultimă generație pentru produse în doză solidă (capsule și tablete), cu o capacitate de 120 milioane cutii produs farmaceutic pe an.

Atât medicamentele eliberate pe bază de rețetă, cât și produsele farmaceutice eliberate fără prescripție medicală fabricate în unitatea din Turda vor deservi  în principal România şi alte pieţe europene în care grupul Stada îşi desfășoară operațiunile.

Anul 2022 a fost un an foarte intens pentru Stada în România. Am finalizat transferul de business Walmark, am lansat molecule noi pentru arii terapeutice complexe și foarte importante, am adus terapii inovatoare pentru boala Parkinson și am demarat lucrările de construcție pentru fabrica de la Turda. Peste toate aceste provocări, am reușit să devenim și lideri de piață pe anumite categorii de produse fără prescripție medicală. Și dacă ne gândim la provocările economice actuale, creșterea inflației, a costurilor cu materia primă la nivel global, criza geopolitică de la granițe, scumpirea utilităților, realizăm că am construit totuși premise foarte solide pentru 2023, iar obiectivul nostru de a intra în top cinci producători de medicamente generice din România este din ce în ce mai aproape”, a declarat Mihai Fugarevici, Country Manager al Stada România.

Stada Hemofarm a avut afaceri de 58,2 milioane lei în anul 2022, cu 63% mai mari decât cele din anul 2021. Laboratorul Stada Hemofarm este în Timișoara, unde se află și centrul logistic al grupului.

La Stada Hemofarm lucrează în prezent 172 de specialiști.

Oficialii Stada Hemofarm au bugetat o investiție de 2 milioane de euro în anul 2023, în extinderea unității și creșterea numărului de testări efectuate la laboratorul din Timişoara.

Stada Arzneimittel AG este o companie farmaceutică cu sediul central în Bad Vilbel, Germania.
Grupul Stada a raportat o cifră de afaceri de 3,8 miliarde de euro și EBITDA de 875 milioane de euro pentru anul 2022.
Stada Arzneimittel AG are 20 de fabrici și peste 13.000 de angajaţi în ţările în care e prezentă.

Printre produsele farmaceutice marca Stada, prezente pe piaţa locală, se numără Hepathrombinum, siropul de tuse Bronhoklir, unguentul Refenum Ice – folosit în cazul inflamațiilor asociate entorselor și durerilor musculare de diverse etiologii, balsamul Flexitol – folosit pentru aenuarea simptomelor dermatitei, eczemei și psoriazisului.
Printre medicamentele inovative din portofoliul Stada România se numără Zaldiar şi Tramal retard, iar dintre genericele marca Stada amintim Locamin, Refen Retard, Clyndamicin, Lemod Solu.

Te-ar mai putea interesa și
Kathleen Kavalec, ambasadorul american la București: Voi face eforturi pentru extinderea prezenței companiilor americane în România
Kathleen Kavalec, ambasadorul american la București: Voi face eforturi pentru extinderea prezenței companiilor americane ...
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat, joi, că forţa legăturilor economice dintre România şi Statele Unite reprezintă "o prioritate-cheie" a relaţiei bilaterale,......
Ce mesaj a trimis PPC, după semnarea preluării afacerilor Enel, clienților și angajaților din România
Ce mesaj a trimis PPC, după semnarea preluării afacerilor Enel, clienților și angajaților din România
Grecii de la PPC transmit că vor continua să dezvolte ce a făcut Enel în România, mai ales în materie de  energie ...
Comisia Europeană va reveni asupra sumei acordate României pentru despăgubirea fermierilor afectați de importurile de cereale din Ucraina, în urma cererii făcute de Iohannis – surse
Comisia Europeană va reveni asupra sumei acordate României pentru despăgubirea fermierilor afectați de importurile de ...
Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat, joi, în marja Consiliului European, preşedintelui Comisiei Europene (CE), Ursula ...
Consiliul de Administrație al Romgaz propune acordarea unui dividend brut pe acțiune de 3,42 de lei pentru anul 2022
Consiliul de Administrație al Romgaz propune acordarea unui dividend brut pe acțiune de 3,42 de lei pentru anul 2022
Romgaz propune acordarea, începând cu 27 iulie 2023, a unui dividend brut pe acţiune în valoare de 3,42 de lei, din care ...