Staff-ul lui Băsescu cere TVR şi CNA restabilirea echilibrului pro şi contra demiterii la TVR 1

Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui suspendat Traian Băsescu, a anunţat, vineri, că a adresat o solicitare conducerii TVR, precum şi o sesizare CNA, în care solicită restabilirea echilibrului între părerile pro şi contra demiterii în emisiunile de campanie de pe postul public TVR 1.
Economica.net - vin, 27 iul. 2012, 12:39
Staff-ul lui Băsescu cere TVR şi CNA restabilirea echilibrului pro şi contra demiterii la TVR 1

„Semnalez modul vădit părtinitor în care postul public de televiziune TVR 1 şi conducerea SRTV a acoperit campania pentru referedum. Vă pot da şi cifre: de la începutul campaniei până în prezent a acordat postul public TVR trei ore şi 51 de minute susţinătorilor demiterii preşedintelui, practic USL, şi doar o oră şi 38 de minute domnului Traian Băsescu. De asemenea, pe postul public de televiziune TVR 1, domnul Traian Băsescu a avut doar două intervenţii în emisiuni electorale pe când susţinătorii demiterii sale, USL, a avut şase emisiuni, chiar emisiuni în afara celor prevăzute legal prin decizia Comisiei parlamentare pentru timpii de antenă”, a declarat Oprea.

El a reclamat şi faptul că în jurnalul TVR de joi seară, „în ciuda formatului obşnuit al jurnalului, a fost invitat în studio un jurnalist care şi-a prezentat părerea personală pro demitere a domnului preşedinte Traian Băsescu”.

Oprea a mai precizat că a înaintat o scrisoare deschisă preşedintelui director general al TVR, Claudiu Săftoiu, şi o sesizare CNA în care solicită, „aşa cum prevede legea, crearea unui echilibru între părerile pro şi contra demiterii”.

În scrisoarea deschisă remisă presei, Oprea îi solicită lui Săftoiu să dispună „acordarea, în cadrul campaniei, a unui spaţiu de emisie echivalent susţinătorilor părerii împotriva demiterii, respectiv echipei de campanie a domnului Traian Băsescu, inclusiv a unui spaţiu similar de emisie în cadrul Jurnalului TVR de vineri, 27 iulie, de la ora 19.00, de pe postul TVR 1”.

„Conducerea Societăţii Române de Televiziune (SRTV) a impus o grilă de programare a emisiunilor electorale care îi favorizează, în mod evident, pe susţinătorii demiterii domnului preşedinte (nominalizaţi în documentele SRTV drept reprezentaţii «USL») şi a refuzat orice propunere de negociere pe care Echipa de campanie a domnului Traian Băsescu a înaintat-o reprezentanţilor SRTV de şase ori în scris, pe mail şi pe fax, şi de mult mai multe ori verbal; grila de programare a emisiunilor electorale propusă iniţial de SRTV acorda susţinătorilor demiterii domnului preşedinte cele mai bune spaţii de emisie (ultimele emisiuni din campanie, cea de joi, 26 iulie 2012, pentru postul TVR 1, şi cea de vineri, 27 iulie 2012, pentru postul TVR Info)”, menţionează Oprea în scrisoarea adresată lui Săftoiu.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui suspendat arată în scrisoare că, „pe durata campaniei, domnul Traian Băsescu a fost prezent la postul public de televiziune TVR 1 de două ori (în emisiunile electorale de joi, 12 iulie 2012, şi marţi, 24 iulie 2012) în timp ce reprezentanţii USL şi susţinătorii demiterii domnului preşedinte au fost prezenţi de şase ori (în cadrul unor ediţii speciale luni, 16 iulie 2012, şi luni, 23 iulie 2012, în cadrul unor emisiuni electorale marţi, 18 iulie 2012, miercuri, 19 iulie 2012, şi joi, 26 iulie 2012, şi în cadrul «Jurnalului TVR» de joi, 26 iulie 2012)”.

„Menţionăm că domnului Traian Băsescu i s-a impus de către conducerea SRTV o a treia programare la o emisiune electorală marţi, 17 iulie 2012, în acelaşi interval orar în care domnia sa avea programată o participare la o altă emisiune de televiziune; deşi acest lucru a fost anunţat din timp reprezentanţilor SRTV pentru a se reprograma intervenţia, aceştia au refuzat să acorde alt spaţiu de emisie domnului Traian Băsescu, impunând grila de programare care îi favoriza, în mod evident, pe susţinătorii demiterii domnului preşedinte”, se aarată în document.

Potrivit scrisorii lui Oprea, „emisiunea informativă de pe postul public de televiziune TVR 1 «Jurnalul TVR», de joi, 26 iulie 2012, la ora 19.21, a avut, în mod excepţional şi în afara formatului obişnuit din ultima perioadă, un invitat, domnul Cristian-Tudor Popescu; la întrebarea explicită a moderatoarei, doamna Monica Ghiurco, acesta a făcut mai multe afirmaţii electorale vădit în favoarea demiterii domnului preşedinte”.

În scrisoare mai este redat şi un dialog între moderatorul TVR şi Cristian Tudor Popescu: „Monica Ghiurco: Întreb cetăţeanul Cristian-Tudor Popescu, în aceste condiţii v-aţi pierdut motivarea de a merge la referendum, veţi merge la vot duminică?, Cristian Tudor Popescu: Eu voi merge la referendum şi voi vota, aşa cum, de altfel, am şi scris, am şi spus, voi vota «da» la acest referendum”.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...