Standardele morale şi profesionale ale băncilor, criticate de Arhiepiscopul de Canterbury

Arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby a acuzat "cultura de îndreptăţire" a bancherilor, criticând standardele etice şi profesionale din centrul financiar londonez, potrivit The Guardian.
Economica.net - lun, 29 apr. 2013, 06:04
Standardele morale şi profesionale ale băncilor, criticate de Arhiepiscopul de Canterbury

Welby, membru al Comisiei transpartinice pentru standarde în domeniul bancar, consideră că bancherii ar trebui să treacă prin mai multe examene pentru a ridica standardele din industria financiară şi pentru a restaura încrederea publicului larg în profesia de bancher.

„În banking şi în City of London (cartierul financiar – n.r.) o cultură de îndreptăţire a afectat mai multe zone, nefiind generalizată, astfel încât pare să deconecteze (profesia) de ceea ce sunt considerate standarde rezonabile în alte părţi ale lumii”, a afirmat arhiepiscopul pentru Financial Times, preluat de The Guardian.

Justin Welby, fost executiv în industria petrolului, crede că guvernul ar trebui să ia în calcul înfiinţarea unei instituţii de reglementare a profesiei de bancher, asemenea Consiliului General al Medicilor, care să impună respectarea unor standarde.

„Băncile sunt entităţi incredibil de complicate. Ideea că un om poate ocupa poziţii de o responsabilitate uriaşă fără vreo pregătire oficială în acest sens este surprinzătoare”, a spus el.

Arhiepiscopul de Canterbury a amintit şi despre temerile guvernatorului Băncii Angliei Mervyn King, al cărui mandat se va încheia în această vară, că unele bănci au active neperformante mult prea mari şi ar putea avea nevoie de recapitalizare din bani publici.

„O abordare etică presupune, în parte, transparenţă şi un simţ al realităţii în privinţa situaţiei în care te regăseşti”, a afirmat Welby.

El a mai spus, sâmbătă, la postul Radio 4, că Marea Britanie se află într-o situaţie de depresiune economică, iar revenirea ar putea dura „o generaţie”.

„Suntem cu mult sub nivelul din 2007 în privinţa activităţii economice, PIB-ului, vorbim astfel de destul de mult timp”, a spus arhiepiscopul.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...