Starace, despre ritmul liberalizării preţului la energie în România: În final, rezultatul va fi acelaşi

Reglementările europene privind piaţa energiei electrice vor fi aplicate în România indiferent de interpretările Guvernului sau ale autorităţilor naţionale de reglementare, a declarat marţi directorul executiv al Enel Group, Francesco Starace, referitor la evoluţia punerii în practică în România a legislaţiei privind liberalizarea preţului la energia electrică.
Economica.net - mar, 26 nov. 2019, 14:58
Starace, despre ritmul liberalizării preţului la energie în România: În final, rezultatul va fi acelaşi

„Evoluţia aplicării reglementărilor europene în România nu ne surprinde deloc, este evoluţia normală a reglementărilor în cadrul direcţiei europene adoptate. Deci, sincer, directivele europene se aplică statelor membre ale UE, iar Guvernele statelor membre interpretează acele directive în diferite feluri, dar în final rezultatul este în general acelaşi”, a afirmat directorul executiv al Enel Group.

Acesta a apreciat că guvernele şi autorităţile sunt independente să decidă cum doresc în privinţa evoluţiei aplicării legislaţiei europene privind piaţa de energie, dar doar în cadrul reglementărilor europene.

„Asta este mereu o poveste ciudată – de câte ori poţi intra într-o cameră de hotel şi să înţelegi de fiecare dată cum funcţionează duşul? Sunt atât de multe opţiuni? Oamenii au inventat ca la duş să curgă apa dinspre tavan în jos. Deci, evoluţia aplicării reglementărilor europene este o altă modalitate de a se ajunge practic la aceeaşi destinaţie către care se îndreaptă sistemul european. Deci noi vom încerca, desigur, să înţelegem, să ameliorăm, să dirijăm, să simplificăm aceste lucruri, dar, într-un final, guvernele şi autorităţile de reglementare dintr-o ţară anume sunt independente, iau ce decizii doresc, dar trebuie să se supună reglementărilor europene, deci nu suntem îngrijoraţi în mod special”, a declarat Francesco Starace.

Directorul executiv al Enel Group a prezentat, marţi, la Milano, planul strategic de dezvoltare a Enel Group pentru perioada 2020-2022, care se concentrează pe creşterea investiţiilor în sectorul producţiei de energie din surse regenerabile şi pe decarbonizarea infrastructurii globale de producţie de electricitate a companiei.

Despre informaţiile privind intenţia Enel de a vinde active din România, Francesco Starace a precizat că grupul nu a luat nicio decizie în acest sens, însă ar putea hotărî să vândă, în contextul în care combinaţia dintre active de distribuţie de energie şi active de producţie de energie regenerabilă este foarte valoroasă pentru mulţi investitori.

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, a declarat, la jumătatea lunii octombrie a acestui an, că piaţa de gaze naturale va fi complet liberalizată la 1 aprilie 2021, iar cea de energie electrică la 1 iulie 2021 şi preţurile reglementate vor fi eliminate inclusiv la consumatorii casnici, pentru a exista concurenţă în piaţă. Potrivit acestuia, măsura a fost agreată de toţi participanţii la piaţă, precum şi de Comisia Europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ 65,6 milioane de euro, a fost realizat în 16 luni, din care patru......
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat ...
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări ...