Starbucks-ul turc intră pe piaţa din România

Un nou lanţ de cafenele intră pe piaţa din România, cu două unităţi care se vor deschide în mallurile deţinute de turcii de la Anchor Grup în Bucureşti.
Andrada Ghira - joi, 21 aug. 2014, 21:01
Starbucks-ul turc intră pe piaţa din România

Noi retaileri vor deschide magazine în Bucureşti Mall şi Plaza România, cele mai vechi centre comerciale de acest fel din România,  în următoarea perioadă. Cel mai important chiriaş atras în cele două malluri este lanţul de cafenele Kahve Dünyası din Turcia. 

Spre deosebire de celelalte cafenele, Kahve Dünyası oferă, pe lângă cafeaua turcească, o gamă variată de sorimente de ciocolată. În afară de Turcia, lanţul a mai deschis o cafenea în 2011 la Londra, în Picadilly Circus, într-un spaţiu închiriat de la Familia Regală a Marii Britanii. Compania a investit în cafeneaua din Londra, ce ocupă un spaţiu de 650 mp, trei milioane de lire sterline.  

Cine se află în spatele lanţului de cafenele

În spatele acestui lanţ de cafenele stă un important producător de ciocolată industrială din Turcia – Altınmarka. Bazele companiei au fost puse în 1992 de către Birol Altinkilic, iar prcesarea boabelor de cacao a început în 1994.

Altinkilic a reuşit să pună bazele unui business de 600 de milioane de dolari pe an, cu operaţiuni concentrate pe cacao: produse din ciocolată industrială, produse finite din ciocolată, lanţ de cafenele, unităţi de prăjire a cafelei, de producţie a îngheţatei, o brutărie, dar şi o companie de construcţii.

Altınmarka procesează zilnic 200 de tone de seminţe de cacao şi are o capacitate de producţie a ciocolatei de 120.000 de tone/an şi este al şaselea cel mai mare furnizor de produse din cacao din lume. Compania foloseşte seminte de cacao din Ghana şi Coasta de Fildeş şi este al şaselea cel mai mare furnizor de cacao din lume.

Jumătate din veniturile Altinmarka sunt generate de piaţa din Turcia şi exportă către 40 de ţări din întreaga lume.

În România, produsele Altınmarka sunt distribuite de societatea Gold Label România, cu afaceri de 4,5 milioane de euro în 2013

Detay, fondată în 2008, este o subsidiară a Altınmarka, condusă de fiica lui Altinkilic, Dilara. Compania co-produce pentru numeroase multinaţioanale, precum Mondelez International, Nestle, Ulker, Unilever şi ETI, dar livrează şi praline de ciocolată şi decoraţiuni către hoteluri, restaurante sau firme de catering. Reţeaua de cafenele este condusă de soţia lui Altinkilic.

Tekzen deschide al doilea magazin din Bucureşti

Un alt chiriaş din Turcia, atras de data aceasta în Plaza Mall, este retailerul de bricolaj Tekzen. Acesta a intrat pe piaţa din România în 2007 cu un prim magazin la Braşov şi va deschide al doilea magazin din Bucureşti, după ce a inaugurat pe 8 august unitatea din Obor. 

Ce noi chiriaşi au mai atras cele două malluri 

Lucrările de modernizare are celor mai vechi malluri din Bucureşti au început în primăvara acestui an, deşi planurile au fost anunţate încă din 2012. De la începutul acestei luni, Răzvan Gaiţă, care ocupa funcţia de directorul general al grupului, a părăsit compania. 

CITEŞTE ŞI Răzvan Gaiţă pleacă de la Anchor Grup. E al doilea director care părăseşte compania în doar doi ani

Acum, Anchor anunţă că lucrările de modernizare ale celor două malluri – Bucureşti Mall şi Plaza România, continuă. „40% din suprafată construită a centrelor comerciale Bucureşti Mall şi Plaza România este deja în curs de renovare. (…) În acest moment, 90% din suprafata închiriabilă a celor doua centre este contractată şi agreată”, se arată într-un comunicat al companiei. 

După ce au închiriat spaţii către retaileri precum Mossimo Dutti, Timeout, TomTailor, Moa, Ben Sherman în Bucureşti Mall, şi Koton, DS Damat în Plaza România, alte noi magazine îşi vor face apariţia în malluri în următoarea perioadă. 

Este vorba de chiriaşii Subway, LC Waikiki, Ecco, CCC, Brioche Dorée, Kahve Dünyası în Bucureşti Mall, şi Tekzen, LC Waikiki, Ecco, CCC, Brioche Dorée, Kahve Dünyası. 

Parte din Fiba Holding, Anchor Grup este prezent in Romania din 1997 şi deţine Bucureşti Mall, primul centru comercial modern din România; Plaza România, Shopping MallDova (Chişinău, Republica Moldova), Anchor Plaza şi InCity Residences. Valoarea totală a investiţiilor se ridică la 250 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul „special ” pe clădiri rezidenţiale de mare valoare
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul ...
Persoana care are o clădire rezidenţială a cărei valoare impozabilă depăşeşte 2,5 milioane de lei va trebui să plătească impozitul pe acest bun la bugetul de stat până la data de 30......
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux a raportat vineri pierderi operaţionale semnificativ mai mari pentru primul ...
România are cel mai mare deficit comercial de pe urma comerţului extra-UE cu medicamente şi produse farmaceutice
România are cel mai mare deficit comercial de pe urma comerţului extra-UE cu medicamente şi produse farmaceutice
Exporturile UE de produse medicale şi farmaceutice în ţările din afara blocului comunitar au scăzut cu 3,5% în 2023, ...
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode ...