Stare de urgenţă: Documentul care poate anula contractele comerciale din România

Decretul prezidenţial referitor la instituirea stării de urgenţă conţine o prevedere asupra căreia nu s-a aplecat foarte multă lume şi care, la limită, creează justificarea pentru orice agent economic să nu îşi mai respecte contractele în derulare, în baza unei hârtii emise de statul român.
Economica.net - mie, 18 mart. 2020, 08:05
Stare de urgenţă: Documentul care poate anula contractele comerciale din România

Este vorba despre ceea ce se cheamă “certificat de situaţie de urgenţă”.

“Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri eliberează, la cerere, operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul COVID-19, certificate de situație de urgență în baza documentelor justificative”.

Prevederea este trecută în decret, la capitolul 2, Măsuri de primă urgenţă cu aplicabilitate directă, la domeniul economic.

În decret nu este detaliat nimic referitor la acest certificat, decât că el poate fi eliberat la cerere de către Ministerul Economiei.

Dacă obţine acest certificat, orice companie care face dovada faptului că este foarte afectată de actuala epidemie poate să nu îşi mai onoreze contractele aflate în derulare, fără a plăti penalităţile contractuale pentru asta sau poate cere intervenţia justiţiei în contract, din ce înţelegem că explică avocaţii.

Situaţia a fost tratată de doi avocaţi, George Badiu și Sergiu Căpriță, care au scris în Ziar de Cluj un articol pe această temă.  Cea mai importantă întrebare şi cel mai important răspuns, din ce au scris avocaţii:

“Este certificatul de situație de urgență document probant al impreviziunii contractuale, cazului fortuit, sau forței majore?

Fiind un document care emană de la o autoritate publică a statului român, independentă de părțile raportului juridic, considerăm că aceste certificate de situație de urgență sunt apte a dovedi impreviziunea contractuală, cazul fortuit, sau forța majoră”.

Tot ei răspund la întrebarea:  Ce este un certificat de situație de urgență?

“Certificatul de situație de urgență este un document emis de Ministerul Economiei și Mediului de Afaceri care constată în mod oficial că activitatea operatorului economic solicitant a fost afectată de apariția coronavirusului SARS-CoV-2.

Aceste certificate de situație de urgență sunt menite a ajuta mediul de afaceri în renegocierea contractelor asumate, în renegocierea contractelor de credit, precum și în orice relație a operatorului economic cu instituțiile statului”.

Şi tot ei explică ce trebuie să depună firmele la Minister pentru a obţine acest certificat

“Operatorul economic care dorește obținerea unui certificat de situație de urgență trebuie să depună toate documentele care atestă faptul că apariția coronavirusului SARS-COv-2 i-a influențat business-ul, spre exemplu: contractul asumat, eventuale notificări ale partenerilor contractuali cu privire la apariția fenomenului COVID-19, registrul încasări-plăți, registru de casă, registru jurnal, balanța de verificare, extrase de cont, declarații fiscale, precum și orice alte documente doveditoare de prejudicu”, spun avocaţii.

Aşteptăm de la Ministerul Economiei o clarificare legată de situaţiile exacte în care instituţia poate emite certificatele de situaţie de urgenţă.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...