Starlink, explicat. Cum s-a dezvoltat serviciul de internet prin satelit al companiei lui Elon Musk

Aproape 2.000 de sateliți Starlink orbitează în prezent în jurul Pământului, potrivit site-ului Spacexstats, care utilizează datele ale SpaceX, companie înființată de Elon Musk. Acest lucru înseamnă că SpaceX a crescut numărul sateliților săi de internet cu peste 185% în ultimele 18 luni. În Statele Unite, se așteaptă ca Starlink să ofere internet de mare viteză celor aproximativ 60 de milioane de persoane care locuiesc în zonele rurale și îndepărtate. Și în restul lumii, inclusiv în România, compania fondată de Elon Musk va avea în vedere în primul rând zonele cu conexiuni de bandă largă slabe.
Ion Dobreanu - Dum, 13 mart. 2022, 21:33
Starlink, explicat. Cum s-a dezvoltat serviciul de internet prin satelit al companiei lui Elon Musk

De curând, serviciul a fost autorizat și în România, după cum a anunțat Sabin Sărmaș, președintele comisiei de IT din Camera Deputaților. Potrivit acestuia, românii sunt cu ”un pas mai aproape să avem acces la internet în orice colț al țării, oricât de izolat ar fi el, pentru că pe lângă internetul de mare viteză prin fibră optică, vom avea pe scară largă și internet prin satelit”.

Starlink este, din punct de vedere tehnic, o divizie a SpaceX, dar și numele rețelei în creștere a companiei de zboruri spațiale – sau „constelația” – de sateliți orbitali. Dezvoltarea acestei rețele a început în 2015, iar primii sateliți prototip au fost lansați pe orbită în 2018. În septembrie 2019, constelația număra doar 67 de sateliți. După nici un an, în martie 2020, numărul lor s-a triplat la 365.

După ani de dezvoltare în cadrul SpaceX – și după ce a obținut aproape 885,5 milioane de dolari în fonduri nerambursabile de la Comisia Federală pentru Comunicații la sfârșitul anului 2020 – Starlink a accelerat ritmul în 2021. În ianuarie, după trei ani de lansări reușite, proiectul a depășit 1.000 de sateliți livrați pe orbită. În martie 2021, numărul ajunsese la 1.322, iar un an și zeci de lansări reușite mai târziu, Starlink se mândrește cu 1.919 sateliți, după cum arată și graficul de mai jos, realizat de Statista.

Infographic: The Growth of the SpaceX Starlink | Statista You will find more infographics at Statista

Business-ul Starlink este, de asemenea, în creștere accelerată. În luna februarie a anului trecut, compania lui Musk a dezvăluit că Starlink deservea peste 10.000 de clienți. Acum, după ce a extins precomenzile la un număr și mai mare de potențiali clienți, după ce a lansat o a doua generație de antenă de satelit pentru internet la domiciliu și după ce a explorat posibilitatea de a furniza Wi-Fi în timpul zborului pentru avioanele de pasageri, Musk spune că Starlink a livrat peste 100.000 de terminale de internet prin satelit către clienți din 14 țări. Această listă include Ucraina, unde Musk spune că terminale suplimentare de internet prin satelit sunt acum pe drum, pe fondul invaziei rusești.

În urma unui apel lansat pe Twitter de către vicepremierul ucrainean Fedorov, directorul executiv al SpaceX, Elon Musk, a răspuns spunând „Serviciul Starlink este acum activ în Ucraina. Mai multe terminale pe drum”. Terminalele sunt antene parabolice care sunt folosite pentru a comunica cu constelația de sateliți pe orbită joasă a Starlink. Apoi, Fedorov a postat pe Twitter o fotografie a unui camion militar plin cu aceste terminale, spunând „Starlink – aici. Mulțumesc, @elonmusk”.

Deși acesta este un exemplu excelent al valorii proiectului, Starlink nu este lipsit de controverse.

Potrivit unui raport al Spektrum.de, cercetătorii de la Universitatea din Varșovia au testat dacă Starlink împiedică observarea cerului de noapte pentru Zwicky Transient Facility (ZTF) de la Observatorul Palomar de lângă San Diego. Și se pare că da. În imaginile de la ZTF, mini-sateliții sunt vizibili ca niște dungi.

„Dacă la sfârșitul anului 2019, dungile au fost găsite pe doar 0,5% din imagini, în august 2021 erau aproximativ 18%.” Potrivit articolului, există o mică șansă ca astronomii să rateze observații importante, cum ar fi asteroizii din apropierea Pământului, din cauza imaginilor degradate.

Cum funcționează

Tot ce trebuie să faceți pentru a realiza conexiunea este să instalați o mică antenă de satelit la domiciliu pentru a recepționa semnalul și a transmite lățimea de bandă către router. Compania oferă o serie de opțiuni de montare pentru acoperișuri, curți și exteriorul locuinței dumneavoastră. Există chiar și o aplicație Starlink pentru Android și iOS care folosește realitatea augmentată pentru a ajuta clienții să aleagă cea mai bună locație și poziție pentru receptoarele lor.

În acest moment, serviciul Starlink este disponibil doar în anumite regiuni din SUA, Canada și alte câteva țări, dar serviciul se mândrește în prezent cu peste 100.000 de terminale de satelit livrate clienților, iar harta de acoperire va continua să crească pe măsură ce alți sateliți își vor face loc în constelație. În cele din urmă, Starlink speră să acopere întreaga planetă cu un semnal Wi-Fi utilizabil și de mare viteză.

„Utilizatorii se pot aștepta să vadă viteze care variază între 50 și 150 de megabiți pe secundă și o latență de 20 până la 40 de milisecunde în majoritatea locațiilor în următoarele câteva luni”, se arată pe site-ul Starlink. „Pe măsură ce lansăm mai mulți sateliți, instalăm mai multe stații terestre și ne îmbunătățim software-ul de rețea, viteza datelor, latența și timpul de funcționare se vor îmbunătăți dramatic.”

În acest scop, Musk a scris pe Twitter în luna februarie a anului trecut că se așteaptă ca serviciul să își dubleze viteza maximă la 300 Mbps până la sfârșitul anului 2021. Acum, în 2022, afirmațiile de acest gen sunt dificil de evaluat, deoarece vitezele vor varia în funcție de timp și de locație.

Cât costă Starlink

Costul serviciului este facturat în SUA la 99 de dolari pe lună, plus taxe și impozite, plus o plată inițială de 499 de dolari pentru antena de satelit montabilă și routerul pe care va trebui să le instalați acasă.

99 de dolari pe lună este mult pentru o conexiune la internet, mai ales una care nu este nici pe departe la fel de rapidă ca o conexiune prin fibră optică, dar Musk pariază că acest cost va merita pentru persoanele care până acum au trăit fără acces la o conexiune fiabilă și rapidă.

Președintele SpaceX, Gwynne Shotwell, a declarat că se așteaptă ca prețul inițial de 499 de dolari al antenei de recepție să scadă în următorii ani, pe măsură ce SpaceX își rafinează designul antenei pentru a reduce costurile de producție. Cea mai nouă versiune a antenei, introdusă cu aprobarea FCC în noiembrie, este mai mică și mai puțin costisitoare de produs decât versiunea anterioară, deși clienții vor trebui să plătească în continuare o taxă inițială de 499 de dolari pentru a o utiliza.

Sabin Sărmaș recunoaște că aceste prețuri sunt exorbitante pentru România, însă, spune el, costul ar fi ”nesemnificativ” pentru conectarea unei școli la internet de mare viteză.

”Chiar dacă România se află în topul țărilor cu cel mai rapid internet din lume, ideea din spatele constelației de sateliți a lui Musk este să ofere internet de mare viteză în special în zone care nu au acoperire din partea operatorilor tradiționali.  Școlile sau instituțiile publice din cătunele izolate, comunitățile mici din zonele rurale în care infrastructura clasică nu este încă prezentă, refugiile sau cabanele din vârf de munte – sunt doar câteva exemple care vor avea acces la internet după ce Starlink va începe furnizarea de servicii și în România”, a spus acesta.

Compania lui Elon Musk nu a precizat ce prețuri vor fi la noi în țară, nici data la care serviciul va fi disponibil.

În prezent serviciul este disponibil în SUA, Canada, Marea Britanie, Franța, Germania, Austria, Olanda, Irlanda, Belgia, Elveția, Danemarca, Portugalia, Australia și Noua Zeelandă.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...