Start-up în 2021: de ce este mediul online cea mai bună alegere pentru o afacere nouă

După un an 2020 total ieșit din comun, cu suișuri și coborâșuri abrupte din punct de vedere economic, urmează un an în care așteptările sunt de asemenea mixte. Există economiști care se așteaptă la o recuperare destul de rapidă a scăderilor din acest an, dar și economiști care avertizează că o criză financiară ar fi iminentă, chiar dacă nu într-un mod agresiv. Cert este că economia românească nu va avea un an liniștit nici în 2021, însă oportunități pe piață există în orice moment.
Economica.net - mar, 29 dec. 2020, 09:36
Start-up în 2021: de ce este mediul online cea mai bună alegere pentru o afacere nouă

Pentru cei ce plănuiesc un proiect de antreprenoriat, mediul online pare cea mai bună alegere în care să fie lansat și crescut un start-up de succes. Chiar dacă pandemia va continua o perioadă de timp sau dacă vor exista alte probleme, după cum s-a văzut, lumea digitală nu este afectată direct, ba chiar profită de context. Așadar, un business online este „la adăpost” chiar și în situații precum actuala criză din domeniul sănătății.

În cazul în care în anii următori vor exista dificultăți economice și consumul va avea de suferit, mediul online este din nou soluția câștigătoare. Motivul: costurile minime pentru operarea unui business. Nu depinzi de trafic stradal sau de mall, deci nu ai nevoie să plătești chirii mari și alte costuri legate de imaginea fizică. Poți opera afacerea în mod flexibil, poți funcționa chiar și cu bugete de avarie.

Dacă afacerea pe internet reprezintă un magazin online, vești bune din nou! Inclusiv în contextul pandemiei, infrastructura pentru e-commerce s-a dezvoltat și mai mult: investiții mai mari în rețelele de internet pentru conexiuni mai puternice, investiții în logistica pentru curierat rapid (inclusiv apariția unor rețele de lockere), investiții în tehnologie realizate de către toți furnizorii de servicii, inclusiv pe zona de găzduire web și alte servicii web. Așadar, ca magazin online, ai condiții tot mai bune de operare, poți să te bucuri de servicii performante pentru afaceri, la costuri tot mai accesibile.

Până și băncile comerciale din România adoră acum afacerile online, pe care le finanțează mai ușor, considerându-le oportune pentru viitor. Există bănci chiar și-au dezvoltat serviciile în zona digitală, special pentru business, ba chiar unele care sprijină în mod direct zona de e-commerce antreprenorial, pe mai multe planuri (inclusiv cu suport în promovare, prin crearea de comunități).

Te poți folosi cu succes de mediul online chiar dacă ai o afacere care de fapt acționează offline. Spre exemplu, poți deschide o cofetărie sau un fast-food și te poți baza pe comenzile primite pe internet, cu livrare la domiciliu (de bază în acest moment în HoReCa). Dacă îți deschizi o pensiune, ai nevoie de vizibilitate maximă pe internet, pentru că de acolo vei atrage clienții cu rezervări.

Totuși, un e-shop pare să fie cea mai simplă și sigură idee pentru start-up în 2021. Conform studiului anual asupra domeniului e-commerce din România realizat de compania de cercetare de piață iSense Solutions pentru GPeC, până la finalul anului 2020 se estimează o creștere a vânzărilor din tranzacții online până la o valoare totală de 6 miliarde de euro (față de 4,25 miliarde de euro în anul 2019). Schimbarea de comportament a consumatori români este evidentă, iar perspectivele pentru magazine online sunt excelente pentru anii următori.

Te-ar mai putea interesa și
Numărul focarelor active de pestă porcină africană a urcat la 620
Numărul focarelor active de pestă porcină africană a urcat la 620
 Numărul focarelor active de pestă porcină africană (PPA) a urcat la 620 în această săptămână, de la 611 săptămâna trecută, potrivit datelor publicate vineri de Autoritatea Naţională......
Şefa Comisiei Europene se întâlneşte, luni, la Bucureşti cu preşedintele Iohannis şi premierul Cîţu
Şefa Comisiei Europene se întâlneşte, luni, la Bucureşti cu preşedintele Iohannis şi premierul Cîţu
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se întâlneşte luni, la Bucureşti, cu preşedintele Klaus Iohannis şi ...
Preşedintele Huawei se aşteaptă în 2021 la venituri mai mici cu 40 de miliarde de dolari din vânzările de smartphone
Preşedintele Huawei se aşteaptă în 2021 la venituri mai mici cu 40 de miliarde de dolari din vânzările de smartphone
Grupul chinez Huawei Technology va vedea în acest an cum veniturile sale din vânzările de smartphone vor scădea cu cel ...
Şcoala care va converti 8.000 de mineri în tehnicieni pentru industria regenerabilelor s-a deschis oficial – Renew Acad
Şcoala care va converti 8.000 de mineri în tehnicieni pentru industria regenerabilelor s-a deschis oficial – Renew ...
Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) a inaugurat oficial RenewAcad, o școală prin care intenționează să ...