Start-Up Nation: un număr de 33.514 aplicanţi au depus planuri de afaceri în program

Un număr de 33.514 de aplicanţi au depus planuri de afaceri pentru a accesa fonduri prin programul Start-Up Nation 2018, până marţi seara la ora 20:00, momentul închiderii aplicaţiei, a declarat, miercuri, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Oprea, într-o conferinţă de presă.
Economica.net - mie, 13 feb. 2019, 13:05
Start-Up Nation: un număr de 33.514 aplicanţi au depus planuri de afaceri în program

„Start-Up Nation 2018 este într-adevăr un fenomen, pentru că 33.514 aplicanţi au depus planuri de afaceri până aseară la ora 20:00, comparativ cu 2017, când au fost 19.297 de aplicaţii trimise, au fost selectate 10.000 de planuri de afaceri, cu care au fost încheiate 8.444 de proiecte şi 7.159 de deconturi au fost plătite”, a arătat el.

Astfel, ca urmare a efortului din 2017, în acest moment în România există 7.159 de companii active prin aplicarea programului Start-Up Nation, a subliniat Oprea.

În cazul programului Start-Up Nation 2018, peste 43% dintre firmele înscrise au reprezentanţi legali femei, iar 52% dintre aplicanţi au mai puţin de 35 de ani.

De asemenea, planurile înscrise promit înfiinţarea unui număr de 121.932 de noi locuri de muncă, din care peste 90.000 în rândul şomerilor, absolvenţilor de după 2012, ai persoanelor defavorizate şi cu dizabilităţi.

Totodată, 3,5% dintre cei înscrişi provin din diaspora, iar raportul între mediul urban şi mediul rural este de 60% la 40%.

„Vom monitoriza locurile de muncă nou create pe toată perioada, adică doi ani, iar la finalul perioadei de monitorizare aceste locuri de muncă pe care s-au angajat că le vor crea trebuie să existe. Dacă nu, alocaţia financiară nerambursabilă trebuie dată înapoi”, a susţinut ministrul.

El s-a declarat încrezător că firmele îşi vor menţine planurile, care prevăd în medie 3-4 locuri de muncă, cifră care nu este greu să fie atinsă.

„Urmează ca, în maximum cinci zile, să publicăm pe site lista celor acceptaţi şi a celor respinşi. Anul trecut, am selectat 10.000, dintre care am încheiat contracte cu 8.444 dintre ei. Anul acesta vom selecta mai mulţi, vor fi 13.000 de proiecte. Primii 10.000 vor fi declaraţi eligibili şi finanţabili şi vom porni analiza şi încheierea de contracte, în măsura în care, din experienţa anului trecut, am constatat că nu pentru toate cele 10.000 de proiecte vor fi şi încheiate contracte cu reprezentanţii legali, vom veni şi vom completa cu firme dintre cele 3.000”, a adăugat Oprea.

Departajarea la punctaj egal se face în funcţie de numărul de locuri de muncă propus spre a fi create şi de categoria-ţintă, de punctajul obţinut la criteriul echipamente tehnologice, iar ultimul criteriu este cel referitor la data şi ora înscrierii în program.

Aplicaţia pentru înscrierea în programul Start-Up Nation a fost deschisă pe 27 decembrie 2018.

Statul îşi propune să finanţeze 10.000 de firme prin acest program. Alocaţia financiară nerambursabilă, de maximum 200.000 lei/beneficiar, poate reprezenta 100% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societăţile neplătitoare) aferente proiectului.

Pot beneficia de prevederile Programului Start-Up Nation 2018 societăţile înfiinţate după data de 30 ianuarie 2017, care activează în domeniul producţiei, industriilor creative, serviciilor şi comerţului. Pentru a participa la program, societăţile trebuie să creeze cel puţin un loc de muncă având normă întreagă pe perioadă nedeterminată şi să menţină locul de muncă ocupat cel puţin doi ani după finalizarea implementării proiectului.

Te-ar mai putea interesa și
Cât de repede merge trenul de la Sighișoara la Brașov, acolo unde după reabilitarea cu fonduri UE, viteza ar urma să crească la 160 km/h
Cât de repede merge trenul de la Sighișoara la Brașov, acolo unde după reabilitarea cu fonduri UE, viteza ar urma să ...
Lucrările de reabilitare a liniei ferate pe ruta Sighișoara-Brașov nu sunt încă finalizare, iar călătorii din gara Sighisoara sunt confuzi, la prima vedere, atunci când trebuie să se......
Avertizări ANM de Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată țara, până luni dimineață
Avertizări ANM de Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată țara, până luni dimineață
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente ...
Fostul președinte ucrainean Poroşenko acuză puterea de la Kiev că i-a interzis ieșirea din țară. El amenință cu ruperea armistițiului politic
Fostul președinte ucrainean Poroşenko acuză puterea de la Kiev că i-a interzis ieșirea din țară. El amenință cu ...
Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, rival politic al actualului şef de stat Volodimir Zelenski, a anunţat sâmbătă ...
Arhipelagul Vanuatu a declarat stare de urgență climatică
Arhipelagul Vanuatu a declarat stare de urgență climatică
Arhipelagul Vanuatu a declarat vineri stare de urgenţă climatică şi a anunţat un plan de 1,2 miliarde de dolari pentru ...