Stat vs. privat în economie: companiile private merg pe plus, cele de stat sunt tot mai nerentabile

Profitabilitatea şi rentabilitatea firmelor la care statul român este acţionar majoritar sunt in ce în ce mai mici, şi, dacă facem abstracţie de rezultatele bune ale câtorva societăţi mari de stat, dar cu activitate reglementată, sectorul de stat are o profitabilitate negativă. O analiză a Consiliul Fiscal arată diferenţe mari între evoluţia sectorului de stat şi cea a mediului private, care merge din ce în ce mai bine.
Economica.net - lun, 16 ian. 2017, 00:42
Stat vs. privat în economie: companiile private merg pe plus, cele de stat sunt tot mai nerentabile

 “Marja de profit a companiilor de stat s-a deteriorat semnificativ în anul 2015 față de anul 2014, de la 5,4% la circa 2,5%, evoluția fiind contrară atât celei din mediul privat, cât și dinamicii pozitive a activităţii economice”, se arată într-un studiu recent realizat de Consiliul Fiscal. Marja de profit arată de fapt cât de profitabilă este o companie şi se calculează ca raport dintre profit şi venituri. “Înrăutățirea poziției operaționale a companiilor de stat este vizibilă și la nivelul marjei de profit care s-a micșorat semnificativ de la 5,4% în 2014 la 2,47% în 2015.

Mai mult, marja de profit în cazul companiilor de stat este inferioară celei înregistrată de companiile private (2,73% în anul 2015, în creștere cu 1,14 pp față de anul anterior). Excluzând Top 5 companii, marja de profit înregistrează valori negative pe toată perioada analizată, ajungând la -5,93% în anul 2015, respectiv o înrăutățire cu 1,97 pp față de anul precedent”, se arată în raportul Consiliul Fiscal

Cele cinci companii de stat cu cele mai mari profituri despre care vorbeşte Consiliul Fiscal au fost, în 2015, în ordine, Romgaz, Hidroelectrica, Transgaz, CANDNR şi Transelectrica, care au cumulat, în 2015, un profit net de 3,3 miliarde de lei.

Situaţia se repetă şi la indicatorul “profit la 1.000 de salariaţi”. “Indicatorul profit brut la 1.000 de salariați s-a deteriorat la nivelul companiilor de stat în pofida reducerii numărului de angajați în anul 2015 față de anul precedent, atât la nivel agregat, cât și excluzând Top 5, fiind semnificativ inferior celui din mediul privat, acesta din urmă fiind pe un trend de creștere accelerate”, spune Consiliul Fiscal, în cercetare.

Iar indicatorul este mult mai slab decât la companiile private din România şi, dacă scoatem din ecuaţie rezultatele bune ale celor mai mari cinci companii profitul brut înseamnă pierdere pentru sectorul de stat. Sectorul privat a fost pe plus la acest capitol şi, mai mult, a fost şi în creştere în 2015.

“Profitul brut la 1.000 de angajați este un indicator ce măsoară profitul mediu generat de fiecare 1.000 de salariați ai companiei, reprezentând o măsură a eficienței acesteia în ceea ce privește utilizarea angajaților proprii pentru maximizarea profitului. Indicatorul a cunoscut o diminuare în anul 2015 comparativ cu anul precedent în cazul companiilor de stat, profitul brut la 1.000 de salariați consemnând în anul 2015 o valoare de 8,65 mii lei, inferioară așadar celei din anul precedent cu 28%.

De asemenea, nivelul profitului brut la 1.000 de salariați aferent sectorului companiilor de stat este cu circa 30% mai scăzut decât în mediul privat în anul 2015. Evoluția companiilor de stat este, însă, avantajată de profitul consemnat de cele mai performante cinci companii, în anul 2015 acestea înregistrând un profit brut de 4.088 mil. lei, în timp ce celelalte companii de stat înregistrează pierderi de 1.527,7 mil. lei.

Prin urmare, ecartul dintre profitul brut corespunzător Top 5 companii și al celorlalte este considerabil, influențând semnificativ aprecierea globală a profitabilității companiilor de stat din România într-un sens pozitiv. Excluzând Top 5, deteriorarea față de anul precedent se accentuează, profitul brut la 1.000 de salariați micșorându-se la -5,7 mii lei comparativ cu anul 2014, când a consemnat -3,5 mii lei.

Anul 2015 reprezintă maximul perioadei în ceea ce privește valoarea profitului brut la 1.000 de salariați aferentă sectorului privat (12,3 mii lei), semnalându-se o îmbunătățire semnificativă comparativ cu anul 2014, când a consemnat o valoare de 7,66 mil. lei (+60,5%)”, se arată în raportul Consiliului Fiscal

Consiliul Fiscal a mai analizat performanţa economică folosind alţi doi indicatori: rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) şi rentabilitatea activelor (ROA). Cei doi indicatori sunt unii dintre cei mai concludenți pentru rentabilitatea unei companii. ROE măsoară eficiența utilizării capitalului propriu, din punct de vedere al profitului obținut, iar ROA eficiența utilizării activelor, relativ la aceeași referință. Pe scurt, ROE arată câți lei aduce sub formă de profit un leu investit în capitalul propriu de către acționari, iar ROA indică câți lei generează profit un leu investit în active.

Concluzia Consiliului Fiscal este aceeaşi: la stat situaţia se deteriorează, la privat se îmbunătăţeşte.

“În anul 2015, la nivelul companiilor de stat s-a consemnat o deteriorare atât în ceea ce privește ROE, cât și ROA, acestea situându-se la jumătatea nivelului consemnat în anul 2014, pe fondul unui dinamici nefavorabile a profitului net comparativ cu anul precedent, companiile de stat înregistrând un profit net total de 1.200 mil. lei în anul 2015 comparativ cu anul 2014 când acest indicator a consemnat o valoare de 2.401,3 mil. lei (-1.201,3 mil. lei, respectiv -50%).

Rentabilitatea capitalurilor proprii în ceea ce privește companiile de stat a atins un nivel de 0,98%, inferior celui înregistrat în anul 2014, de 2,12% (-54%), în timp ce rentabilitatea activelor a fost cu 0,69%, mai mică decât nivelul consemnat în anul precedent, de 1,46% (-53%), această evoluție fiind influențată în sens pozitiv de profitul Top 5 companii de stat.

Excluzând influența acestora, evoluția celor doi indicatori cunoaște de asemenea o deteriorare în anul 2015 comparativ cu anul 2014, înregistrându-se un nivel de -2,65% în cazul ROE față de -1,94% în anul 2014, respectiv -1,68% în cazul ROA față de -1,16% în anul anterior.

La nivelul companiilor private, rentabilitatea capitalurilor proprii a crescut semnificativ, acest indicator atingând o valoare de 8,8%, comparativ cu 4,8% în anul precedent, pe când rentabilitatea activelor s-a situat la un nivel semnificativ superior celui din anul 2014 (2,8% comparativ cu 1,2%), în condițiile unui nivel al profitului net de 33.459,1 mil. lei în 2015, comparativ cu 17.020,2 mil. lei în 2014 (+16.439 mil.lei, respectiv +96,6%)”

La finalul lui 2015, în România erau 1.143 de companii de stat care şi-au depus bilanţurile. Ca număr, reprezintă 0,18% din numărul total de companii din România, dar veniturile lor reprezintă aproape 4,1% din veniturile tuturor firmelor din România, iar angajaţii lor (291.000) reprezintă circa 7,36% din numprul total de angajaţi ai companiilor din România, excluzând sectorul financiar.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul sprijinului public pentru investiţiile în procesare ar putea fi modificat în Plan Naţional Strategic (PNS) la ...
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei furtuni foarte puternice
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei ...
Furtuna de zăpadă, care a lovit în acest weekend sudul SUA, lăsând mii de persoane fără curent electric şi determinând ...
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
La câteva luni după ce Hidroelectrica, cel mai mare producător de enegie electrică din țară, și furnizorul cu cel ...