Statele care oferă cel mai bun nivel de trai din lume, potrivit indicelui de progres social

Suedia oferă cel mai ridicat nivel de trai locuitorilor săi dintre statele analizate, potrivit indicelui de progres social realizat de Michael Eugene Porter, profesor la Harvard Business School și iniţiativa The Social Progress Imperative. Marea Britanie, Germania, SUA şi Japonia urmează în clasamentul mondial al statelor care oferă oamenilor cele mai ridicate niveluri de trai, potrivit aceluiaşi indice.
Cristina Şomănescu - lun, 22 apr. 2013, 08:18
Statele care oferă cel mai bun nivel de trai din lume, potrivit indicelui de progres social

Indicele de progres social a evaluat performanţele sociale şi de mediu a 50 de state la nivel mondial. România nu a fost inclusă în studiu. Indicele a fost realizat de profesorul Michael Porter și inițiativa The Social Progress Imperative. Ei colaborează cu economiștii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) și organizații internaționale de referință în domeniul antreprenoriatului social, în mediul de afaceri, filantropie și învățământ, precum Deloitte Touche Tohmatsu Limited, Cisco, Fundația Skoll, Fundación AVINA sau Compartamos Banco.

Acest indice este calculat doar în funcție de măsurile sociale și de protecție a mediului luate de statele incluse în studiu pentru a acoperi nevoile de bază ale cetăţenilor săi, pentru a le oferi acestora premisele şi resursele necesare pentru bunăstare şi pentru a-şi atinge potenţialul.
Pentru fiecare țară evaluată, indicele arată care sunt zonele vulnerabile, asupra cărora trebuie să se intervină pentru a îmbunătăți nivelul de trai al oamenilor.
La calcularea sa au fost utilizate tehnici statistice riguroase și informații furnizate de surse de referință la nivel internațional, cum ar fi Banca Mondială și Organizația Mondială a Sănătății.

Creșterea economică nu determină neapărat progresul social, după au demonstrat-o Primăvara Arabă din 2011 și cei zece ani de provocări cu care s-a confruntat Mexicul. Înțelegerea pe care am avut-o despre succes atât în planul de afaceri, cât și economic a fost până acum incompletă. Eforturile anterioare menite să meargă dincolo de măsurătorile economice sunt importante ca punct de plecare, însă este nevoie de o abordare comprehensivă, holistică și riguroasă. Indicele de progres social urmărește să acopere aceste aspecte”, spune profesorul Porter.

El continuă: „Progresul social depinde de opțiunile la nivel de politici, investiții și capacitatea de implementare de care dispun partenerii sociali din guvern, societatea civilă și mediul de afaceri. Acțiunea trebuie să fie catalizată la nivel de țară. Partenerii trebuie informați și motivați să colaboreze și să dezvolte o abordare atotcuprinzătoare pentru dezvoltare; în acest mod, am încredere că progresul social va accelera”.

Inițiativa Social Progress Imperative susține că indicatorii tradiționali de creștere economică nu reflectă în totalitate progresul unei țări. Chiar dacă un venit mai mare atrage un nivel de trai mai ridicat, progresul social e posibil chiar și la niveluri de venit relativ modeste. În mod similar, dezvoltarea unei societăți cu venituri ridicate poate regresa în timp.

Nicio țară nu s-a plasat în prima jumătate a clasamentului pentru toate cele 12 componente ale indicelui de progres social – hrană și asistență medicală de bază; aer, apă și salubritate; adăpost; siguranță personală; acces la cunoștințe de bază; acces la informație și comunicare; sănătate și bunăstare; sustenabilitatea ecosistemului; drepturile personale; acces la educație superioară; libertate și alegere individuală; egalitate și includere.

Punctajul obținut la capitolul sănătate și bunăstare nu este corelat cu nivelul cheltuielilor pentru sănătate ca procent din PIB pentru cele 16 țări din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) incluse în index. Acest lucru semnalează potențiale provocări pentru țările care cheltuie cel mai mult pe sănătate. Statele Unite, de exemplu, ocupă locul întâi la acest capitol (cheltuieli pentru sănătate pe cap de locuitor), dar se plasează pe locul 11 din 16 țări OCDE la componenta sănătate și bunăstare din indicele pentru progres social;

Rezultatele Suediei (locul 1) și ale Marii Britanii (locul 2) arată performanțe susținute pe trei dimensiuni ale progresului social – nevoi de bază, premise pentru bunăstare și oportunitate.

Prin comparație, Statele Unite au obținut rezultate mai slabe la categoria premise pentru bunăstare, iar Germania și Franța la „oportunitate”. Aproape toate țările bogate înregistrează rezultate slabe în ceea ce privește sustenabilitatea ecosistemului – cu precădere țările mari și bogate în resurse naturale precum Australia (locul 46), Canada (47) și Statele Unite (48).

Indicele de progres social este primul proiect al Social Progress Imperative și face parte dintr-un set mai larg de inițiative care contribuie la generarea unui impact pozitiv asupra vieții oamenilor şi a deciziilor strategice și de investiții pe care le adoptă guvernele, sectorul public și societatea civilă.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Investitorii germani au considerat mult timp Ungaria drept propria lor ogradă, în condiţiile în care constructori auto precum Mercedes sau BMW continuă să îşi extindă prezenţa şi să......
Premier Energy cumpără parcul eolian „Mihai Viteazu” din judeţul Constanţa cu 88 de milioane de euro
Premier Energy cumpără parcul eolian „Mihai Viteazu” din judeţul Constanţa cu 88 de milioane de euro
Grupul Premier Energy a achiziţionat parcul eolian "Mihai Viteazu" din judeţul Constanţa, o regiune renumită pentru condiţiile ...
Oamenii de ştiinţă salută descoperirea unui material „interesant” care poate stoca gazele cu efect de seră
Oamenii de ştiinţă salută descoperirea unui material „interesant” care poate stoca gazele cu efect de seră
Oamenii de ştiinţă au salutat descoperirea "interesantă" a unui tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, ...
Magazinele Lidl din România vor fi închise pe 5 și 6 mai 2024
Magazinele Lidl din România vor fi închise pe 5 și 6 mai 2024
Cele peste 350 e magazine Lidl din toată țara vor fi închise în prima și a doua zi de Paște, pe 5 și 6 mai 2024. Clienții ...